V Prostějově se uskutečnil 12. ročník ankety Sportovec města

V Prostějově se uskutečnil 12. ročník ankety Sportovec města (19.4.2017)

V pátečním podvečeru 17. března byli v reprezentativním prostředí kongresového sálu hotelu Tennis Club vyhlášeni nejlepší sportovci za rok 2016. Podle očekávání zvítězila Petra Kvitová, bronzová medailistka z Rio de Janeira a opora fedcupového týmu.

Jako první byla vyhlášena kategorie Hvězda sportovních médií, kterou se poněkud překvapivě stala Eliška Hubáčková. Mladičká krasobruslařka za sebou zanechala plejádu celosvětově známých sportovců včele s Petrou Kvitovou.

Druhou kategorií oceněných byly mládežnické týmy. V konkurenci tradičních favoritů se prosadila sportovní štika uplynulého roku TJ Sokol Centrum Haná. Spojený házenkářský klub ovládl v roce 2016 mistrovství republiky starších žáků a před měsícem zvítězil v anketě o nejlepší mládežnický tým Olomouckého kraje. Při této příležitosti přistoupila k mikrofonu Alena Rašková: „U tohoto projektu je třeba ocenit, že se dva nesmiřitelní házenkářští rivalové Prostějov a Kostelec na Hané dokázaly domluvit a najít společnou řeč. Pokud se tu v sále vyskytují nějací hokejisté, měli by si z házenkářů vzít příklad,“ poslala znesvářeným hokejistům veřejný vzkaz Alena Rašková.

Mezi dospělými týmy roku již potřetí v řadě zvítězili parašutisté Dukly Prostějov. Vysoký kredit tohoto sportu v Prostějově potvrzuje i druhé místo Libora Jirouška mezi jednotlivci. Zajímavé složení měla i nejlepší trojice talentů. Vítězství tenisty Daniela Svrčiny bylo jednoznačné. Světová jednička do 14 let v jednom z nejpopulárnějších sportů světa se ani v Prostějově nevyskytuje každý den. Druhé místo Pavlíny Krpcové z Taneční školy Pirouette však bylo velmi překvapivé. Třetí místo obsadil cyklista Jakub Šťastný z klubu SKC Tufo Prostějov.

V rámci vyhlášení královské kategorie byla na podium pozvána trojice sportovců Dana Zbořilová, Libor Jiroušek a Petra Kvitová. Vítězku zastoupil majitel agentury TK Plus Miroslav Černošek, který zprostředkoval telefonický hovor s absentující slavnou tenistkou. Zajímavé bylo složení tria oceněných trenérů. Trenérem roku byl vyhlášen Lubomír Petráš (volejbal).
Nejlepšími trenéry mládeže byli Željko Živkovič, kouč mladých basketbalistek a Pavel Šťastný, který se věnuje mladým stolním tenistům v Čechovicích.

Mezi neprofesionálními sportovci se umístil na prvním místě kulturista Marek Mrňka. Cenu fair play – sportovní srdce obdržel v regionu populární a zapálený někdejší házenkář Jiří Kremla. Již podruhé probíhala v rámci ankety fotosoutěž, kdy z 53 zaslaných snímků 19 fotografů byli oceněni 4. V hlasování veřejnosti to byl sportovní záběr z plavání Miroslava Melky. Odborná komise vybrala gymnastický snímek Pavla Ponížila. Vítězem se pak v umělecké kategorii stal záběr Lukáše Ondry „Muž dvou tváří“, který byl oceněn jak veřejností, tak i odbornou porotou.

Cenu sportovní komise za přínos a oddanost sportu obdržela volejbalová ikona Soli Soares, biatlonista Antonín Bůžek a cyklistická nestorka Marie Vegnerová. Za největší sportovní událost roku 2016 byly vybrány Velká cena města Prostějova v krasobruslení a postup fotbalistů SK do druhé ligy po 13 letech. Tradičně největšímu očekávání se těšilo uvedení osobností do Síně slávy prostějovského sportu. Zasloužených ovací se dostalo téměř devadesátiletému Aloisi Balcaříkovi, několikanásobnému mistru světa veteránů v chůzi. „Vážím si tohoto ocenění hlavně proto, že se dostalo i na přespolní. Většinou se vybírají jen místní. Někteří, co by si to zasloužili, už nežijí,“ poznamenal Alois Balcařík, který v mládí závodil za prostějovský atletický klub.

Během večera proběhlo losování výherce zahraničního zájezdu z řad hlasujících. Předseda sportovní komise Pavel Smetana vylosoval Terezu Vránovou, která se k převzetí výhry osobně dostavila. Nedílnou součástí slavnostního večera bylo předání šeku pro charitativní účely. Poukaz na 10 000,- Kč obdrželo Tyflocentrum Olomouc a převzala ho Zuzana Znojilová, sociální pracovnice prostějovského regionálního střediska.

Slavnostní večer oživil i zajímavý kulturní program.

V čele města Prostějova je od voleb v roce 2014 koalice složená z 18 zastupitelů ČSSD, PéVéčka a KSČM. Stranu zastupují v koalici 4 zastupitelé. Členkou sportovní komise, kdy komise se významnou měrou podílela na organizaci a průběhu této slavnostní akce, je zastupitelka Ivana Copková (KSČM). KSČM má ve sportovní komisi celkem tři své zástupce, kteří patří k aktivním členům.