Rozvoj našeho kraje je pro nás prioritou

22. 9. 2020

Čísla nemocných na Covid-19 se raketově zvyšují. Na jaře vláda za cenu téměř úplného zmrazení ekonomiky dosáhla stavu, kdy jsme patřili k evropským premiantům. Jenže před prázdninami se vláda Andreje Babiše věrna jeho populistickému chování začala chovat tak, jako by již Covid-19  nebyl žádný problém. Místo postupného a systematického rozvolňování opatření jako v sousedních zemích, došlo k jejich úplnému rozvolnění. Jestliže v jiných státech zůstaly roušky i přes prázdniny povinnou výbavou, vč. např. dezinfekce, u nás nastal pravý opak. Lidé se přestali nemoci bát a přestali tak být opatrní. Nyní se nám tato nezodpovědnost vrací v míře vrchovaté. Předseda vlády na základě společenské poptávky trestuhodně váhal s opětovným zavedením aspoň elementárních opatření tak dlouho, že šíření nemoci se takřka vymklo kontrole. Těmi, kdo opět jsou hrdiny, jsou naši zdravotníci a zdravotní systém, nikoli tato bezradná vláda, která ani neumí vysvětlit přijatá a chystaná opatření.

Ti, kdo jsou tímto stavem postiženi, jsou všichni občané ČR včetně našeho krásného kraje, od dětí přes pracující až po seniory. Nejen, že opět dochází k omezování výuky a zavírání škol, omezování návštěv v nemocnicích a v ústavech sociální péče, ale opět hrozí i omezování výroby a podnikání. Je pravda, že kraj toho může ovlivnit v této oblasti jen málo, ale myslím si, že základní jeho povinností musí být zajistit ochranné pomůcky, roušky či respirátory pro děti i učitele, pro obyvatele domovů starajících se o seniory, ale i zdravotnický personál. To bude jedna z našich hlavních snah po říjnových volbách do Zastupitelstva Olomouckého kraje. Dalším naším úkolem v nově zvoleném zastupitelstvu bude i urychlené sestavení efektivního krizového plánu a zavedení povinnosti se jím řídit pro všechny instituce, podniky i občany našeho kraje. Budeme rovněž prosazovat podporu občanů postižených ekonomickými následky krizových opatření zřízením fondu kraje na podporu občanů i malých podniků.

Ve střednědobém horizontu chceme, aby se Olomoucký kraj stal regionem s rozvinutou dopravní infrastrukturou, kvalitním školstvím, zdravotní a sociální péčí a finančně dostupným bydlením. Realizací těchto a dalších opatření v oblasti inovací a výzkumu přitáhneme do našeho kraje firmy, které nabídnou občanům našeho kraje lepší pracovní podmínky a mzdy. Podnikneme opatření pro zadržování vody v krajině zadáním projektu pro zadržování vody na horním toku Moravy, pro obnovu podzemních vod a přivaděče vody pro velká města Hané (Olomouc, Litovel, Mohelnice) i jako zdroj elektrické energie. Budeme realizovat i ochranná opatření před povodněmi v podobě budování rybníků, mokřadů, ochrany našich lesů před kůrovcem i výsadbou druhově pestrých lesů, ale i podporou zemědělců při jejich starosti o půdu. Obě tyto oblasti současná vládní koalice hrubě zanedbala. Důležitá je pro nás i podpora potravinové soběstačnosti a regionálních produktů, ochrana životního prostředí a všestranný rozvoj venkova.

Naší prioritou v oblasti dopravy je dokončení dálnice D1 u Přerova, budování obchvatů měst a obcí a rekonstrukce silnic II. a III. třídy a mostů ve vlastnictví kraje. K lepší dostupnosti Jesenicka je podle nás důležité vybudovat tunel pod Červenohorským sedlem. Chceme kvalitní a dobře navazující veřejnou dopravu bez dalšího zdražování! Budeme prosazovat žákovské jízdné zdarma pro žáky základních a středních škol v rámci Olomouckého kraje. Doprava do škol nesmí dle našeho názoru zatěžovat rodinný rozpočet. Rovněž tak budeme prosazovat navýšení kapacit domovů pro seniory a sociálních léčeben, budování domovů a penzionů pro seniory nejen ve městech, ale i na venkově. Potřebné je zajistit jak stacionární, tak mobilní hospicovou péči na Jesenicku.

Bude-li nám k tomu dána voliči příležitost, ve všech těchto vyjmenovaných oblastech náš kraj nastartujeme.

Autor: 
Ludvík Šulda, BBA, vedoucí kandidát KSČM pro volby do Zastupitelstva Olomouckého kraje