Prostějov ocenil práci pedagogů v roce 2017

Prostějov ocenil práci pedagogů v roce 2017 (12.4.2017)

U příležitosti Dne učitelů se uskutečnil v pátek 24. března v divadelním sále Národního domu slavnostní večer, v jehož průběhu bylo oceněno 13 učitelek a dva učitelé. Tradiční moderátor této akce Aleš Procházka v úvodu připomněl, že učitelé mají obecně velmi nelehkou a zodpovědnou práci, o čemž není třeba debatovat.

„Je to profese, které si nepochybně všichni velmi vážíme,“ podotkl. Za svoji dlouholetou a úspěšnou práci byli oceněni vybraní pedagogové z prostějovských mateřských, základních a středních škol a dalších školských institucí.

Letošní nižší počet oceněných nic neubral na úrovni celého večera, kdy samotný akt byl vhodně doplněn kulturními vystoupeními dívčí taneční skupiny a pěvkyněmi sboru Nota Bene. Ocenění společně s upomínkovými dary předávali primátorka Statutárního města Prostějova Alena Rašková, její náměstci Zdeněk Fišer a Pavel Smetana, senátorka Božena Sekaninová, radní Jana Halvadžievová, exprimátor Miroslav Pišťák, vedoucí odboru školství, kultury a sportu Petr Ivánek a předseda školské komise rady města Jan Krchňavý.

Slavnostní večer v prostějovském divadle provázela příjemná nálada. Představitelé radnice se ve svých projevech shodli na tom, že práce kantora je v dnešní složité době velmi nelehká, odpovědná a vyčerpávající a každý, kdo v současném školském systému vydrží, je vlastně „hrdina.“ „Být dobrým kantorem neznamená, že jste vystudovali vysokou školu se samými jedničkami. To vůbec ne, naopak. Být dobrým kantorem znamená mít tuto práci natolik rád, že jste schopni se o své schopnosti a vědomosti s někým podělit, předat mu je. Kdybyste nebyli dobrými pedagogy, tak tady dnes nesedíte. Velice Vás všechny obdivuji a za Vaši práci Vám za celé město děkuji,“ pronesla před oceněnými učiteli Alena Rašková.

Akce letos poprvé přinesla také jednu zvláštnost. Za celoživotní pedagogickou činnost byly oceněny hned dvě ženy, které tak vstoupily do pomyslné síně slávy učitelských sborů v Prostějově. Hlediště divadelního sálu aplaudovalo Janě Červenkové a Haně Palacké.

Ocenění učitelé v roce 2017:
Viera Malíková, Mateřská škola Prostějov, Partyzánská ulice,
Romana Orálková, ZŠ a MŠ Prostějov, Kollárova ulice
Ivana Andrésová, ZŠ a MŠ Jana Železného Prostějov, Sídliště svobody
Mgr. Kamila Sedláčková, Základní škola Prostějov, ulice Dr. Horáka
PaedDr. Milada Daňková, ZŠ a MŠ Prostějov, Melantrichova ulice
Mgr. Marie Paulová, SŠ, ZŠ a MŠ JISTOTA, Prostějov, Tetín,
Mgr. Renata Laurenčíková, ZŠ a MŠ Prostějov, Palackého ulice,
Mgr. Zuzana Prýglová, Základní škola Prostějov, ulice E. Valenty
Jana Pellová, Základní umělecká škola Vladimíra Ambrose Prostějov
Mgr. Helena Lešenarová, SOŠ průmyslová a SOU strojírenské, Prostějov,
MgA. Dominika Majerová, ART ECON – Střední škola, s. r. o., Prostějov
Bc. Zuzana Vymětalová, Střední škola automobilní Prostějov, s. r. o.
Bc. Ada Zikmundová, Cyrilometodějské gymnázium, ZŠ a MŠ Prostějov,
Mgr. Stanislav Slezák, RG a ZŠ města Prostějova, Studentská ulice,
Bc. Jiří Novák, Sportcentrum – DDM Prostějov, Olympijská ulice

Ocenění za celoživotní pedagogickou činnost:
Mgr. Jana Červenková, ZŠ a MŠ Jana Železného Prostějov, Sídliště svobody
PaedDr. Hana Palacká, Základní umělecká škola Vladimíra Ambrose Prostějov

V čele města Prostějova je od voleb v roce 2014 koalice složená z 18 zastupitelů ČSSD, PéVéčka a KSČM. Stranu zastupují v koalici 4 zastupitelé.

Členkami školské komise za KSČM, kdy komise se významnou měrou podílela na organizaci a průběhu této slavnostní akce, je zastupitelka Ivana Copková a dále Jaroslava Mlčoušková, které patří k aktivním členkám.

Zastupitelstvo města Prostějova, rada města, odbor školství, kultury a sportu a školská komise rady věnují oblasti školství významnou pozornost. Město vynakládá ročně značné finanční prostředky na údržbu a vybavení škol a školských zařízení a vytváří pro žáky a pedagogy v mnoha směrech nadstandardní studijní a pracovní podmínky. Řadu zajímavých projektů pro oblast školství podporují členové rady za KSČM Jaroslav Šlambor a Václav Šmíd.