Zastupitelé Prostějova jednali opět na radnici

25. 7. 2021

V úterý 13. července proběhlo jednání Zastupitelstva statutárního města Prostějova, které bylo mimořádně svoláno primátorem Františkem Jurou (ANO 2011). Zastupitelé se k jednání vrátili do tradičních prostor obřadní síně prostějovské radnice po více než roce. Hlavním důvodem bylo schválení finanční pomoci obcím jižní Moravy, které byly postiženy ničivým tornádem.

Mimořádného zasedání se zúčastnilo 27 zastupitelů z pětatřiceti, osm zastupitelů bylo omluveno. V rámci programu bylo jeho hlavním bodem schválení finanční pomoci obcím jižní Moravy na Břeclavsku a Hodonínsku, postiženým živelnou pohromou. Rada doporučila zastupitelům poslat na účet Krajského úřadu Jihomoravského kraje částku 1,5 milionů korun. „Všichni víme, co se na jižní Moravě stalo, všichni jsme to sledovali. Naštěstí jsme reagovali hned v rámci krizového štábu Olomouckého kraje a souhlasili jsme s výjezdy hasičských sborů do postižených oblastí. Navíc jsme z prostředků Lesů města Prostějova poskytli obcím velké množství dřeva, odeslali jsme velké množství potravin z uspořádaných sbírek a nezištně pomohlo také sociální zařízení Sanco. Dále jsme se členů vedení Jihomoravské kraje dotazovali, jaká další pomoc by byla nejpotřebnější. Bylo nám sděleno, že další nejvhodnější pomocí jsou finanční prostředky, které by kraj poskytl obcím zasaženým tornádem, a to především na odklízení škod. V radě města jsme se rozhodli pro částku 1,5 milionu korun. Pomáhali jsme vždy při různých neštěstích, ať už to byly povodně, nebo před pár lety tragédie při výbuchu panelového domu v Prešově. Reagujeme okamžitě i na nedávné neštěstí na Hodonínsku a Břeclavsku,“ uvedl František Jura, primátor Prostějova. Tento bod jednání se obešel bez diskuze, návrh radních schválilo všech dvacet sedm přítomných zastupitelů. „Dáváme tak najevo svoji solidaritu,“ poděkoval všem hlasujícím primátor Jura.

Zastupitelé bez diskuzních vystoupení odhlasovali přijetí dotací ne rekonstrukci tělocvičen na základní škole v ulici E. Valenty a rovněž na novostavbu sídla ochránců přírody IRIS na Husově náměstí v Prostějově. Při projednávání předposledního bodu programu proběhla krátká diskuze. Jednalo se o finanční pomoc ve výši 83 500 korun prostějovské záchrance na pořízení dezinfekčního přístroje pro prostorovou dezinfekci sanitních vozidel. „Máme jediný přístroj pro čtyři sanitky, který navíc doznal během ročního používání při koronavirové krizi značného opotřebení,“ uvedl zastupitel Pavel Holík (ČSSD), bývalý šéf prostějovské záchranky, který stále působí jako výjezdový lékař. „Naprosto chápu potřebnost tohoto přístroje. Ptám se ale, zda na podobné investice nemá ve svém rozpočtu pamatovat Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje,“ vznesl konkrétní připomínku opoziční zastupitel Petr Kapounek (Na rovinu!). „Tímto podporujeme záchranku, která působí v našem městě,“ zdůraznil v odpovědi primátor František Jura. Poté zastupitelé finanční dotaci schválili v plné výši 83 500 korun dvaceti šesti hlasy. V posledním bodě „Dotazy, připomínky a podněty“ vystoupili čtyři zastupitelé k různým tématům. Jednání zastupitelstva trvalo velmi krátce, pouhých dvacet sedm minut! Jen těžko lze odhadnout, zda tento časový rekord bude do konce volebního období při jednání zastupitelů překonán. Příští jednání zastupitelstva se má konat v úterý 7. září.

Autor:
Josef Augustin; Prostějovský Večerník