63. ročník Wolkrova Prostějova byl úspěšně završen

25. 9. 2020

Letošní Wolkrův Prostějov doznal v průběhu roku řady změn. Termín byl nejprve posunut kvůli koronaviru z června na září. Zahájení bylo kvůli dešti přeloženo z úterního večera na středeční ráno do sálu Městského divadla v Prostějově. Zahájení byla přítomna většina aktivních účastníků a rovněž také zástupci města Prostějova. Symbolický klíč od města převzal z rukou primátora Františka Jury Pavel Skála.

„Vybrali jsme ho, neboť je to takový muž tři v jednom: recituje ve třetí kategorii, vede vystupující divadelní soubor, a ještě pracuje v redakci Zpravodaje Wolkrova Prostějova,“ vysvětlila Martina Drmolová z pořádajícího Kulturního klubu Duha. Moderování národní přehlídky se ujala Alice Gregušová, dlouholetá ředitelka Kulturního klubu Duha, která se po letech rozhodla aktivně do dění zapojit také jako recitátorka. A hned jí to přineslo prestižní titul Laureát Wolkrova Prostějova 2020.

S nadsázkou se dá říci, že je téměř zázrak, že se v letošním roce Wolkrův Prostějov vůbec uskutečnil. „Že se tak stane, jsme se společně s Ivou Lubinovou z agentury NIPOS rozhodly v červnu. Hned na to se rozběhla krajská kola, která se ne vždy podařilo uskutečnit. Samozřejmě jsme festival museli přesunout z června na září, sledovat vládní opatření a doufat, že nám budou nakloněna,“ ohlédla se zpět Martina Drmolová. Všichni zúčastnění si vzácnosti letošní přehlídky byli vědomi. „Z festivalu ve mně zůstane především atmosféra obrovské obětavosti, vůle a touhy po tom, abychom se tu všichni opět viděli. Radost z toho, že tu můžeme být spolu a vzpomínka na úžasné recitátorské výkony a večírky do ranních hodin,“ shrnul šéfredaktor Zpravodaje Wolkrova Prostějov Vítek Marušák. Kdo by neznal příběh Malého prince? V rámci Wolkrova Prostějova ho mohli diváci vidět na prknech Městského divadla v Prostějově v podání Jana Ciny za režie scénografického mága Šimona Cabana. Představení bylo skutečnou pastvou pro oči a duši diváků. Vynikalo nevídanými scénickými nápady a efekty. Drtivá většina mladého publika byla nadšená a představení na závěr ocenila potleskem ve stoje.

Závěrečný večer celostátní přehlídky uměleckého přednesu a divadla poezie je tradičně ve znamení toho nejlepšího, co předchozí čtyři dny festivalu slov přinesly. Tentokrát byl závěr velmi originální, z tradičně nevelkého sálu KK Duha vyrazil do ulic. O zahájení se na ulici před KK Duha postarala čtyřčlenná kapela hrající klezmer, tedy tradiční židovskou hudbu, což se našemu „Hanáckému Jeruzalému“ náramně hodilo. Vybraní interpreti pak recitovali například na kontejneru, pod značkou přikázaný směr jízdy, na schodišti, u barového stolu a na dalších nezvyklých místech. Do sálu Duhy se samozřejmě recitátoři a diváci přesunuli za účelem sledování závěrečného předávání cen. Jednou z oceněných byla dlouholetá úspěšná ředitelka Duhy Alice Gregušová, která se Wolkrova Prostějova jako recitátorka poprvé zúčastnila již v roce 1970. „Žiji si svůj seniorský život, který se odehrává ve vyjetých kolejích, ale občas mám nutkání vybočit ze všedního života. Loni jsem si vytýčila, že si tady řeknu svůj zamilovaný text. Chtěla jsem tím udělat takovou tečku za celou svojí festivalovou historií,“ zavzpomínala Alice Gregušová.

Tato významná celostátní akce se neobešla bez podpory Statutárního města Prostějov. „Přiznám se, že jsem kvůli naprosté časové zaneprázdněnosti na žádné recitátory ani divadlo poezie v týdnu nezašla. Nicméně vnímala jsem, jak město díky mladým lidem ožilo a získalo novou energii. Závěrečný večer jsem si opravdu skvěle užila,“ podělila se se svými dojmy náměstkyně primátora Milada Sokolová, která má ve své gesci oblast kultury. Příští rok by se měla trysková energie mladých, zábavných a originálně smýšlejících lidí do města opět vrátit. Nejen mladí recitátoři a členové divadla poezie, ale též občané města milující poezii a nadšení organizátoři národní přehlídky doufají, že se šedesátý čtvrtý ročník Wolkrova Prostějova bude opět konat v červnu. Prostějov vždy žil kulturou a uměním. V letošním roce koronaviru si nenechal kulturu vzít a nepochybně i v příštích desetiletích bude v jeho ulicích a náměstích rezonovat nejen poezie, hudba, divadelní představení a výstavy v podání nadšeného mládí, ale též za významné podpory kulturních nadšenců dříve narozených.

 

 

Laureáti 63. ročníku Wolkerova Prostějov

 

Recitátoři 1. kategorie

Erik Toman                                             Helmut Heissenbüttel: Contract Social

 

Recitátoři 2. kategorie

Matěj Převrátil                                         Markus Zusak: Bejt Jimmy

Vít Staša                                                Vladimír Holan: Óda na radost

Magdaléna Lebedová                                Virág Móricz: Motýlek

Sára Pospíšilová                                      Sylva Fischerová: Říkejte mi

 

Recitátoři 3. kategorie

Alice Gregušová                                      Wislawa Szymborská

Františka Hejduková                                Ivana Myšková: úryvek z knihy Nícení

František Kaska                                     Miroslav Holub: Interferon

 

Divadla poezie

 

Cena diváka:                                        Convinium,  Jaroměř  Erben 1862

 

Cena Wolkrova Prostějova s doporučením na Jiráskův Hronov

Rodina Nemravova, Uherské Hradiště        PopArtová píseň

Slepé střevo, Louny                                 Skvostná země

Sára Pospíšilová                                      Sylva Fischerová: Říkejte mi

František Kaska                                      Miroslav Holub: Interferon

Autor: 
Josef Augustin, člen Komise kultury Rady města Prostějova