Prostějov má nového primátora

14. 11. 2018

Ve volebním období 2014-2018 byla v čele města koalice ve složení ČSSD (10 mandátů), PéVéčko (4 mandáty) a KSČM (4 mandáty – z toho jeden uvolněný radní a další dva radní). Z 35 zastupitelů měla těsnou většinu 18 mandátů, v opozici bylo 17 zastupitelů z 5 stran a hnutí. V letošních říjnových komunálních volbách rozdělili své hlasy občané města poněkud jinak. Do zastupitelstva bylo zvoleno 9 stran a hnutí, z nichž 7 mandátů získalo hnutí ANO. Hnutí Na rovinu má 6 mandátů, PéVéčko 5, ODS a nezávislé osobnosti města 4, ČSSD 4, Změna pro Prostějov 3, KSČM 2, SPD 2 a KDU-ČSL rovněž 2 mandáty. Hnutí ANO podepsalo koaliční smlouvu s hnutím PéVéčko, ODS a ČSSD. Nová koalice má v 35 členném zastupitelstvu 20 hlasů.

Ustavující zastupitelstvo se konalo v úterý 30. října, a to nezvykle v 10.00 hodin. Nejprve proběhlo složení slibu členů Zastupitelstva města Prostějova do rukou odstupující primátorky Aleny Raškové. První povolební zasedání mělo být slavnostní a bezproblémové. V klidu ovšem zdaleka neproběhlo, projednávání plánovaných 16 bodů však trvalo téměř 6 hodin. Prvním diskutabilním bodem programu byla otázka, zda volit veřejně nebo tajně. Většinou 23 hlasů byla schválena volba veřejná. Končící Rada města navrhovala 11 radních a 6 uvolněných členů, opozice požadovala jen 5 uvolněných členů. Prostějov bude ve volebním období 2018-2022 řídit primátor a 5 náměstků, což podpořilo 23 zastupitelů.

Předpokládaným způsobem dopadla volba nového primátora. Primátorem byl zvolen místní lídr ANO a náměstek olomouckého hejtmana František Jura. „Vážím si toho a je pro mě ctí být primátorem města. Děkuji všem, kteří mě podpořili. Těm, kteří mě nepodpořili, bych rád dokázal, že si tu důvěru zasloužím,“ uvedl František Jura. Důvěru mu vyslovilo 26 zastupitelů, 8 se zdrželo a 1 nehlasoval. Jura, po zvolení primátorem, dále řekl: „Chci se zaměřit na dopravu ve městě a severní obchvat, dále musíme řešit parkování v centru a revitalizaci prostoru po Jezdeckých kasárnách. Rozhodneme o investicích do nového bazénu a dalšího stadionu a na opravy zimního stadionu. Chceme také posílit roli osadních výborů. Každý podnět nebo myšlenku budeme brát vážně,“ slíbil. Přímo v kompetenci primátora budou finance, hospodaření města a městská policie. Současně oznámil, že po svém zvolení bude rezignovat na funkci náměstka hejtmana Olomouckého kraje, v Radě kraje chce však zůstat.

Prvním náměstkem primátora zastupitelé zvolili dosavadního náměstka Jiřího Pospíšila (PéVéčko), který bude mít na starosti majetek města a komunální služby. Dalšími náměstky byli zvoleni ředitel školy Jan Krchňavý z PéVéčka (školství, vzdělávání a sport), Jiří Rozehnal z ANO (investice, územní plánování a památky), odstupující primátorka Alena Rašková z ČSSD (sociální oblast, bytová politika a doprava) a Milada Sokolová z ODS (kultura a životní prostředí). V 11 členné městské radě má ANO 5 zástupců, PéVéčko, ODS a ČSSD mají vždy po 2 radních. Do městské rady kromě primátora a jeho náměstků byli také zvoleni Tomáš Blumenstein (ODS), Zdeněk Fišer (ČSSD), Roman Karšulín (ANO), Miloš Sklenka (ANO) a Marcela Župková (ANO).

Dalšími body programu byly volby předsedy finančního a kontrolního výboru a jejich členů. Nominovaní členové do finančního výboru byli zvoleni jednoznačně a rovněž jediný návrh na předsedu výboru v podobě Tomáše Blumensteina prošel jednohlasně. Do finančního výboru za KSČM byl zvolen Zdeněk Vysloužil. Volby předsedy a členů kontrolního výboru měly podstatně složitější průběh. Na předsedu byli navrženi 3 kandidáti: Petr Kapounek (Na rovinu), Pavel Dopita (SPD) a Petr Kousal (KDU-ČSL). Opozice preferovala jednoznačně Petra Kapounka s tím, že bývalo zvykem, aby předsedou kontrolního výboru byl zástupce nejsilnější opoziční strany. Zastupitelé byli však jiného názoru a Kapounka nakonec nezvolili ani jako člena výboru. Předsedou se stal Petr Kousal se 24 hlasy. Za KSČM byla zvolena do kontrolního výboru Jana Kirchnerová.

Dalším důležitým bodem programu, kdy opozice předložila písemný materiál, bylo veřejné projednání tvorby rozpočtu na rok 2019. Opozice požadovala, aby byl zrušen doposud praktikovaný neveřejný seminář zastupitelů k tvorbě rozpočtu, nebo aby tento seminář byl veřejný a mohli se ho zúčastnit občané města a podávat vlastní návrhy, jak má rozpočet vypadat. V bouřlivé a dlouhé diskusi k tomuto bodu vystoupilo 23 diskutujících. Návrh opozice nebyl schválen, když pro něj hlasovalo pouze 15 zastupitelů. S dotazy, připomínkami a podněty, které se týkaly různých oblastí chodu a rozvoje města, vystoupilo 14 diskutujících. Nejen tvorbu rozpočtu nebo volbu nového primátora na jednání řešili zastupitelé. Dostalo se i na problematiku Prešovské ulice ve Vrahovicích. V klidném koutu nejvýchodnější části Prostějova by totiž měla vzniknout ubytovna. Nespokojenost vyjádřilo v petici 160 občanů. Na petici poukázal jeden z nových členů zastupitelstva Pavel Dopita.

Překvapením pro všechny zúčastněné bylo vystoupení poslance Parlamentu ČR Jaroslava Faltýnka (ANO), který učinil na prvním zasedání zastupitelstva překvapivý krok. Krátce po desáté ranní podepsal slib, aby se po 4 hodinách svého křesla zřekl. „Strávil jsem v prostějovském zastupitelstvu 7 volebních období. Byl jsem členem Rady a zastupitelem. V tom posledním volebním období jsem měl z důvodu pracovního zaneprázdnění časté absence a na rovinu říkám, že jsem se za to styděl,“ uvedl odstupující zastupitel Faltýnek. Důvěra občanů poslance těší. „Nesmírně si toho vážím. V Prostějově žiji 56 let a toto město miluji. Myslím, že jsme pro naše město i s kolegou Pišťákem něco udělali. Prostějov je ve skvělé kondici a strašně rád se do něj vracím,“ vyznal se Faltýnek ze vztahu k Prostějovu a dodal: „Došel jsem k závěru, že po svoje město budu platnějším ve sněmovně. Kdokoliv z města se na mě může obrátit a já se budu snažit pomoci Prostějovu v jakémkoliv směru.“

Nový primátor, který vedl po svém zvolení zasedání zastupitelstva, nebyl z bouřlivého průběhu nijak překvapený. „Já jsem s něčím podobným počítal. Mám už zkušenosti ze zasedání v kraji, ale nakonec i v prostějovském zastupitelstvu. Mám ambinace a věřím tomu, že se ty vztahy v budoucnu zlepší," byl nad věcí František Jura. Příští veřejné zasedání zastupitelstva se uskuteční 4. prosince a projednávat se na něm bude výhradně schválení rozpočtu na rok 2019. Na přípravě rozpočtu se do komunálních voleb podílel klub zastupitelů za KSČM ve složení Jaroslav Šlambor, Josef Augustin, Václav Šmíd a Ivana Copková. V průběhu listopadu mohou být členy klubu Jaroslavem Šlamborem a Václavem Šmídem do rozpočtu navrženy další akce a projekty, které má KSČM ve svém volebním programu.

Autor: 
Josef Augustin