V Zákřově upalovali pomahači nacistů

21. 4. 2020

Tajemník KV KSČM Olomouc Miroslav Marek spolu s předsedou OV KSČM Prostějov a zastupitelem Olomouckého kraje Ludvíkem Šuldou uctili v obci Zákřov-Tršice na Olomoucku památku Zákřovské tragédie – právě v den, kdy zde bylo před 75 lety upáleno 19 mužů a chlapců. Vrahy byli vlasovci (574. prapor), kterým velel kpt. Panin.

Také starosta obce Pavel Kováček (hnutí Našim dětem) položil věnec k pomníku, který se v Zákřově nachází. Starostu doprovázela Zdeňka Calábková, jejíž dva blízcí příbuzní se stali obětí masakru – její otec i tchán.

Hromadné vraždy nevinných civilistů jsou jedním ze symbolů německých zvěrstev páchaných za druhé světové války. Tyto barbarské činy vykonávali Němci i jim sloužící jednotky jiných národností. Jedním z nich je právě brutální vražda mužů z osady Zákřov německými okupanty a vlasovci v »německých službách« dne 20. dubna 1945.

Do Zákřova, nyní části obce Tršice, dorazili příslušníci gestapa a prapor vlasovců pod záminkou hledání partyzánů již 18. dubna 1945. Obec obklíčili a začali zapalovat jednotlivá stavení. Muži byli pozatýkáni a 23 z nich bylo odvedeno do Velkého Újezdu, kde je příslušníci gestapa a vlasovci vyslýchali. Devatenáct mužů 20. dubna 1945 odvezli do lesa k samotě Kyjanice. Muže, kteří podstoupili nelidské mučení, střelili do týlu a těla odnesli do dřevěné boudy a tu zapálili.

Muži byli mučeni
Po válce, 14. května 1945, byla těla exhumována a pohřbena na tršickém hřbitově. Ohledání ukázalo, že všichni muži měli polámané stehenní kosti a někteří z nich po výstřelu ještě žili – uhořeli tak zaživa. Mezi oběťmi byl i osmnáctiletý židovský mladík Otta Wolf, autor deníku popisujícího život jeho rodiny v úkrytu, který bývá přirovnáván k Deníku Anne Frankové.

Vykonavateli masakru byli především vlasovci, někteří badatelé uvádějí, že se jednalo o kozáky z 574. praporu. V Deníku Otty Wolfa 1942-1945 je uvedeno, že vrahy byli vlasovci. Také na aktuální informační desce v obci Tršice je uvedeno, že se jednalo o útvar vlasovců. »Nejtěžší dny přinesl duben 1945, kdy do Zákřova vpadla jednotka vlasovců (prapor 574) pod vedením kapitána Panina. Tato jednotka v počtu zhruba 400 mužů byla původně zformována na Ukrajině a do Zákřova přišla údajně na příkaz velitele gestapa v Přerově SS-Obersturmführera Streita, aby zde zakročila proti partyzánům, kteří se zde v té době však již nevyskytovali,« mohou si přečíst návštěvníci obce.

Tyto vraždící jednotky, ať vlasovci nebo kozáci, se koncem války pokoušely dostat do amerického zajetí. Většině z jejich příslušníků se to nepodařilo, neboť padli do zajetí Rudé armády.

Nesouhlasí s Řeporyjemi
Starosta Kováček řekl Haló novinám, že nesouhlasí s postupem zastupitelstva a starosty městské části Praha-Řeporyje Pavla Novotného (ODS) zřídit v této pražské městské části pamětní desku na počest vlasovců. "Předpokládám, že ze Zákřova nemůže souhlasit nikdo," dodal našemu zpravodaji.

 

Fotogalerie

Zákřov 2020
Zákřov 2020
Zákřov 2020
Zákřov 2020
Zákřov 2020
Zákřov 2020
Zákřov 2020
Zákřov 2020
Zákřov 2020
Zákřov 2020
Autor: 
mh, brom
Zdroj: 
Haló noviny, 21. 4. 2020