Osvětim varuje

28. 1. 2020

Včera tomu bylo 75 roků, které uplynuly od osvobození Osvětimi Rudou armádou. Nikdy nelze zapomenout na hrůzy, které lidé v tomto fašisty zřízeném vyhlazovacím táboře prožívali. Smrt pro mnohé, žel, byla vysvobozením z děsivých nelidských útrap. O to nepochopitelnější jsou dnes pokusy rozpoutávat válečné konflikty. Amerika sahá bez skrupulí po moci a její agrese nese poté opět smrt nevinným lidem.

Každý, kdo ničí životy lidí, by měl Osvětim navštívit, aby si uvědomil, kam až zašla hitlerovská moc. Zejména návštěvu v Osvětimi doporučuji těm, kteří 17. 12. 2019 na jednání Valného shromáždění OSN při projednávání Rezoluce VS OSN k »Potírání glorifikace nacismu, neonacismu a dalších praktik, které přispívají k rozdmýchávání soudobých forem rasismu, rasové diskriminace, xenofobie a s tím spojené nesnášenlivosti« hlasovali proti. Jde o zástupce USA a Ukrajiny, rezoluci podpořilo 121 zemí. Návštěvu Osvětimi je ale také potřeba doporučit těm zástupcům evropských států, kteří se zdrželi hlasování.

Rezoluci samotnou a podrobnosti najdete na stránkách OSN pod číslem A RES/74/136. Cílem KSČM jsou proto mírové aktivity, které našim občanům a nám všem budou zaručovat a umožní klidný život.

Autor: 
Vojtěch Filip, 1. místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda ÚV KSČM
Zdroj: 
Haló noviny, 28. 1. 2020