Proběhlo ustavující zasedání Zastupitelstva Olomouckého kraje

6. 11. 2020

V pátek 30. října 2020 se uskutečnilo ustavující zasedání Zastupitelstva Olomouckého kraje, na kterém byl zvolen hejtman, čtyři uvolnění náměstci hejtmana, tři uvolnění a tři neuvolnění radní a jeden uvolněný zastupitel. Koaliční smlouvu strany nepředstavily, nevíme tak co na nás chystají. Nově zvolený hejtman pan Suchánek pouze mluvil o férovosti, transparentnosti a pozvednutí úrovně kraje, to je myslím cíl nás všech, dlouhodobě. S tím šla do voleb i Komunistická strana Čech a Moravy.

Koalice chce prý šetřit, proto má tři uvolněné radní místo uvolněných náměstků hejtmana, jde však o úsporu jen okolo 32000,- Kč hrubého měsíčně za všechny. Kdyby skutečně chtěla šetřit nebude mít uvolněného zastupitele s odměnou 90 559,- Kč hrubého, paní Miladu Sokolovou. Ta již nyní jako náměstkyně primátora Prostějova pobírá odměnu 75 343,- Kč hrubého. V tomto případě jde o jasnou úlitbu ODS, která byla při sestavování nové koalice Pirati + STAN, Spojenci pro Olomoucký kraj a ODS tím pověstným jazýčkem na vahách. ODS má totiž pouze 7 zastupitelů, ale přesto má dva uvolněné náměstky hejtmana, jednoho neuvolněného radního a právě již zmíněnou uvolněnou zastupitelku. Nejde však jen o paní Sokolovou, ale například i o pana Záchu ze stejné strany, který je prvním náměstkem primátora v Přerově. Jedinou faktickou úsporou tak zůstane zrušení placeného předsedy Kontrolního výboru Zastupitelstva Olomouckého kraje.

Na ustavujícím zastupitelstvu byl již navolen i finanční výbor, který by měl pracovat na rozpočtu kraje na příští rok. Zde nastalo překvapen, předsedou Finančního výboru Zastupitelstva Olomouckého kraje byl zvolen pan Jurečka, lídr kandidátky Spojenci pro Olomoucký kraj. Nic proti tomu, ale nejsem si jistý, jak chce tento nejdůležitější výbor zastupitelstva, spolu s kontrolním výborem, řídit. Nemyslím si, že toho má jako předseda KDU-ČSL a poslanec Poslanecké sněmovny PČR již nyní málo. Při tom finanční výbor se vyjadřuje nejen k rozpočtu kraje, ale i k veškerým rozpočtovým změnám, k úvěrům, průtokovým dotacím apod.

 

Autor: 
Ludvík Šulda, tiskový mluvčí KV KSČM Olomouc