Koronavir dál hrozí

30. 1. 2020

V Číně přibývá lidí nakažených novým koronavirem a také mrtvých - podle čínských médií je v zemi nakaženo 6078 lidí a 132 lidí zemřelo. Desítky nakažených jsou registrovány ve dvou desítkách států. 

Jednotlivé vlády začaly evakuovat své občany. Z Wu-chanu, odkud se nákaza šíří, už odletělo kolem 200 Japonců a zhruba stejný počet Američanů. Převoz svých občanů chystá Británie, Německo, Itálie a další státy.

Evakuaci chystá také Austrálie, která hodlá občany umístit nejprve do karantény na vzdálený ostrov. V Brisbane zůstane až do příští středy v hotelu 32 čínských fotbalistek, které sice nevykazují žádné příznaky nemoci, ale byly v minulých dnech ve Wu-chanu.

Británie, která chce první své občany začít evakuovat dnes, oznámila, že po příletu budou muset zůstat 14 dní v karanténě. O odjezd bude mít zájem zřejmě až 200 Britů. Německo evakuaci asi 90 lidí plánuje na sobotu a také oni zůstanou nejdříve v izolaci.

Vývoj kolem koronaviru ovlivňuje mnohé firmy, které kvůli němu buď prodlužují volno, nechávají zaměstnance pracovat z domova nebo své provozy zcela uzavírají, jako například dům IKEA, který dočasně zavírá polovinu ze svých 30 poboček v Číně. Podle čínského odborníka by mohl růst čínské ekonomiky v prvním čtvrtletí kvůli dopadům koronaviru klesnout z šesti pod pět procent.

Zdroj: 
Haló noviny, 30. 1. 2020