Prostějovské zastupitelstvo opět ve Společenském domě

9. 11. 2020

Osmnácté zasedání Zastupitelstva statutárního města Prostějova bylo zahájeno v úterý 8. září v deset hodin ve velkém sále Společenského domu. Na programu bylo padesát šest bodů a jednání se zúčastnilo třicet dva zastupitelů. Vzhledem k rozsáhlému programu a tradičně ostře diskutující opozici se dalo očekávat, že jednání bude náročné a dlouhé. V minulosti trvala některá jednání do pozdních nočních hodin a v několika případech měla pokračování i v dalších dnech. „Nerad bych byl zklamán, ale čekám konstruktivní jednání,“ uvedl před zahájením zastupitelstva primátor František Jura (ANO 2011). Jeho předvídavost tentokrát uspěla. K překvapení mnohých zastupitelů a několika občanů a novinářů byl celý program projednán během šesti hodin. Krátce po šestnácté hodině se zastupitelé a další přítomní rozešli za dalšími úkoly či do svých domovů.

Na začátku jednání byla schválena výjimka z jednacího řádu, že ze zasedání nebude vysílán on-line videopřenos a pořizován videozáznam. Zastupitelé jednali o udělení čestného občanství města Prostějova in memoriam pro hrdinu druhé světové války generálmajora letectva Josefa Dudy, CBE v souvislosti s jeho 115. výročím narození. Pro udělení čestného občanství hlasovalo všech třicet dva zastupitelů. Generálmajor Josef Duda se jako pilot královské RAF aktivně zúčastnil bojů o Francii a Velkou Británii.

Zastupitelé vzali na vědomí zprávu o „Plnění rozpočtu statutárního města Prostějova a průběžné hospodaření jím zřízených a založených právnických osob k 30. 6. 2020“. „Zatímco schválený i upravený rozpočet města na rok 2020 vykazuje na základě zařazených investičních akcí požadavek na schodkové hospodaření, průběžné hospodaření města skončilo ve sledovaném období v plusových číslech. Skutečný objem přijatých prostředků tak v první pololetí převýšil uskutečněné výdaje, a to i přes dopady koronavirové krize, se kterými se město muselo vypořádat,“ uvedl před zastupiteli Radim Carda, vedoucí finančního odboru prostějovského magistrátu. Rozpočet statutárního města Prostějova za prvních šest měsíců roku vykazuje přebytek 87,54 milionu korun.

Na zastupitelstvu se rovněž hovořilo o problémech v hospodaření Národního domu, které vznikly za ročního působení odvolaného ředitele Jiřího Hlocha. Opozice se totiž dostala k informacím, že vzniklo výrazné manko. Před schválením programu jednání toto téma načala opoziční zastupitelka Hana Naiclerová (Změna pro Prostějov). „Požaduji zařazení dalšího bodu programu, kterým je hospodaření Národního domu! Chci znát veškeré informace o tom, co se v této obecně prospěšné společnosti děje, protože je to obestřeno tajemstvím. Podle některých informací bylo prý zjištěno manko až ve výši jednoho a půl milionu korun! Za loňský rok pak vykazuje ztrátu v hospodaření okolo jednoho milionu korun. A co je ještě horší, neevidovaly se vůbec tržby, provařenost a skladové zásoby. Myslím si, že nikdo z nás si neumí představit, ce se v Národním domě dělo od loňského do letošního června. Zejména co se týká zmizelých tržeb,“ okomentovala svůj návrh Naiclerová. Její sdělení vyvolalo zděšení. Primátor František Jura rozhodl, že se o hospodaření Národního domu bude diskutovat až v závěrečném bodu – různé. Těsně před koncem jednání došlo na vysvětlování. „Mnohé z vás nepotěším, protože vám veškeré informace o Národním domě nedám. A to z toho důvodu, že ještě nejsou vyhotoveny všechny závěry z probíhajících kontrol. Zjistili jsme zatím nedostatky za rok 2020 a aktuálně jsme ještě účetní kancelář pověřili auditem hospodaření Národního domu za rok 2019. Nechtějte po mně, abych vám tady říkala přesné částky, protože je zatím nezná ani bývalý ředitel. Mohu ale slíbit, že jakmile budeme mít všechny výsledky auditů událostí, které se v Národním domě za ředitelování pana Hlocha udály, budu vás o tom informovat. Mohu už ale nyní říci, že veškeré kroky činíme ve spolupráci jak s účetní firmou, tak už také i advokátní kanceláří Ritter-Šťastný,“ řekla náměstkyně primátora Milada Sokolová (ODS a nezávislé osobnosti města Prostějova). „Ano, finanční nesrovnalosti v Národním domě jsou! Myslíme si, že hlavně jde o zatajování tržeb,“ uvedla. „Co se nyní postupně odhaluje v Národním domě, je velice nepříjemné a nevylučuji, že celá záležitost může skončit v rukou orgánů činných v trestním řízení. Nově jsme ale nastavili pravidla a kontrolní mechanismy tak, že věřím, že už nic podobného v budoucnu nenastane,“ doplnil své vyjádření primátor František Jura. Bývalý ředitel Hloch jakékoliv nesrovnalosti v hospodaření odmítá. „V současné době počkám na oficiální verdikt, co mně sdělí správní a dozorčí rada. Jinak se nebudu k celé věci jakýmkoliv způsobem vyjadřovat. Všechna nařčení ovšem zcela a úplně odmítám a počkám si na oficiální zprávu, kterou dostane moje advokátní kancelář,“ reagoval Jiří Hloch.

Velmi zajímavým bodem jednání byly personální změny v představenstvu společnosti Vodovody a kanalizace Prostějov, a.s.  Zastupitelům oznámili svoji rezignaci na členství první náměstek primátora Jiří Pospíšil (PéVéčko) a další náměstek Jiří Rozehnal (ANO 2011). „Mám nyní jiné povinnosti v nedávno vzniklé Servisní společnosti odpady Olomouckého kraje,“ vysvětlil stručně Pospíšil, proč se vzdal funkce v představenstvu „VaKu." Sdělení náměstka Rozehnala bylo poněkud emotivnější. “Znáte mě dost dlouhou dobu na to, abyste věděli, že každou práci beru a dělám zodpovědně. S tímto jsem také před časem přijal i funkci v představenstvu společnosti Vodovody a kanalizace. Důvodem, proč jsem se této funkce vzdal, je fakt, že fabulace a pomluvy se dotýkají nejen mě osobně, ale už také mé rodiny,“ přítomné zastupitele doslova zaskočil náměstek primátora pro stavební investice. Z jakých úst fabulace a pomluva na něj míří, už Rozehnal nespecifikoval. Zastupitelé většinou hlasů do uvolněných funkcí v představenstvu schválili Lukáše Andrýska (PéVéčko) a radního Miloše Sklenku (ANO 2011). Zastupitelstvo také jmenovalo členem správní rady Národní dům Prostějov o.p.s. Jana Navrátila (Změna pro Prostějov).

O dalším bodu programu se nediskutovalo. „Navrhujeme uzavření darovací smlouvy s Olomouckým krajem, jejímž předmětem bude poskytnutí peněžního daru ve výši sto tisíc korun na pomoc lidem v různých částech kraje při letních povodních. Olomoucký kraj začal hned po povodních organizovat finanční sbírku, která lidem v zaplavených vesnicích na Šumpersku a Uničovsku pomůže s odstraňováním následků řádění vodního živlu,“ uvedl František Jura. Návrh na dar byl schválen všemi dvaatřiceti zastupiteli. Zastupitelstvo dále schválilo poskytnutí finančního daru HZS Olomouckého kraje ve výši dva miliony korun za účelem spolufinancování výstavby požární zbrojnice a sídla územního odboru HZS Prostějov. Další schválené dotace na rok 2020 se týkaly oblastí vzdělávání, sportu, kultury a jednorázových akcí pro dva spolky.

Oblast vzdělávání: 30 000 korun Hasičskému sportovnímu klubu ODL Prostějov na „Okresní dětskou ligu v požárním útoku“ a 10 000 korun Evě Olšanské na „Harvard SummerSchool.“ Oblast sportu: 150 000 korun TTV Sport Group CZ s.r.o. na pořádání 12. ročníku CZECH TOUR 2020, Světový pohár v silniční cyklistice. Oblast kultury: 145 000 korun Mgr. Theodoru Mojžíšovi na přípravu 1. části videodokumentu Prostějov XXI. století. Jednorázové akce: 557 160 korun TJ Sokol Čechovice na výstavbu nové plynové kotelny v objektu sokolovny a 75 000 korun Českomoravské myslivecké jednotě – OMS Prostějov na rekonstrukci v budově na střelnici Hloučela Prostějov.

Radní navrhli zastupitelům ke schválení nákup dvou buněk, které budou sloužit jako šatny, sprchy a sociální zařízení pro tenisové kurty u zimního stadionu. “Nákup těchto buněk a zároveň vytvoření projektové dokumentace na konečné umístění celého zázemí tenisových kurtů chceme řešit rozpočtovým opatřením ve výši 650 tisíc korun,“ uvedl primátor František Jura. Zastupitelé tuto částku schválili většinou hlasů. Občanům města je známo, že několik světově významných rodáků má v Prostějově svoji sochu, pomník či pamětní desku. Na Otto Wichterleho, vědce a vynálezce, město doposud nějak zapomínalo. Od příštího roku se situace významně změní. “Dohodli jsme se, že pomník či sochu zatím realizovat nebudeme. Od příštího roku by ale mělo Reálné gymnázium a Základní škola města Prostějova ve Studentské ulici nést jméno tohoto slavného prostějovského rodáka,“ oznámila zastupitelům náměstkyně primátora Alena Rašková (ČSSD).

V průběhu jednání oznámil primátor František Jura zastupitelům i přítomné veřejnosti, že celá budova místního nádraží zůstane zachována a nic se bourat nebude. Konečně pominula hrozba, že Správa železnic celou výpravní budovu místního nádraží zbourá. „Měl jsem několik schůzek jak s generálním ředitelem Správy železnic, tak i s ředitelem SŽ Olomouckého kraje. Do záležitosti se také zapojili ministr průmyslu a dopravy a také hejtman Olomouckého kraje. Z těchto jednání vyplynula dohoda, že Správa železnic opraví celou budovu místního nádraží na své náklady! A já doufám, že z dohody nesejde. Rekonstrukce proběhne v rozsahu celého objektu, tedy i části, kde sídlí pobočka České pošty,“ sdělil zastupitelům primátor Jura, ovšem bez dalších podrobností. O něco konkrétnější byl tiskový mluvčí Správy železnic v Praze Marek Illiaš. „Informaci mohu potvrdit. Správa železnic skutečně uvažuje o kompletní rekonstrukci budovy, které ale musí předcházet stavebně technický posudek, záměr projektu, projektová dokumentace, žádost o stavební povolení a soutěž na zhotovitele. Stavba by mohla být realizována v letech 2021 až 2023,“ uvedl mluvčí Generálního ředitelství Správy železnic v Praze.

Na závěr jednání se rozběhla bohatá diskuse v rámci bodu programu: dotazy, připomínky a podněty členů zastupitelstva. Týkala se např. pozemků a stavby garáží ve Vrahovicích, osvětlení ulice Luční, parkování ve městě a v části Drozdovice, odhlučnění ulice Josefa Lady, výstavby paneláku na ulici Plumlovská, soudního sporu ve věci VaK, provozu a ekonomiky Národního domu, dokončené rekonstrukce ulice Vápenice, provozu DDM Sportcentrum a dalších záležitostí města. V diskusi vystoupilo dvacet sedm zastupitelů z toho někteří vícekrát. Diskuse by věcná a konstruktivní, byla vedena kultivovaně a téměř bez ostrých vyjádření a ataků. V posledních letech nebylo běžné, že by jednání zastupitelstva skončilo za tři sta šedesát pět minut. Lze doufat, že v tomto konstruktivním duchu a v přátelské atmosféře budou pokračovat i další zastupitelstva. Nebo velký sál Společenského domu má „genius loci“, které působí blahodárně na duši, tělo i verbální projev přítomných účastníků? Případně na jednání a obsah vystoupení zastupitelů má léčebný a osvěžující vliv skutečnost, že ze zasedání není vysílán on-line videopřenos.

 

Autor: 
Josef Augustin
Zdroj: 
Prostějovský Večerník