Jen vzdělaný člověk schopen sebevzdělávání a sebehodnocení

24. 9. 2020

Vzdělávání je proces všestranné humanizace člověka a kultivace člověka. Je to celoživotní proces. Rozvíjí vzdělanost člověka, je to dobrá hra, při které žák a student poznává, jak funguje svět. Vzdělávání je zaměřeno na společenské a individuální požadavky a potřeby člověka. Tvoří ho systém poznatků, činností a dalších kvalit, které si má člověk osvojit. Je to konečný efekt procesu získávání vědomostí, intelektových schopností, praktických dovedností, rozvoje rozumové stránky, myšlení a paměti. Vzdělání způsobuje změnu celého člověka. Vzdělaný člověk se dokáže na základě naučených vědomostí zabývat smyslem a účelem života. V dalším životě je vzdělaný člověk schopen sebevzdělávání a sebehodnocení. Vzdělaný člověk se snáze zapojí do pracovního procesu a je ohrožen nižší mírou nezaměstnanosti.

V naší společnosti má právo na vzdělání každý člověk dle svého zájmu a schopností. Přesto dochází k tomu, že některé děti končí své vzdělání v 15 letech absolvováním základní školy. Právě tito lidé potom čelí nezaměstnanosti a nižšímu sociálnímu statusu. Chtěli bychom navrhnout, aby vzdělávání pokračovalo alespoň do 18 let absolvováním středního stupně vzdělávání.

V našem volebním programu se zaměřujeme na celou šíři problémů vztahujících se ke vzdělávání. Vybírám některé body:

  • Budeme prosazovat žákovské jízdné zdarma pro žáky základních a středních škol dojíždějících do škol v Olomouckém kraji.
  • Budeme prosazovat u vybraných učebních oborů zavedení „náborového příspěvku“
    ve výši 20.000,- Kč, a to v souladu s potřebami trhu práce.
  • Budeme prosazovat legislativní iniciativu kraje, která umožní, aby se mladí lidé vzdělávali nejméně do 18 let jejich věku, cílem této iniciativy  je vzděláváním snížit počet nezaměstnaných.
  • Budeme podporovat dostupnost vzdělávání a udržení rovnoměrného rozmístění středních škol po celém kraji s dostatečnou nabídkou oborů.
  • Budeme podporovat, ve snaze zajistit dostupné vzdělání pro všechny, finančně dostupné navazující služby, jako je bydlení pro studenty či stravování.
  • Budeme podporovat vyšší kvalitu vzdělávání formou spolupráce s firmami a vysokými školami a podporovat modernizaci vybavení škol.
  • Budeme podporovat vznik vysokoškolského vzdělávání v technické oblasti
    v Olomouckém kraji.
  • Budeme podporovat provoz školských zařízení pro mimoškolní aktivity
    a rozvoj zájmové umělecké činnosti.
  • Budeme podporovat racionalizaci a optimalizaci škol a školských zařízení zřizovaných Olomouckým krajem, nepodpoříme jejich další slučovaní.
  • Budeme se podílet na tom, aby na vzdělávání v Olomouckém kraji bylo pohlíženo jako na celek s důrazem na návaznost jednotlivých stupňů vzdělávání.
  • Budeme se podílet na vyváženosti vzdělávací nabídky jak v oblasti přírodovědné, technické, humanitní a zdravotnické.
  • Budeme se podílet na spravedlivém přerozdělování finančních prostředků
    do všech regionů Olomouckého kraje. Podpoříme učňovské školství a výchovu k řemeslům.

 

Autor: 
Mgr. Věra Vránová, Ph.D., kandidátka KSČM do Zastupitelstva Olomouckého kraje