KSČM podporuje zvyšování platů učitelů

5. 4. 2019

Chaotická situace kolem usnesení o platech učitelů ve Sněmovně podle poslance KSČM Jiřího Dolejše zmátla mnoho voličů a občanů. Dolejš vyzývá, aby se občané nenechali zmást těmi, kdo demagogicky tvrdí, že se komunisté postavili proti nárokům učitelů.

Na konci března Sněmovna projednala bod ke kontrole usnesení Sněmovny ve věci zvýšení platů učitelů z roku 2017. Šlo o doporučení vládě, aby nejpozději v roce 2020 dosáhl průměrný plat učitele 130 procent průměrné mzdy ve státě. »Tento cíl je pochopitelně podporován i poslanci za KSČM a postup vlády v této věci průběžně kontrolujeme,« zdůraznil Dolejš.

V roce 2017 byl průměrný plat v regionálním školství 31 tisíc Kč. Letos by se měl pohybovat kolem 39 tisíc Kč. V státním rozpočtu na rok 2019 je zahrnuto navýšení platů o 15 procent (10 % tarif a 5 % pohyblivá složka). V souběžně schvalovaném střednědobém výhledu další navýšení ovšem nebylo. Sněmovna tedy přijala, a to i hlasy KSČM, další usnesení, souhlas s postupným a systémovým navyšováním v souladu s programovým prohlášením vlády a dosažení strategického cíle 130 procent průměrné mzdy, tj. plat cca 45 tisíc Kč. »Za tím KSČM stála a stojí dál,« zdůraznil Dolejš.

»Celé absurdní zmatení v některých médiích, vyvolávající zavádějící debaty, vzniklo z interpretací hlasování na téma, jak bude vypadat toto postupné zvyšování během roku 2020. To bude ještě předmětem vyjednávání nad návrhem státního rozpočtu na příští rok. Sporná část usnesení po opakování hlasování neprošla, ale ne kvůli nám. Klub KSČM v této věci postoj nezměnil. Opakovaně jsme se však zdrželi, protože máme zájem, aby plán růstu platů ve školství byl řádně prodiskutován a taky splněn, ale ne nedomyšleně a na úkor jiných sociálních transferů, které budeme v rozpočtu také požadovat – míním důchody, rodičovskou, sociální služby atp. Přijaté body usnesení z 26. března jsme měli v tomto ohledu za odpovídající dosavadní situaci,« vysvětlil Haló novinám Dolejš.
Autor: 
ste
Zdroj: 
Haló noviny, 5. 4. 2019