Lenin do Gelsenkirchenu

12. 3. 2020

Krajně levicová Marxisticko-leninská strana Německa (MLPD) se u soudu domohla práva odhalit před svým sídlem v západoněmeckém městě Gelsenkirchen sochu Vladimira Iljiče Lenina. Sochu si MLPD, jejímž programovým cílem je vláda proletariátu, pořídila podle německých médií v České republice.

Socha Lenina, která bude podle deníku Bild první v západním Německu, se v Gelsenkirchenu nelíbila místním úřadům a ani zavedeným politickým stranám. MLPD se ale u správního soudu domohla zrušení zákazu, které město vydalo. »Těší nás, že protikomunisticky motivované zneužití zákona tak tvrdě ztroskotalo,« citoval portál Epoch Times šéfku radikální strany Gabi Fechtnerovou. Ta rovněž uvedla, že Gelsenkirchen je dělnické město, kam se Lenin skvěle hodí.

Socha je vysoká 2,15 metru a je odlita z litiny. Vyrobena byla ve 30. letech v SSSR a naposledy byla v ČR, kde ji MLPD údajně koupila v aukci. Odhalit sochu MLPD plánuje v sobotu u příležitosti 150. výročí Leninova narození.

Zdroj:
Haló noviny, 11. 3. 2020