Nemyslím si, že tady byla krize ústavní, ale spíše personální. Koalice vydrží., řekl Vojtěch Filip na ČT

23. 8. 2019

Lubormír Zaorálek byl navržen Janem Hamáčkem na post ministra kultury. Prezident Miloš Zeman už oznámil, že s tímto jménem souhlasí. Nejen o tom se byly středeční Události, komentáře na ČT24, kam přijali pozvání Vojtěch Filip, předseda ÚV KSČM a 1. místopředseda PS PČR, a Vít Rakušan, předseda hnutí STAN.

"Lubomíra Zaorálka znám opravdu po celé působení v politice od těch 90. let. Byl jsem v době, kdy on byl předsedou sněmovny, jeho místopředsedou a pokud vím, tak jako dramaturg Československé televize v Ostravě si v té kulturní frontě udělal své místo. Dělal ministra, má manažerské zkušenosti, takže ten resort snad velmi rychle zvládne. Nemyslím si, že tady byla krize ústavní, ale spíše personální. Myslím si, že koalice vydrží. Mně jen velmi výrazně vadilo, a řekl jsem to už v polovině května, když sociální demokracie přestala podporovat ministra Staňka, protože ta jeho práce se mi jevila jako pozitivní. Za prvé, jestliže přišel na nedostatky v těch jednotlivých organizacích, které zřizuje ministerstvo kultury, ať už to byla Národní galerie, nebo jiné významné instituce, tak se zachoval jako řídící pracovník, to znamená udělal kroky, které vedly buď k odvolání těch lidí, nebo ke změně v samotném orgánu té instituce a případně řešil další kroky," řekl Filip.

Více v odkazu - https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/219411...

Autor:
Mediální úsek ÚV KSČM