Odmítáme jakékoli cizí vojenské základny na našem území

13. 4. 2022

KV KSČM Olomouc odmítá jakékoli snahy, ale i jen úvahy pravicové vlády P. Fialy a jejich jednotlivých ministrů, umožnit přítomnost cizích vojsk nebo umístění americké vojenské základny na území České republiky. Avizované jednaní ministryně Černochové o zřízení americké vojenské základny, které chce zahájit při své plánované návštěvě USA, se podle vyjádření dalších ministrů uskuteční bez jasného mandátu vlády. Slova ministra Jurečky, že „střední a středovýchodní část republiky by si něco takového zasloužila. Řekněme Přerov, Mošnov, to jsou lokality, které by si něco takového zasloužily“ je pak jen dalším pokusným balónkem, který má otestovat názory občanů České republiky na umístění cizích vojsk na našem území.

Celá situace připomíná dřívější pokusy pravicových vlád umístit přes odpor našich občanů americkou radarovou základnu v Brdech. To se díky všeobecné mobilizaci občanů a úspěšné petici KSČM a dalších občanských sdružení nepodařilo. Dnes se stejné strany snaží tento nápad znovu oprášit a „zdokonalit“. K tomu využívají současné mezinárodně politické situace a ozbrojeného konfliktu na Ukrajině. Snaží se nás tak jen více zatáhnout do potencionálních válečných konfliktů. Zároveň ohrožují suverenitu České republiky. Stačí se podívat na Slovensko, ale i do jiných zemí. Americká vláda si ve smlouvách o jejich vojenských základnách či obranných smlouvách vždy vynutila takové podmínky pro pobyt svých jednotek, které ohrožují svrchovanost a suverenitu dotčených zemí. Například slovenský generální prokurátor prohlásil, že návrh obranné dohody, která byla i přesto ratifikována, je „jednostranný, asymetrický a výrazně zvýhodňuje americkou stranu“. Vyjádřil rovněž obavy z toho, že by na Slovensku umožnila rozmístit jaderné, chemické a biologické zbraně, a tím pádem ze Slovenska udělala terč.

KV KSČM Olomouc odmítá jakoukoli přítomnost cizích vojsk, vojenských základen a zbraní na území České republiky, nejen v Olomouckém kraji. Upozorňujeme na tu skutečnost, že žádná ze současných stran vládní pravicové koalice neměla takový bod ve svém volebním programu a nemá tak od občanů žádný mandát k takovému vyjednávání ani případnému uzavření příslušných dohod.

Vyzýváme všechny politické strany, občanská sdružení i jednotlivce v Olomouckém kraji, kteří nesouhlasí s umístěním americké vojenské základny či jinou formou přítomností cizích vojsk, aby se připojili k naší výzvě a chystaným akcím. KSČM již v tuto chvíli iniciovala petici proti přítomnosti cizích vojsk na území České republiky, ke které je možné se připojit. Jen naše jednota a jednoznačné vyjádření občanského postoje mohou odradit současnou vládu od tohoto kroku, který navždy vážně ohrozí naší suverenitu.

Autor:
VV KV KSČM Olomouc, 12. 4. 2022