Pro budoucnost KSČM jsou nutné tři věci – program, image a struktura

3. 3. 2018

V sobotu dne 3. března 2018 se za účasti padesátky delegátů a hostů uskutečnila konference Krajského výboru KSČM Olomouc v Postřelmově. Hlavními úkoly konference bylo zvolit především vedení krajské organizace KSČM a dále doporučit kandidáty do vyšších stranických orgánů, především na předsedu a místopředsedy KSČM, a kandidáty pro volby do Senátu PČR ve volebním obvodu č. 62 – Prostějov a volebním obvodu č. 65 – Šumperk.

V úvodní Zprávě o činnosti KV KSČM zhodnotil předseda KV KSČM J. Nekl dosavadní působení KSČM v Olomouckém kraji od minulé konference, především se věnoval neuspokojivým výsledkům KSČM jak v krajských volbách v roce 2016, tak ve volbách do PS PČR v roce 2017. Konstatoval, že KSČM nenabídla lidem srozumitelná témata, na která slyší. Nepřekonali jsme stereotypy a neuměli oslovit mladé voliče. Zdůraznil, že hlavním úkolem v nejbližším období jsou komunální volby.

V následné diskusi se představil kandidát do Senátu PČR ve volebním obvodu č. 65 V. Rulíšek, dále vystoupil poslanec PS PČR A. Černý, který přítomným poděkoval za dosavadní spolupráci a zdůraznil nutnost obměny na stranických pozicích. Jak řekl, jsme v situaci, která není příjemná, navzdory ní jsme však obsadili v PS PČR významné pozice, je potřeba vyvinout úsilí k tomu, abychom uplatnili do programového prohlášení nově vznikající vlády A. Babiše co nejvíce bodů z našeho volebního programu. Místopředseda ÚV KSČM J. Dolejš zdůraznil potřebu reflexe strany na výsledky voleb a také odmítl tezi, že za neúspěchem ve volbách stojí náš volební program. Dle jeho názoru je personální vize především o tom, aby lidé zvolení na X. sjezdu KSČM do vedení strany byli schopni splnit jim svěřené úkoly. KSČM potřebuje změnit image pravěku – je to nejen o tvářích, ale i o vizích, zdůraznil. Poslankyně Evropského parlamentu K. Konečná hovořila o své možné vizi pro vedení KSČM, podle jejich slov svou vizi chce poskládat s názorů lidí, kterým věří, a s kterými dlouhodobě spolupracuje. Pro budoucnost KSČM jsou nutné tři věci – program, image a struktura. KSČM se musí věnovat aktuální tématům, která lidi zajímají, KSČM chybí stanoviska ke konkrétním věcem. Je potřeba změnit image programu a více využívat sociální sítě v náš prospěch. V komunálních volbách pak podle K. Konečné musí KSČM najít 4-5 zajímavých témat pro občany ČR a všude je při každé příležitosti prodávat, každý občan ČR musí vědět, co KSČM chce a čeho a jak chce dosáhnout.

Ve svém závěru Krajská konference KSČM Olomouc zvolila předsedou KV KSČM J. Nekla, členem VV ÚV KSČM Jiřího Zimu.  Dále doporučila za kandidáty pro volby do Senátu PČR ve volebním obvodu č. 62 – Prostějov Zuzanu Böhmovou a ve volebním obvodu č. 65 – Šumperk Vladislava Rulíška, na předsedu ÚV KSČM pak doporučuje X. sjezdu KSČM zvolit Kateřinu Konečnou.

V Postřelmově dne 3. 3. 2018

Autor: