Delegace města Prostějova navštívila Brusel

31. 3. 2016

Delegace města ve složení Milada Galářová, zastupitelka za ČSSD, Jaroslava Tatarkovičová, vedoucí odboru kanceláře primátora, Jana Gáborová, tisková mluvčí a Martina Váňová, z odboru kanceláře primátora, pod vedením radního Josefa Augustina (KSČM), navštívila ve dnech 24.-27.února Brusel. Ke 100. výročí otevření radnice připravilo statutární město Prostějov výstavu fotografií.

Výstava fotografií Stoletá dáma byla ve středu 25. února 2015 slavnostně zahájena v reprezentačních prostorách Zastoupení Olomouckého kraje při EU v Bruselu. Výstavu zahájila poslankyně Evropského parlamentu Olga Sehnalová, která také nad ní převzala záštitu. „Pokaždé, když jdu okolo prostějovské radnice, přečtu si nápis na její fasádě. Svorností malé obce vzkvétají, nesvorností velké obce hynou. To je heslo, které by si měl připomínat nejen každý regionální politik, častěji bychom si ho měli opakovat i na evropské úrovni,“ uvedla při slavnostním zahájení europoslankyně.

Za město Prostějov přivítal hosty radní Josef Augustin, představil členy delegace a účastníkům předal srdečný pozdrav primátora města Miroslava Pišťáka. Jana Gáborová, tisková mluvčí města, seznámila hosty se stoletou historií radnice, kterou podrobně zachycují vystavené fotografie. K vidění byly fotografie radnice, které připomínají stoleté výročí od jejího dokončení, interiéry budovy, letecké snímky města a fotografie z oslav výročí, které probíhaly v minulém roce.

Pro zhruba stovku příchozích hostů byla vernisáž příležitostí k poznání regionu i po kulinářské stránce. Při ochutnávce specialit z olomouckého kraje mohli návštěvníci okusit nejen typický olomoucké tvarůžky, moravské klobásy, domácí sýr a hanácké koláčky, ale i slivovici a moravské víno.

Slavnostní vernisáž v sídle Zastoupení Olomouckého kraje v Bruselu se těšila velkému zájmu mezinárodního publika. Mezi návštěvníky byla například europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM), zástupci Evropské komise, Evropského parlamentu, Rady Evropské unie či evropských regionů.

V průběhu náročného programu proběhla jednání zástupců města v Evropském parlamentu s europoslankyní Olgou Sehnalovou, s Evou Srnovou, pracovnicí stálého zastoupení ČR při EU, uskutečnila se schůzka s velvyslancem Jakubem Dürrem, Stálé zastoupení ČR při EU, a Janem Kohoutem, odborným poradcem asociace krajů ČR. Josef Augustin se v Evropském parlamentu setkal s europoslankyní za KSČM Kateřinou Konečnou, jednání se týkalo práce poslanců za KSČM v Evropském parlamentu, spolupráce regionů ČR s evropskými institucemi a její činnosti zastupitelky v Novém Jičíně. Uskutečněná jednání budou pro zástupce města přínosná pro jejich další činnost ve prospěch Prostějova.

Z průběhu jednání a ze slavnostní vernisáže má Josef Augustin pozitivní dojmy.
Setkal se s mnoha zajímavými osobnostmi v rámci struktur EU, v Bruselu také potkal řadu prostějovských rodáků, kteří ve městě trvale žijí. Podle jeho názoru, výstava splnila svůj účel a Prostějov má co nabídnout i s ohledem na rozvoj cestovního ruchu v Olomouckém kraji. Vyjádřil uspokojení nad tím, že krásné hanácké město Prostějov se mohlo výstavou prezentovat i na evropské úrovni.
Poprvé od roku 1990 jsou zastupitelé za KSČM členy koaliční rady města, složené ze zastupitelů ČSSD, KSČM a PéVéčka. Za 25 let poprvé zástupce KSČM vedl delegaci města při jednání v zahraničí, a to přímo v Bruselu na půdě Europarlamentu a Stálého zastoupení ČR při EU.
Autor: 
JUDr. Josef Augustin, člen rady města Prostějova a zastupitel za KSČM