Prostějov dlouhodobě řádně pečuje o svoje školská zařízení
autor: Ivana Copková, zastupitelka za KSČM, členka školské komise Rady města Prostějova
Statutární město Prostějov dobře hospodaří s finančními prostředky a již řadu let vykazuje městská kasa přebytkový rozpočet. Vzhledem k těmto výsledkům vynakládá na údržbu a zvelebení svého nemovitého majetku značné finanční prostředky. V roce 2015 byla na investiční akce vyčleněna částka téměř 218 mil. Kč, z toho na zvelebení mateřských a základních škol to bylo 47 mil. Kč.

Nebezpečné ideologie – nacismus, klerikalismus a islamismus

Vážení čtenáři. Přestávám poznávat svět kolem sebe. Nemluvím teď jen o tendenčních a populisticky vytvořených nálad většinové společnosti, která je živena různými lživými a překroucenými názory. Hovořím o politické a společenské kultuře v Evropě.

Četař František Vychodil

Roku 1889 se narodil ve Slatinicích na Moravě František Vychodil. Bydlel na Lhotě pod Kosířem, tehdy součástí obce Kníníčky. Povinnou školní docházku absolvoval v obecné škole v Drahanovicích, školu měšťanskou pak v Náměšti na Hané. Až v roce 1910 nastoupil základní prezenční vojenskou službu do rakouské armády a opustil ji v roce 1914 s hodností četaře. Do začátku první světové války se stačil ještě oženit.

Patří vlastenci a antifašisté mezi extremistická hnutí?

Na Olomoucku působí oblastní »žurnalista«, horlivý příznivec místní opozice a kritik vedení města. Před Vánoci vyprodukoval ze svého nitra podivně formulovaný článek s názvem Kraji vládne ČSSD a KSČM, hejtmanství dává dotace i levicovým extremistům. O co se jedná?

předsedou Komise pro kulturu a památkovou péči Rady Olomouckého kraje a radním města Prostějova.

Bezručův dům musí být zachován

S velkým znepokojením sleduji kauzu kolem rozhodnutí Ministerstva kultury ČR, které na podnět Olomouckého kraje rozhodlo o vyjmutí červeného domu, ve kterém prožil část svého života v Kostelci na Hané básník Petr Bezruč, ze seznamu kulturních památek.

Kdo nejde s námi, jde proti nám

Těmito slovy lze ve stručnosti popsat vyznění článku redaktora Michala Šverdíka na zpravodajském serveru iDnes.cz ze dne 21. prosince 2015, který vyšel pod názvem „Kraji vládne ČSSD a KSČM, hejtmanství dává dotace i levicovým extremistům“. Autor v něm přichází se zprávou, že Vlastenecké sdružení antifašistů z Prostějova dostalo v posledních dvou letech od Olomouckého kraje pětatřicet tisíc korun v rámci dotačních programů vypisovaných krajem.

Prostějov bude mít ve své podstatě vyrovnaný rozpočet, neboť relativní schodek je krytý přebytky hospodaření z minulých let

Prostějov bude hospodařit příští rok s rozpočtem 784 mil. korun, výdaje budou činit 854 mil. korun. Rozpočet byl schválen všemi přítomnými zastupiteli pro běžný rozpočtový rok 2016 relativně jako schodkový, s převahou výdajů nad příjmy ve výši cca 70 mil. korun. Ve své podstatě je rozpočet vyrovnaný, neboť relativní schodek ve výši 70 mil. korun je vyrovnáván přebytky hospodaření let minulých. V příštím roce lze rovněž očekávat dotace od státu a od EU.

Armádní generál Ludvík Svoboda

Jsou lidé, kteří stojí za to, abychom si jich vážili. Mezi tyto osoby obvykle řadíme své blízké, rodinné příslušníky, první lásky a také známé osobnosti, jež osobně neznáme, přesto jsou nám čímsi blízké. Známé osobnosti mohou být různých druhů, například umělci, stavitelé, vědci, vynálezci, ale také politikové. Může to být starosta (nebo primátor) našeho okresního města, může to být však i prezident republiky.

Za jasnou dlouhodobou energetickou koncepci a odpovědnost státu

17. zasedání ÚV KSČM projednalo materiál „Alternativní přístupy KSČM k aktualizaci státní energetické koncepce ČR“. Je možné ocenit, že vláda konečně tuto aktualizaci provedla. KSČM se však domnívá, že takto důležitý a pro dlouhou dobu platný materiál nemůže být jen věcí koaliční exekutivy, ale pro jeho přesah do dalších volebních období je nutná jasně deklarovaná shoda v rámci zvolené politické reprezentace.