KSČM vítá snížení limitu pro invalidní důchodce

26. 8. 2019

Ochranný limit doplatků na léky na recept bude od roku 2020 pro invalidní důchodce 3. stupně 500 korun stejně jako pro seniory nad 70 let. Dosud dostávali zpět až částku nad 5000 korun jako ostatní zdraví dospělí.

Na Twitteru to uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). "Nově od doplatků ulevíme osobám, které kvůli zdravotním problémům nemohou pracovat a doplácení na léky je pro ně zatěžující. Od 1. 1. 2020 snižujeme limit doplatků na léky u invalidních důchodců ve 3. stupni a osob uznaných invalidními ve 2. nebo 3. stupni z 5000 Kč na 500 Kč," uvedl ministr. Bude se to podle něj týkat asi 200 000 lidí. Osoby uznané invalidními bez přiznaného důchodu jsou lidé, kteří nesplnili podmínku doby pojištění, tedy odpracovaných roků. Ta se liší podle věku, například pro 28letého je pět let, starší 38 let musí mít odpracováno aspoň deset let za posledních 20 let.

Pojišťovny vracejí částku, kterou zejména starší senioři zaplatili navíc nad takzvaný ochranný limit, který je pro starší 70 let stanovený na 500 korun, u mladších seniorů a dětí na 1000 korun. Loni vyplatily za celý rok přes 560 milionů korun.

Nevracet peníze až následně
Změnu zákona o veřejném zdravotním pojištění žádala Národní rada osob se zdravotním postižením už loni v květnu při projednávání novely. Ministr už tehdy řekl, že se návrhu nebrání.

Avizované snížení uvítaly stínové ministryně KSČM pro resorty zdravotnictví Soňa Marková a práce a sociálních věcí Hana Aulická Jírovcová. "Ochranný limit po snížení na 500 a tisíc korun pro seniory a děti zafungoval velmi dobře a jen VZP vracela v 1. pololetí o 30 milionů korun více než vloni. Celkem pojišťovny vyplatily přes 560 mil Kč. Vítám, že se snížení limitů bude od roku 2020 týkat i invalidních důchodců, protože jejich příjmy jsou velmi nízké a potřeba léčivých přípravků většinou větší než u ostatních pojištěnců," řekla našemu listu Marková. Nyní je podle ní ještě třeba zaměřit se na to, aby nebyly peníze vraceny až následně a po dosažení ochranného limitu tito lidé již nemuseli v lékárnách platit. Kromě toho je nutné přehodnotit celý systém, protože reálně platí pacienti za léky mnohem více kvůli nestejným maržím lékáren, anebo proto, že potřebují dražší léky se stejnou účinnou látkou, než je ten nejlevnější a od kterého se vypočítávají poplatky. "Tady by mělo ministerstvo ještě zapracovat a předložit takové návrhy, aby potřeba se uzdravit nebo aspoň udržet si určitou úroveň svého zdravotního stavu neznamenala upadnout do chudoby, popřípadě nemožnost takové léky kvůli nedostatku peněz užívat vůbec," dodala Marková.

Pomoc státu je potřebná
Podobně reagovala také Aulická. "S touto úpravou samozřejmě souhlasíme. Jsme rádi, že ministerstvo zdravotnictví k tomuto kroku přistoupilo. Ty částky skutečně nejsou nějak závratné, tito lidé žijí často ze sociálních dávek anebo z příspěvků na péči, a proto je pomoc státu i tímto způsobem potřebná," řekla Haló novinám Aulická.

Invalidní důchody pobírají lidé, jejichž pracovní schopnosti se kvůli zdravotnímu stavu či úrazu výrazně snížily. Při poklesu o více než 70 procent mohou dostat penzi třetího stupně. Tu letos na konci března podle údajů České správy sociálního zabezpečení dostávalo 177 400 mužů a žen, v průměru měli 11 907 korun měsíčně. Druhý stupeň invalidního důchodu je pro osoby s poklesem pracovních schopností o polovinu až 69 procent. Na konci prvního čtvrtletí tuto penzi správa vyplácela téměř 74 500 lidem. V průměru dostávali 7925 Kč. Průměrná starobní penze dosahovala 13 377 korun.

Od roku 2018 se maximální možná roční částka, kterou mohou lidé doplácet na léky, snížila dětem a seniorům. Předtím byla hranice pro děti do 18 let a seniory 2500 korun. Od letošního roku jim zdravotní pojišťovny vrátí přeplatek nad 1000 korun a důchodcům starším 70 let nad 500 korun. Ostatní, včetně dosud invalidů, mají hranici 5000 korun. Mezi roky 2017 a 2018, kdy došlo ke snížení ochranných limitů, se částka, kterou pojišťovny vyplatily, zvýšila šestkrát.

Autor:
jad