Stanovisko VV ÚV KSČM: KSČM za aktivní řešení uprchlické krize na setkání Visegrádské čtyřky (4.9.2015)

KSČM považuje schůzku předsedů vlád tzv. Visegrádské čtyřky za důležitou, ale opožděnou. Vláda ČR, která jí předsedá, mohla a měla iniciovat toto setkání dříve, a tak mohla předejít nátlakovým vyjádřením některých evropských politiků na tyto zvlášť zasažené země. Výsledky jednání premiérů České republiky, Slovenska, Maďarska a Polska mohou ovlivnit jednání summitu EU 14. září t. r.

KSČM považuje za nehoráznost, aby francouzský ministr kritizoval ČR za vlastní názor na přijímání uprchlíků na svém výsostném území, když právě Francie patřila k zemím s největší koloniální nadvládou a, žel, svou nedávnou politikou stála u zrodu příčin současného stavu. Aktivně se podílela zejména na rozbití Libye, ale i Sýrie a dalších zemí, ze kterých nyní utíkají statisíce uprchlíků do Evropy. Dále je hanbou české vlády, že se dosud ostře neohradila proti výrokům rakouské ministryně vnitra a nepožadovala omluvu.

Řešení uprchlické krize musí mít jistě mezinárodní rozměr, nemůže být ale diktátem vůči těm, kteří ji nezavinili. Současná katastrofální situace potvrzuje, že azylová politika EU má mezery, a je třeba projednat konkrétní aktivní kroky. Evropská komise je pasivní a doposud neudělala nic k řešení migrační krize, zatím se zmohla pouze na snahu o přerozdělení imigrantů mezi členské země EU a přidělení určitých finančních prostředků vybraným členským zemím na jihu EU. KSČM je přesvědčena, že chaos, který je v evropských zemích uměle vyvoláván a neřešen, nahrává dál jen různým nacionalistickým a xenofobním silám.

KSČM vyzývá českou vládu, aby na jednání Visegrádské čtyřky jasně požadovala od svých partnerů jednotný postup vůči nelegitimnímu nátlaku Evropské komise a naopak požadovala od ní konkrétní kroky k ochraně vnější hranice EU v souladu s Lisabonskou smlouvou. Znovu opakujeme, že je nutné přijetí všech opatření, která pomohou řešit situaci přímo na místech, odkud běženci přicházejí, od posílení bezpečnosti až po posílení humanitární pomoci a k urychlené změně azylové politiky EU.

Autor: VV ÚV KSČM