Zamyšlení k založení samostatné republiky v roce 1918

Zamyšlení k založení samostatné republiky v roce 1918 (29.10.2015)

Včerejší den byl nepochybně pro mnoho Čechů připomínkou 97. výročí vzniku samostatného československého státu v roce 1918. Této nejdůležitější připomínce naší státnosti věnovala významnou pozornost řada médií. V tisku bylo publikováno mnoho článků od autorů zasvěcených i méně zasvěcených. Politici včele s prezidentem Milošem Zemanem, zástupci armády a další lidé si připomněli u Národního památníku v Praze na Vítkově výročí vzniku samostatného Československa.

Položili věnce u jezdecké sochy Jana Žižky. Rovněž česká televize věnovala tomuto výročí významnou pozornost. Česká televize u příležitosti tohoto výročí připomněla, že tento den je v Česku na rozdíl od Slovenska státním svátkem. Přesto, že je Slovensko nástupnickým státem někdejšího Československa, tak jeho přístup k tomuto výročí mě poněkud překvapil. Předpokládal jsem, že nově vytvořený stát prohlásí tento den také za státní svátek.

Považuji za velmi významné a potěšilo mě, že slovenský prezident Andrej Kiska uvedl v prohlášení k 97. výročí založení společného státu Čechů a Slováků, že vznik Československa v roce 1918 znamenal historický průlom v dějinách Slovenska a nový stát byl přínosem pro Slováky. Dále připomněl, že z demokratického ducha, principů a hodnot, o které se opírala ČSR, mohou dodnes čerpat Slovensko i Česko coby nástupnické státy někdejšího Československa. Také slovenská média u příležitosti výročí založení ČSR připomněla, že tento den je v Česku na rozdíl od Slovenska státním svátkem. List Denník N v článku uvedl: „Hospodářsky je na tom Česko stále lépe, ačkoliv ho dobíháme. Češi žijí déle než Slováci a důchod si užívají ve větším zdraví.“

Řada občanů České republiky má svoje kořeny na Slovensku. I můj otec se narodil na Slovensku, a ačkoliv se oženil do Znojma a přes 60 let svého života strávil na jižní Moravě, tak byl vždy hrdý Slovák a mnohokrát nám třem dětem připomínal toto významné výročí založení ČSR. Na Slovensku si 97. výročí vzniku samostatného státu Čechů a Slováků připomněli pouze ve městě Partyzánské, kde Tomáš Baťa nechal vybudovat svou továrnu. U sochy Tomáše Bati toto výročí připomněl starosta města, jak uvedla v reportáži ČT. Přišlo mi to poněkud líto, protože ani můj otec za svého života a ani já jsme doposud nevstřebali, že společný stát Čechů a Slováků mohli rozdělit dva politici Václav Klus a Vladimír Mečiar. K rozdělení došlo, aniž by proběhlo na území státu referendum, ve kterém by se mohli k rozdělení Československa vyjádřit samotní občané.

Považuji ještě za potřebné uvést pro mladou generaci několik historických údajů z doby před vznikem i po vzniku samostatného státu. České země byly součástí Rakousko-Uherska do roku 1918. V roce 1910 měla monarchie 51 milionů občanů a 676 000 km2. Do první republiky (1918 – 1938) spadala i Podkarpatská Rus. V roce 1920 čítal mladý stát 13 milionů obyvatel a 140 000 km2. V období protektorátu (1939 – 1945) žilo na okleštěném území o rozloze 49 000 km2, v roce 1939 přes 7 milionů lidí. Československo (1945 – 1992) mělo před zánikem 15 700 000 obyvatel a rozkládalo se na ploše 127 000 km2. Současná Česká republika (od roku 1993) má 78 866 km2 a žije v ní 10,5 milionů obyvatel.

V Prostějově dne 29.10.2015

Josef Augustin