Jednání Zastupitelstva Prostějova již po čtvrté ve Společenském domě

15. 12. 2020

Devatenácté zasedání prostějovských zastupitelů proběhlo ve středu 18. listopadu opět ve velkém sále Společenského domu.  Zahájeno bylo v 10 hodin, ukončeno v 19 hodin. Na programu bylo 39 bodů, jednání se zúčastnilo 32 zastupitelů. Jednání bylo plné emocí a vzrušených diskusí.

Hlavním bodem programu bylo schvalování rozpočtu Statutárního města Prostějova na rok 2021. O podobě nového rozpočtu se debatovalo dvě hodiny. Rada předložila zastupitelstvu rozpočet deficitní. Pro příští rok se předpokládají příjmy ve výši 907 884 500 korun, výdaje jsou naplánovány částkou 997 909 750 korun. Schodek tedy činí přes 90 milionů korun. „Tento deficit bude plně hrazen z finančních rezerv města. Abychom ale byli schopni zabezpečit veškeré naplánované stavební investice v roce 2021, budeme muset do rezerv sáhnout ještě hlouběji, a to pro částku bezmála 115 milionů korun. Stavební investice pro rok 2021 jsou výrazně přiškrceny na zhruba 148 milionů korun. Magistrát byl nucen zastavit některé stavební investice ve výši téměř 25 milionů korun. V roce 2020 jsme proinvestovali 250 milionů korun,“ uvedl na zastupitelstvu Radim Carda, vedoucí finančního odboru prostějovského magistrátu. Vedoucí odboru následně představil během půl hodiny veškeré položky nového rozpočtu. Poté se rozvinula dlouhá a někdy ostrá diskuse, především ze strany opozičních zastupitelů. V rozpočtu se například navýšil příspěvek pro kino Metro z částky 3,5 milionů korun na 5,7 milionů korun. I to se stalo terčem kritiky opozice. Pro některé zastupitele byla nepochopitelnou investicí výstavba cyklověže před hlavním nádražím. Výstavba se odhaduje na 8 milionů korun. Nejdůležitější dokument města schválilo 24 zastupitelů, 3 byli proti a pět se zdrželo hlasování. Před schvalováním rozpočtu zastupitelé vyslechli příznivou zprávu, že stát městu finančně kompenzoval ztrátu v rozpočtu během roku 2020. Město od státu obdrželo částku 54,5 milionů korun jako kompenzaci za výpadek daní během jarní pandemie covid-19. Tato částka významně zvýší rezervy města. Následně projednávali zastupitelé střednědobý výhled rozpočtu na roky 2022 až 2025. Tento dokument slouží pro střednědobé finanční plánování rozvoje hospodaření města. Vytvořený plán rozpočtu města do roku 2025 představil Radim Carda. Mimo jiné uvedl, že by si město podle propočtů mohlo vzít v následujících pěti letech úvěr na stavební investice až do výše 1,2 miliardy korun. Předložený dokument vzala většina zastupitelů na vědomí.

Zastupitelé jednohlasně schválili memorandum o spolupráci mezi Statutárním městem Prostějov a Hasičským záchranným sborem Olomouckého kraje při výstavbě nového sídla hasičů a Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje v Brněnské ulici v Prostějově. Stavět by se mělo již příští rok. Mimořádné odměny za celoroční práci schválili zastupitelé drtivou většinou hlasů. Jedná se o částku ve výši 612 437 korun, kterou město rozdělí desítkám členů všech komisí rady města i výborů zastupitelstva a rovněž předsedům a členům osadních výborů. Zastupitelé rovněž schválili aktualizovaný program regenerace městské památkové zóny. Město pravidelně každým rokem přispívá na obnovu památek nemalými částkami. „Dlouhodobě podporujeme obnovu kulturního dědictví na svém území. Mezi lety 2011 až 2020 město vynaložilo na obnovu památek na ploše městské památkové zóny, které nejsou v jeho vlastnictví, náklady v celkovém úhrnu 3,6 milionu korun. Zároveň provedlo významné akce obnovy památek ve svém vlastnictví, mezi nimiž vynikají komplexní obnovy zámku na Perštýnském náměstí, nové radnice a Národního domu,“ uvedl prostějovský primátor František Jura (ANO 2011).

Velmi třaskavý bod se týkal obecně prospěšné společnosti Národní dům, která se dostala do značné krize. Rada navrhla zastupitelstvu schválit Národnímu domu dvě finanční částky ve výši 1,7 milionu korun. V prvním případě šlo o mimořádný majetkový vklad města ve výši 200 tisíc korun. Druhá částka se týkala návratné půjčky ve výši 1,5 milionu korun pro tuto společnost. Dvouhodinová diskuse se zvrhla do emotivně laděné debaty, při níž padala ze strany některých členů opozice i značně nevybíravá a ostrá slova. „Národní dům je náš secesní poklad a nemůžeme si dovolit ho nechat padnout. Současný ředitel Křupka dělá všechno pro to, aby provoz postavil na nohy, kvůli koronaviru má ale hodně svázané ruce,“ zdůraznila náměstkyně primátora Alena Rašková (ČSSD), k níž se se stejným názorem přidali i primátor František Jura, náměstci Milada Sokolová (ODS) s Jiřím Pospíšilem (PéVéčko) a dokonce také jeden z opozičních zastupitelů Jan Navrátil (Změna pro Prostějov). Obě finanční pomoci Národnímu domu byly po vleklé diskusi většinou hlasů schváleny.

Investice města za téměř 90 milionů korun s přispěním dotace od MŠMT ve výši 40 milionů korun se pomalu chýlí ke konci. Jedná se o výstavbu hokejových šaten za zimním stadionem. Zastupitelé měli na programu schválit přijetí další dotace a to od Olomouckého kraje ve výši 2 milionů korun. „Olomoucký kraj nám původně slíbil dotaci osmi milionů korun, takže toto je částka mnohem nižší, než jsme očekávali,“ poznamenal opoziční zastupitel František Fröml (Změna pro Prostějov). „Byly nám schváleny miliony dva a zaplaťpánbůh za to,“ konstatoval suše primátor František Jura. Významnou většinou hlasů zastupitelstvo uvedenou dotaci přijalo. Fotbalový 1. SK Prostějov požádal město o dotaci potřebnou na dokončení nového travnatého hřiště s umělým povrchem ve výši 3,4 milionu korun. Stavba má být dokončena v závěru letošního roku. Významnou měrou pomohla dotace z MŠMT ve výši 21 419 498 korun a také dotace z Olomouckého kraje v částce 5,7 milionů korun. Vlastní zdroje klubu byly ve výši 79 785 korun.  Celková částka na vybodování fotbalového hřiště dosahuje výše 30 599 283 korun. I když někteří opoziční zastupitelé použili ve svých vystoupeních ostrých poznámek na adresu primátora, který je současně předsedou prostějovského fotbalového klubu, převážná většina zastupitelů tuto dotaci schválila. Zřejmě měli na mysli, že kdo sportuje tak nezlobí, jak často uváděl ve svých vystoupeních bývalý zastupitel za ČSSD Alois Mačák (bývalý hokejista a nadšený sportovec).

Již několik let uzavírá město marketingové smlouvy se sportovními kluby v Prostějově, které jsou na profesionální úrovni a hrají nejvyšší republikové soutěže. Od roku 2004 zaplatila radnice agentuře TK PLUS za marketingové služby téměř 37 milionů korun. Další desítky milionů korun na propagaci poslalo město v minulých letech dalším vrcholovým sportovním klubům. Část opozičních zastupitelů takové financování sportovních klubů odmítá a považuje ho za protiprávní. Na toto téma se na zastupitelstvu rozvinula emotivní diskuse. Vedení města na těchto smlouvách se sportovními oddíly na vrcholové úrovni nevidí nic protiprávního. Koalice našla zastání také u některých opozičních zastupitelů. „Zkuste, pane primátore, zrušit podporu sportu pomocí marketingových smluv. Uvidíte, jaké politické body byste získal. A ti, co toto zrušení tady navrhují, by se už nikdy do zastupitelstva nedostali, lidé by je již nezvolili! Skončil by totiž hokej i fotbal, o ostatních sportech ani nemluvě,“ uvedl na obranu sportu a sportovců bývalý výkonnostní parašutista Jaroslav Šlambor (KSČM). „Stávající systém podpory je v souladu s mezinárodními smlouvami a Nařízením Evropské unie. De facto na její zadání před lety vše vzniklo,“ doplnil primátor František Jura. Zastupitelé nejprve hlasovali o návrhu opozičního hnutí Na rovinu!, o zrušení dotování sportovních klubů formou marketingových smluv a ukončení marketingové spolupráce se společností TK PLUS. Pro návrh hlasovalo jedenáct opozičních zastupitelů. Většina zastupitelů byla pro zachování této finanční podpory sportovním klubům. Závěrečným bodem zastupitelstva byly dotazy, připomínky a podněty zastupitelů. I zde byla řada vystoupení velmi zajímavých. Přesto nebyl dosažen dřívější rekord trvání zasedání do 22.00 hodin. Jednání primátor ukončil po devatenácté hodině. Poslední letošní zastupitelstvo proběhne 8. prosince.

 

Autor: 
Josef Augustin
Zdroj: 
Prostějovský večerník, Mladá fronta Dnes