Výstava obrazů v prostějovském archivu

5. 12. 2019

Prostějov je nejen fotogenické, ale též malebné město. O tom se mohli přesvědčit návštěvníci vernisáže výstavy obrazů Stanislava Sedláčka, která se konala 19. listopadu ve Státním okresním archivu v Třebízského ulici. Sedláčkovy obrazy jsou populární zejména v Brně, nedílnou součástí jeho tvorby jsou akvarely a akryly s námětem Prostějova a rád maluje město Tišnov, které bylo bydlištěm jeho prarodičů a rodičů.

Výtvarník a pedagog Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně, člen Unie výtvarných umělců České republiky na svých obrazech zachytil Prostějov s neobyčejnou zručností jako příjemné, malebné a barvami hýřící město. V sále okresního archivu je vystaveno 24 děl. Významnou část tvoří 7 akvarelů a 3 akrylová plátna se zajímavými zákoutími Prostějova. Na 6 obrazech dominují portréty, na 5 jsou vyobrazeny historické závody automobilů. K nejzajímavějším patří obraz Jeruzaléma, Benátek a pohled na „Zelňák“ z budovy dřívější spořitelny, posléze právnické fakulty, kde jsme společně se Standou studovali a dnes je v této historické budově moderní hotel. K našemu městu jej váže osobní pouto jakožto k rodišti jeho dědečka Aloise Sedláčka, který ve městě koncem 19. století a počátkem 20. století provozoval tkalcovskou činnost. Pozoruhodné nepochybně je, že na vystavených plátnech lze objevit nejen současný Prostějov, ale i ten již historický, v němž žili a pracovali naši předkové. Svědčí o tom například obraz trhu na hlavním prostějovském náměstí ze začátku 20. století.

Stanislav Sedláček nejen přednáší právo na fakultě, ale velmi intenzívně se věnuje malbě. Svou odbornou a pedagogickou prací, ale ve velké míře i uměleckou činností již léta pomáhá k reprezentaci nejen Masarykovy univerzity, ale i města Brna a Jihomoravského kraje. Je postimpresionistickým malířem, jehož obrazy se staly dary při setkání 15 prezidentů střední a východní Evropy a dalších významných návštěv. Jeho obraz obdržel darem od města Brna i papež Benedikt XVI. a princ Charles.

Za svůj přínos v oblasti výtvarného umění byl oceněn v roce 2010 Cenou Jihomoravského kraje, v roce 2013 stříbrnou medaili Masarykovy univerzity a v roce 2014 zlatou medaili sv. Cyrila a Metoděje brněnským diecézním biskupem. Kromě městských motivů se v posledních letech více věnuje figurální a portrétní tvorbě včetně knižních ilustrací, například je autorem knižních ilustrací, konkrétně knihy Havran od Edgara Allana Poea nebo knihy veršů Oldřicha Mikuláška – „Krásné jho“ a další tituly. Z výtvarných technik kromě akvarelů používá olej a akryl především u velkoformátových prací.

Výstava Sedláčkových děl je prodejní a její návštěvníci mohou udělat radost sobě nebo svým příbuzným a blízkým zakoupením některého z děl například s motivy Prostějova. Výstava bude ve Státním okresním archivu ke shlédnutí až do 20.prosince, a to každý všední den od 8.00 hod. do 16.00 hodin. Spolupořadateli zajímavé výstavy jsou Klub historický a státovědný (KHS) v Prostějově a Státní okresní archiv (SOkA).

Autor: 
Josef Augustin