Mimořádné zastupitelstvo – boj o hokejové šatny

19. 3. 2020

Mimořádné jednání prostějovského zastupitelstva dne 10. března trvalo pouze dvě hodiny a mělo na programu dva důležité body. Schválení čestných ocenění a medailí, které obdrží od Městské policie Prostějov osoby uvedené v seznamu, trvalo několik minut. Naopak diskuse týkající se zahájení výstavby šaten pro hokejovou a krasobruslařskou mládež, v několika případech velmi vyhrocená, trvala téměř dvě hodiny. V obřadní síni prostějovské radnice se sešlo třicet dva komunálních politiků a někteří se nestačili divit průběhu a obsahu diskuse.

„Předmětem veřejné zakázky jsou stavební práce na výstavbě zázemí pro mládež. Jedná se o šatny se sociálním zázemím, vrátnici, ošetřovnu a propojení se stávající Víceúčelovou halou-zimním stadionem podle projektové dokumentace. V zadávacím řízení bylo podáno celkem jedenáct nabídek s nabídkovými cenami v rozmezí od 61,9 milionu do 78,9 milionu korun,“ přednesl zastupitelům primátor František Jura (ANO 2011). Následně uvedl další informace jeho náměstek Jiří Rozehnal (ANO). „Nabídky jsme hodnotili na základě ekonomické výhodnosti. Největší důraz jsme dávali na cenu a délku záruky za jakost, kterou jsme požadovali v délce šedesát měsíců. Rada města po důkladném zvážení nakonec jako vítěze určila olomouckou firmu E. Proxima s cenou 61 949 696,41 korun bez DPH. Tato firma navíc poskytne nejdelší požadovanou záruku sto dvacet měsíců.“ Dále uvedl, že na akci má město získat dotaci z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ve výši 40 milionů korun a od Olomouckého kraje osm milionů korun.

Do diskuse se ihned zapojili opoziční zastupitelé a bylo se čemu divit. „Vůbec netuším, proč to jako zastupitelé máme schvalovat, když vše je v kompetenci rady! Většina z nás nemá ani důvodovou zprávu, podle které radní vybírali vítěze konkurzu. Přišla nám jen jakási malůvka toho, jak mají šatny na zimním stadionu vypadat. My tedy schvalujeme něco, co ani nevíme, jak vypadá. Ono z toho nakonec něco vypadne, že …,“ pronesl Petr Ošťádal (Na rovinu!). „Mně nepřišla ani ta malůvka! Nemůžu hlasovat, když nevím vůbec nic. Navíc kde máme nějaký dokument, že ministerstvo nám skutečně pošle dotaci čtyřicet milionů korun? Zatím máme k dispozici jen cár papíru s nějakým příslibem. Úplně jsme se zbláznili, že jsme se tady dneska vůbec potkali,“ šokovala svým vyjádřením Hana Naiclerová (Změna pro Prostějov). Na výtky opozičních zastupitelů zareagoval primátor a udělil slovo Petru Brücknerovi z odboru rozvoje a investic magistrátu. Jmenovaný poté v pětiminutové prezentaci projektu seznámil přítomné s tím, jak mají hokejové šatny vypadat a jakým způsobem bude výstavba probíhat. Ani tyto údaje mnohým opozičním zastupitelům nestačili a tak hledali na záměru města další chyby. „Je to nadbytečné hlasování. Budeme se cítit lépe, když pro rozhodnutí rady zvedneme ruku?“ uvedl svoji technickou poznámku Petr Ošťádal. „Asi všichni moc dobře rozumíme, co se zde děje… Pro mě jsou to zase zkušenosti k nezaplacení. A tak, jak vstřícně jsem v této věci postupoval, už nikdy nebudu! Chtěl jsem, aby s výstavbou souhlasila drtivá většina zastupitelů napříč politickým spektrem,“ rozčiloval se primátor. „Osobně nejsem překvapen průběhem tohoto jednání a tak trochu jsem s tím počítal. Ano, ještě běží lhůta pro odvolání firem poražených v konkurzu. Ale my jsme jednání tohoto zastupitelstva iniciovali proto, abychom byli na všechno co nejdříve připraveni a neztráceli čas. Vidím ale, že udělat něco pro hokejovou mládež a krasobruslaře u některých z Vás chybí. Mrzí mě, že vstřícnost rady města se mnohdy nevyplácí,“ přidal Jiří Pospíšil, první náměstek primátora (PéVéčko).

V průběhu diskuse vystoupilo 27 zastupitelů, někteří dvakrát i třikrát. Václav Šmíd (KSČM) reagoval na opozičního zastupitele, který předchozí radu nařknul z toho, že si něco v minulém volebním období učuchtala. „Není to pravda, tato akce se bude realizovat, projekt byl řádně projednán v komisích. Učuchtal, to je jako, kdyby se tady sešli nějací partyzáni a něco učuchtali.  Je to rétorika nějaké skupiny, která se chce zviditelnit. Výstavba je otázka schválení dotací,“ uvedl Václav Šmíd. V průběhu jednání padla i další ostrá vyjádření z úst opozičních i koaličních zastupitelů. V závěrečném hlasování schválilo výstavbu šaten dvacet osm zastupitelů, jeden byl proti, tři se zdrželi hlasování. Podle aktuálních informací by se mělo začít stavět v dubnu a tato velmi potřebná investice by měla být ukončena do konce roku 2020.

„Po úterním jednání Zastupitelstva statutárního města Prostějova začínám být skutečně optimista, že naše kroky, tedy klubu SK Prostějov 1913, kam chceme vést hokejovou mládež a které mnohdy převyšují pochopení zastupitelů, nabírají správný směr. Moc rád bych poděkoval zastupitelstvu, že odsouhlasilo stavbu nového zázemí pro zimní stadion v Prostějově, které je podle mě prvním krokem k posunu klubu a města na úroveň, kam právem patříme,“ uvedl Marek Černošek, předseda klubu SK Prostějov 1913.

V pravidelném bodu dotazy, připomínky a podněty vystoupilo dvanáct zastupitelů k méně i více důležitým projektům rozvoje města. Jako poslední ing. Balák, vedoucí krizového řízení magistrátu, seznámil přítomné zastupitele s opatřeními proti koronaviru, které město připravilo pro své občany.
 

Autor: 
Josef Augustin