Vnímám před krajskými volbami v příštím roce jako problém, že není ještě definitivní představa, jak budou zafinancovány sociální služby v krajích, řekl Dolejš v ČT

25. 8. 2019

Místo dvanácti miliard šest. Ministryně práce získala půlku požadované sumy. Hrozí stále krach sociálních služeb? Bude ANO spolu s opozicí prosazovat vyšší věk odchodu do penze i proti vůli koaličního partnera? O tom byly v pátek Události, komentaře v ČT Bitva za účasti ministryně financí Aleny Schillerové /nestr. za ANO/, Jiřího Dolejše /KSČM/, člena sněmovního rozpočtového výboru a Zbyňka Stanjury /ODS/, předsedy poslaneckého klubu.

"Pokud se konečně představy koaličních stran, tedy ANO a sociální demokracie,1 nějak protínají, tak je účelem jednat. Pokud začátkem léta sociální demokracie vznesla požadavek na 20 miliard a neřekla, kde se mají vzít, tak jsme vůbec nevěděli, jak to celé dopadne a ani jsme nevěděli, zda se o tomto rozpočtu bude hlasovat na půdorysu hlasů, které podporovaly vznik této vlády. Takže pokud se začalo mluvit věcně a proti konkrétním požadavkům se staví konkrétní zdroje, tak to považuji za pozitivní posun. Nemusí to být úplné finále, já dokážu ocenit, že se učinil vstřícný krok vůči sociální demokracii, možná ne v tom rozsahu původním jak chtěli, je to něco kolem 9 miliard, chtěli 20, ale je to posun. Ale samozřejmě, že o některých položkách bude ještě debata. Já vnímám před krajskými volbami v příštím roce jako určitý problém, že není ještě definitivní představa, jak budou zafinancovány sociální služby v krajích, ale to se ještě musí dořešit. V každém případě to nešlo na úkor deficitu," řekl Dolejš.

 

Více na https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/219411...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
ČT24