Kdo nejde s námi, jde proti nám

Kdo nejde s námi, jde proti nám (23.12.2015)

Těmito slovy lze ve stručnosti popsat vyznění článku redaktora Michala Šverdíka na zpravodajském serveru iDnes.cz ze dne 21. prosince 2015, který vyšel pod názvem „Kraji vládne ČSSD a KSČM, hejtmanství dává dotace i levicovým extremistům“. Autor v něm přichází se zprávou, že Vlastenecké sdružení antifašistů z Prostějova dostalo v posledních dvou letech od Olomouckého kraje pětatřicet tisíc korun v rámci dotačních programů vypisovaných krajem.

Je tedy třeba hned na úvod podotknout, že Vlastenecké sdružení antifašistů mělo zpracovanou a řádně podanou žádost o dotaci, která prošla příslušnými procedurami v rámci kraje, než byla schválena.
Podle redaktora, který se opírá o zprávy BIS a vyjádření několika „politologů“, mimo jiné místopředsedy ODS v Olomouckém kraji, bývalého předsedy Mladých konzervativců, a politologa Petra Sokola, jde o organizaci extremistickou, to mimo jiné dokládá tím, že se ostře „například stavěli proti členství České republiky v NATO.“ Cituje rovněž z jednoho z mnoha prohlášení a zpráv organizace, ve kterém se konstatuje: „Je záměrně opomíjen fakt, že jsou to právě USA, které se prostřednictvím NATO a ozbrojených konfliktů snaží ovládnout svět.“ Je s podivem, jestliže přesné vystihnutí současné mezinárodně politické situace, kdy skutečně za rozpoutáním konfliktů na Blízkém východě - v Libyi, Sýrii, Iráku a v řadě dalších zemích stojí USA, jeho spojenci a jimi podporované a financované, přímo či přes prostředníky, síly, je vydáváno za extremistický názor a je tím dokazována extremičnost státem řádně zaregistrovaného spolku. Je neoddiskutovatelným faktem, že prostřednictvím těchto a dalších konfliktů se snaží USA a jeho spojenci prosadit své geopolitické zájmy a vytyčit své sféry vlivu nejen v rámci probíhajícího soupeření s Ruskou federací.
Stejně tak zpochybňuje redaktor Šverdík právo každého občana na jeho svobodný názor, možnost rozhodnutí a volby, jestliže za extremistické označuje odmítání členství České republiky v NATO. Ano, Česká republika je členem této organizace, ale to přeci neznamená, že občané nemohou kritizovat tuto organizaci za její politiku, hledat bezpečnostní alternativy k NATO či požadovat vystoupení z něho. Redaktor tak ukazuje, jak funguje skutečná demokracie v jeho podání – kdo se postaví proti oficiální propagandě, se stává automaticky extremistou.
V závěru se autor pouští i do jeho oblíbeného Prostějova a místní vládní koalice, neboť i zde Vlastenecké sdružení antifašistů v Prostějově podalo své žádosti o dotace. První v roce 2011 byla zamítnuta, nyní bylo udělení dotace Komisí pro kulturu a cestovní ruch doporučeno, ale Rada jí zamítla. V Radě pro její přijetí hlasovali čtyři radní, kromě tří komunistů, kteří v Radě města sedí a jimž kladný hlas pro dotaci Šverdík přisuzuje, pak podle Šverdíka byl čtvrtým hlasujícím pravděpodobně radní za ČSSD Pavel Smetana. A důvod? Podle Šverdíka ten, že „dal na Facebooku najevo, že se mu stránka sdružení líbí.“ Domnívám se, že skutečně objektivní novinář by zcela jistě neměl odvozovat sympatie k něčemu na základě toho, jestli má dotyčný v oblíbených tu stránku či onu na Facebooku, vždy´t každý politik by měl mít přehled o tom co se děje v jeho okolí, sledovat to a případně i reagovat.

Ludvík Šulda