Paní Maláčová prohrála. Podle mě zhroucení sociálních služeb reálně hrozí, řekla k dohodě na MPSV Hana Aulická Jírovcová

24. 8. 2019

Ministerstvo práce bude mít příští rok k dispozici o 5,9 miliardy korun více, než mu v návrhu rozpočtu vyčlenilo ministerstvo financí. Dohodly se na tom ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) a financí Alena Schillerová (za ANO). "Výsledek považuji za slušný kompromis", řekla Maláčová.

Hana Aulická Jírovcová, stínová ministryně práce a sociálních věcí, spokojenost Maláčové moc nechápe. "Myslím, že spíše prohrála. Jsem výsledkem vyjednávání velice zklamána. Šest miliard navíc zní sice hezky, ale ministryně z pro mne nepochopitelných důvodů vzdala bitvu o navýšení prostředků na sociální služby. Podle našich propočtů chybí minimálně 3,3 miliardy, aby se sociální služby příští rok nedostaly do kolapsu. Ministryně Maláčová však získala necelou polovinu této částky. Podle mne tak zhroucení sociálních služeb reálně hrozí, minimálně jejich třetiny. Kraje již v této oblasti ‚jedou na krev‘ a přesto jim letos jedna miliarda chyběla. Podáme pozměňovací návrh při projednávání státního rozpočtu a pokusíme se ony 3,3 miliardy sociálním službám převést," řekla Aulická.

Více v záznamu https://www.facebook.com/komunistickastranacechamoravy/videos/1392571350...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
ČT24