Řešení v nedohlednu

Řešení v nedohlednu (26.4.2016)

V poslední době slyšíme stesky zaměstnavatelů, že chybí dělnické profese a budeme tedy muset přijímat zaměstnance z cizích zemí. Jenže všechno má rub a líc. Lidé si stěžují v mnohých případech na nepravidelné výplaty, neexistující či velmi jednostranné pracovní smlouvy.

Takto zacházeli zaměstnavatelé většinou s lidmi, kteří měli pas z tzv. třetích zemí. Kde není žalobce, není ani soudce. A s jídlem roste chuť. Dlouhá léta se lidé báli promluvit, a pokud tak učinili, dostali jednoduchou odpověď: jestli se vám to nelíbí, můžete jít jinam. Naši lidé nyní začínají tyto nespravedlnosti řešit. Většinou jde o to, že chybí písemné smlouvy, nejsou vypláceny peníze za přesčasy a o nároku na placenou dovolenou si mohou nechat jenom zdát. Chybějí ochranné pomůcky a bezpečnost práce nikdo neřeší. Lidé se začali obracet na soudy, které jim v mnohých případech dávají za pravdu. Slušné pracovní podmínky, odpovídající mzda za odvedenou práci, to jsou požadavky, které ve svých volebních programech prosazuje a v rámci krajských voleb bude prosazovat KSČM. Nezaměstnanost je v některých krajích neustále velkým problémem a řešit ji tím, že se vláda vyhne zodpovědnosti za jednání zaměstnavatelů a pozve pracovníky ze zahraničí, je velmi nekoncepčním programem.

autor: Ludvík Šulda, kandidát KSČM pro volby do Zastupitelstva Olomouckého kraje