Proč nám chybí zásoby?

22. 3. 2020

Ještě stále nemáme dostatek roušek a respirátorů. Státní rezervy nesplňují požadovanou zásobu potravin. Všichni se ptají, proč? Teď to asi nevyřešíme, protože operativa zabere všechen čas na práci. Jakmile nouzový stav pomine, a věřte, že pomine, bude potřeba zásadně řešit (ne)připravenost státu na podobné krizové situace, a to konkrétně nedostatek státních hmotných rezerv, se kterým se potýkáme.

Ve Správě státních hmotných rezerv (SSHR) bylo uložených pouhých deset tisíc respirátorů. Už při přípravě státního rozpočtu jsem rozporoval požadavky zdravotnictví, nikoli v respirátorech, takové informace jsem neměl, ale v lécích a jiných položkách zdravotnického materiálu. Podle předsedy SSHR se nakupuje podle požadavků jednotlivých ministerstev, která si sestavují svoje krizové plány. Ministerstvo zdravotnictví ČR nepožádalo minimálně poslední čtyři roky o posílení nebo změnu ochranných zdravotnických pomůcek. O něčem to svědčí, že?

Státní rezervy navíc nesplňují požadovanou zásobu potravin na tři dny, mají ho jen na necelý den a půl. O tom, že tyto rezervy nestačí, se debatovalo již před lety. Plán navyšování zásob se však stále nedaří plnit. Důvodem je prý nedostatek financí.

Je zřejmé, viníkem není jen současná vláda, ale také většina takzvaných polistopadových vlád, kterým pojmy připravenost a plánování zřejmě nic neříkaly. To musíme změnit. Plánování opravdu není sprosté slovo. Česká republika musí být připravena na podobné situace…

 

Autor: 
Vojtěch Filip 1. místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda ÚV KSČM
Zdroj: 
Haló noviny, 21. 3. 2020