J. Nekl: Vláda ničí stát i občany

18. 5. 2017

Současná situace i přes možnost jmenování nového ministra financí neumožňuje normální fungování vlády a tím i Poslanecké sněmovny. Tento stav rozhodně neprospívá republice ani občanům. Proto KSČM navrhovala předčasné volby. Podstatné a důležité zákony  v tomto chaosu a nenávisti ČSSD a ANO je práce prakticky nemožné prosadit. Olej do ohně přilévá i KDU-ČSL. Vládní elita se soustředí na vzájemný politický střet a soutěží v tom, kdo předvede větší předvolební negativní kampaň. Těsně před volbami začal premiérovi vadit Andrej Babiš. Účelové prozření po více jak třech letech společné vlády je opravdu úsměvné. Již při podpisu smlouvy musel Sobotka vědět, kdo je Andrej Babiš. Jestli provozoval či provozuje cokoliv nelegálního, nechť to vyšetří orgány činné v trestném řízení. O vině, či nevině by neměl rozhodovat premiér. Ten to navíc pojal jako součást volební kampaně pro podzimní parlamentní volby. Koneckonců i Sobotka by si měl zamést před svým prahem. Kauza OKD není zrovna jeho dobrou vizitkou. Ani prezident nepřispívá k uklidnění situace. I pro něj platí Ústava ČR a tu by měl bezpodmínečně dodržovat. Šaráda, jež se z vládních bojů stala, nepřispívá rozvoji ani pozitivnímu vnímání naší republiky v zahraničí. A současné řešení, kdy konečně padlo akceptovatelné jméno na post ministra financí, je prakticky jen kosmetickou úpravou. Nový ministr nebude mít čas se ve svém novém úřadě zorientovat. Plnění programového prohlášení vlády, které je samo o sobě nemastné a neslané, se dnes stává cárem papíru a vláda zcela potlačila svoji roli spravovat řádně stát a utvářet zlepšení podmínek pro život našich občanů. Vláda by měla zajistit prosperitu a prosazovat zákony přínosné pro další dobu a nevytvářet v mnohých případech umělé kauzy, jimiž se snaží zastřít svoji neschopnost.

Autor:
Josef Nekl, poslanec Parlamentu ČR a kandidát KSČM pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR za Olomoucký kraj