Odešel Josef Nekl

30. 3. 2021

Smutná zpráva přišla z Přerova. Dne 29. března ve věku 68 let nás náhle opustil na následky onemocnění COVID-19 Josef Nekl.

Člověk srdcem i duší, především Přerovák Josef Nekl se narodil v Prostějově 28. května 1953. Pro společnost se angažoval od raného mládí. Po úspěšném absolvování tehdejší vysoké školy ÚV KSČ v Praze začal působit ve funkci vedoucího tajemníka Městského výboru KSČ v Přerově.

Zde se brzy ukázalo, že dokázal velmi dobře řídit toto průmyslové, skoro padesátitisícové město. Po listopadu 1989 ale nebyl tím, kdo by se nechal zahnat do politického kouta, a stále tvrdě pracoval pro občany Přerova. V listopadu 1990 byl zvolen zastupitelem města Přerova. Od 6. listopadu 2004 do 13. října 2016 byl krajským zastupitelem v Olomouckém kraji. A ve funkci poslance Parlamentu ČR působil od 29. května 2010 do 26 října 2017. Byl také ve vrcholných stranických orgánech ÚV KSČM, VV ÚV KSČM, předsedou KV KSČM Olomouckého kraje, předsedou OV KSČM ad. Stejně tak byl i velkým fanouškem HC Meopta Přerov. Ale hlavně byl nesmazatelným lidským způsobem zapsán v srdcích spoluobčanů jako člověk, který neznal slova typu »nejde« a »nemohu«. Pro samotné město Přerov udělal tolik práce za svůj život, že málokdo mu může konkurovat. Jeho odchod zarmoutil všechny, kdo jej znal jako poctivého a nesmírně pracovitého člověka.

Hlubokou soustrast vyjádřila mezi prvními europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná. "Některé skutečnosti v životě prostě nechcete přijmout. Takovou zprávou pro mne dnes byla ta, že odešel skvělý člověk, se kterým jsem měla tu čest několik let spolupracovat v Poslanecké sněmovně i v rámci KSČM. Pepa Nekl byl velký optimista, vždy uměl podržet a poradit. Motivoval mě jít dál a přes překážky. Miloval svou rodinu, a přesto do poslední chvíle spolupracoval se všemi kolem sebe a nikdy neřekl, že něco nejde… Upřímnou soustrast cele rodině. Pepo, budeš nám neskutečně chybět," uvedla.

Také místopředseda KV KSČM Olomouc a předseda OV Prostějov Ludvík Šulda byl rovněž touto smutnou zprávou doslova zaskočen: "S velkým šokem a zármutkem jsem přijal zprávu o úmrtí Pepy Nekla. Vždy jsem si ho vážil jako zkušeného politika a především Člověka, který byl vždy otevřený k diskusi, k názorům jiných, a mohl jsem se na něj kdykoli obrátit o radu či jen přátelsky pohovořit. Jménem KV KSČM Olomouc bych chtěl rovněž vyjádřit upřímnou soustrast jeho rodině. Bude nám skutečně chybět, to nemyslím jako frázi, ale holý fakt," uvedl Šulda.

»Dovoluji si, prosím, vyjádřit především rodině mou hlubokou soustrast nad odchodem tak pracovitého a spolehlivého člověka, jako byl Pepik Nekl. Byl to člověk vysokých lidských kvalit a neúnavný pracant, který si nikdy nestěžoval a své úkoly si plnil na výbornou,« doplnil k této smutné události první místopředseda PS PČR a předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip.

Autor: 
brom
Zdroj: 
HaNo, 30. 3. 2021