Prostějovské zastupitelstvo jednalo již po dvacáté

30. 12. 2020

Jubilejní zasedání Zastupitelstva statutárního města Prostějova se konalo v úterý 8. prosince již popáté ve velkém sále Společenského domu. Zastupitelé tentokrát jednali poněkud kratší dobu, po pěti hodinách se rozešli za další prací i do svých domovů. Na programu bylo 19 bodů, o kterých jednalo 32 přítomných zastupitelů. Jednání bylo opět velmi bouřlivé a plné emocí. To však nebránilo tomu, aby na závěr poblahopřáli vedoucí zastupitelských klubů nejen zastupitelům, ale též úředníkům magistrátu a přítomným občanům města k Vánocům a do Nového roku.

Na programu jednání bylo hned několik ožehavých témat. Nejvíce diskusních vystoupení bylo kolem finanční výpomoci Národnímu sportovnímu centru, diskuse byla žhavá také u poplatků za parkování a zábory veřejného prostranství, široce se rozebírala finanční podpora Olomouckému kraji na vytvoření strategie dotací ITI Olomoucké aglomerace a vzrušená debata panovala kolem osudu budovy místního nádraží. Také volba přísedících Okresního soudu v Prostějově na volební období 2021 - 2025 se neobešla bez ataků vůči vedení města a magistrátu. Někteří opoziční zastupitelé předvedli „vzácnou znalost“ právních předpisů týkajících se této problematiky. Nejzajímavější body programu jednání uvádím.

Divoká slovní přestřelka o Národním sportovním centru

Mělo se jednat o mimořádném majetkovém vkladu města do spolku Prostějov olympijský, kterého je město společně s Tenisovým klubem a Olomouckým krajem členem. Současně rada města předložila návrh na půjčku NSC ve výši 300 000 korun na pokrytí výpadků tržeb v době omezení provozu kvůli vládním opatřením proti covidu-19. Obě témata přinesla rušnou a emoční diskusi, i přesto, že první návrh primátor města František Jura (ANO 2011) stáhl z bodu programu jednání. „Zajímalo by mě, co Národní sportovní centrum dělalo od začátku pandemie pro to, aby zredukovalo své výdaje! Dlouhodobě v opozici kritizujeme velký počet zaměstnanců centra, který je podle nás zbytečný,“ zeptal se Petr Kapounek (Na rovinu!). „Po jarní pandemii se očekávalo, že hala bude opět plně v provozu, proto tehdy ještě k redukci zaměstnanců nedošlo. Došlo k ní až letos na podzim, kdy ze sedmi zaměstnanců centra byli dva propuštěni. Z pětice, která zůstane je ředitel, tři recepční a údržbář,“ odpověděl primátor František Jura. „Chybí mi informace o tom, jak provozovatel NSC hospodařil před koronavirem, jak se po ekonomické stránce projevila první vlna covidu-19 a jak ta druhá. A vidím, že návratnost této půjčky má být do konce června příštího roku. Tento termín ale považuji za nesplnitelný, protože situace s pandemií je nedobrá a určitě nebude lepší ani začátkem příštího roku. A zajímalo by mě také, jaké další finanční možnosti využilo centrum pro to, aby koronavirovou krizi přečkalo. Mám tím na mysli jiné dotace než městské. Například státní nebo z Olomouckého kraje,“ uvedl také Aleš Matyášek (Na rovinu!). „V podstatě s Vámi souhlasím, ano, měli bychom mít k dispozici všechny potřebné údaje o hospodaření NSC. Z tohoto důvodu jsem nařídil, aby účetnictví spolku převzala externí firma a přinesla nám relevantní závěry a jasná čísla,“ zareagoval primátor František Jura. Z úst opozičních zastupitelů i dále padala některá ostrá slova, která se týkala samotného smyslu činnosti Národního sportovního centra. Pro návratnou půjčku ve výši 300 000 korun nakonec hlasovalo celkem třiadvacet zastupitelů, šest bylo proti a tři se zdrželi. Na stránkách Prostějovského Večerníku primátor František Jura za několik dní mimo jiné uvedl: “Většinu peněz následně organizace dostane zpět od státu z programu Covid, který je uhradí až do výše osmdesát procent. Ale nejprve je nutné platby provést, teprve poté je možné žádat o tuto formu podpory.“

Schválená dotace pro Strategii ITI Olomoucké aglomerace

Opoziční zastupitelé vystoupili proti poskytnutí dotace 100 000 korun na uvedený projekt a rozpoutala se poněkud ostrá diskuse. Petr Lysek (Na rovinu!) hovořil o tom, že dosud neobdržel relevantní materiály k tomuto bodu jednání. Poukázal na skutečnost, že plánovací období 2021-2027 významně překračuje volební období současného zastupitelstva. Požádal, aby vize byla vypracována za účasti opozice. Ve velmi ostrém, ale slušném vystoupení, kritizoval koalici, že to dělá špatně. Po diskusi bylo schváleno poskytnutí dotace ve výši 100 tisíc korun z prostředků města Prostějova městu Olomouci na zpracování Integrované strategie ITI Olomoucké aglomeraci dvaceti devíti hlasy zastupitelů, tři byli proti. „Na základě realizovaného průzkumu trhu jsou předpokládané náklady na zpracování této strategie ve výši 1 004 000 korun. Na spolufinancování zpracování strategie bude možno využít finančních prostředků z Operačního programu Technická pomoc ve výši 500 000 korun, avšak ta pokryje pouze část nákladů. Proto se Statutární město Olomouc obrací na město Prostějov se žádostí o spolufinancování nové Integrované strategie ITI Olomouckého kraje pro období let 2021 až 2027,“ uvedl primátor František Jura (ANO 2011) s tím, že podobnou žádost o spoluúčasti obdržela všechna větší města kraje. Na vystoupení primátora reagoval opoziční zastupitel Jaroslav Šlambor (KSČM), doplnil jeho argumentaci a uvedl, že v současné době existuje 7 oblastí. Rovněž zdůraznil, že do vedení projektu je potřeba prosadit odborníka za město Prostějov.

Volba přísedících Okresního soudu v Prostějově

Tato část jednání nebyla rozhodně na diplomatické úrovni a o věcně vedené diskusi. V předchozích letech byla volba přísedících u soudu, jejichž seznam zajišťuje magistrát města, vždy na seriózní úrovni. Na posledním jednání v roce provázely schvalovací proces nebývalé emoce a hysterie. Někteří opoziční zastupitelé neměli zájem schválit připravený seznam dvaceti devíti kandidátů. Jejich hlavním argumentem byla skutečnost, že většinu kandidátů na významnou funkci v justici neznají. Odbor kanceláře tajemníka vede evidenci přísedících. Předseda Okresního soudu v Prostějově František Jurtík zaslal písemnou informaci o uplynutí volebního období dosavadních přísedících v období od února do června 2021. Pro nové volební období stanovil pro město počet až 40 přísedících. A přesně tento počet měl být zastupitelstvem schválen. Kolem materiálu se však strhla bouřlivá diskuse.

„Bylo osloveno stávajících dvacet devět přísedících, kteří i nadále chtějí ve své práci pokračovat. Podle vyjádření předsedy okresního soudu je potřeba dnes těchto dvacet devět kandidátů zvolit, aby nebyla ohrožena činnost soudu během příštího roku. Při únorovém zasedání zastupitelstva pak bude volena zbývající jedenáctka kandidátů,“ uvedla na začátku diskuse Blanka Vysloužilová, tajemnice magistrátu. „Nejsem právník, takže ani nevím, co takový přísedící u soudu dělá. Naivně jsem si myslel, že jen radí soudci a sděluje mu své laické postoje a názory. Posléze jsem zjistil, že o rozsudku rozhodují vždy dva přísedící a soudce, přičemž přísedící jej mohou přehlasovat! V kombinaci s tím, jaká jména jsem našel na seznamu kandidátů, začínám vůbec pochybovat o tom, že žijeme v právním státě! Právě v takovém má být totiž samozřejmá dělba moci. A jestliže jsou na seznamu kandidátů politici či úředníci, a ti soudí, tak to je pro mě osobně velice krutá deziluze… Navíc se o návrhu kandidátů opět dozvídáme na poslední chvíli a vůbec nevíme, jak se k těm jednotlivým jménům došlo,“ nechal se slyšet Petr Kapounek (Na rovinu!). Na jeho slova zareagovala náměstkyně primátora Milada Sokolová (ODS a nezávislé osobnosti města Prostějov). „Já jsem přísedící u soudu již osm let. Máte naprostou pravdu, že dva přísedící mohou přehlasovat soudce, ale věřte mi, že se to běžně neděje,“ ujistila zastupitele. V pokračující diskusi padala i další kritická slova ze strany opozice.

„Mně jen překvapuje kolik je na seznamu kandidátů pracovníků magistrátu! To jsou snad dvě třetiny,“ poznamenal Pavel Dopita (SPD). „Je naprosto neuvěřitelné, že pravomoc volit přísedící u soudu mají zastupitelé. A my jsme navíc obdrželi až hotový seznam kandidátů, přičemž jsme se nemohli podílet na jejich výběru,“ zdůraznil Ale Matyášek (Na rovinu!). Na něj navázal jeho kolega: „Absolutně se ve jménech kandidátů neorientuji, až na výjimky nikoho z nich neznám. Nemohu tedy pro ně zvednout ruku,“ uvedl Petr Kapounek. Obdobně se vyjadřovali i ostatní členové opozičních stran a hnutí, kteří požadovali odložení voleb přísedících na únor příštího roku. „Potřebujeme více informací o jednotlivých kandidátech, nemůžeme do takto významných funkcí jmenovat někoho, koho vůbec neznáme a ani nevíme, kdo to je,“ zdůraznil Matyášek. V situaci, kdy skutečně hrozilo odložení voleb přísedících u soudu, vystoupila na pokyn primátora vedoucí odboru kanceláře tajemníka magistrátu Jana Orságová. „Diskutovala jsem tuto možnost s předsedou Okresního soudu v Prostějově. Bylo mi sděleno, že pokud dnes zastupitelstvo neschválí oněch devětadvacet přísedících, bude vážně ohrožena činnost soudu a bude muset minimálně v prvním pololetí příštího roku dojít k odročení soudních jednání,“ sdělila zastupitelům.

Během další asi půlhodinové slovní přestřelky zastupitelé uznali, že ohrožení činnosti soudu si na svědomí nikdo z nich nevezme. Celkem v diskusi vystoupilo třináct zastupitelů, z toho někteří vícekrát. Většina dvaceti osmi zastupitelů schválila dvacet devět jmen kandidátů, kteří vykonávali funkci přísedících u soudu již v předchozích letech, čtyři se zdrželi hlasování. Již dnes lze předpokládat, že volba posledních jedenácti kandidátů na přísedící a soudu bude v únoru velmi zajímavou „bitvou odborníků“ a pro přítomné zastupitele náročnou záležitostí. Je vhodné uvést, že žádný ze zastupitelů není právník. Ohlédnu-li se pozpátku několik volebních období, tak pro nově zvolené zastupitele městský úřad vždy organizoval odborná školení z různých oblastí, v to počítaje ekonomiku, právo, zákon o obcích, kontrolní činnost a další. Napadá mě jedno staré přísloví: „Není na světě člověk ten, který by rozuměl věcem všem.“

Zastupitelé schválili nižší dotace do sportu na rok 2021

Velmi důležitým bodem jednání bylo schválení dotací na příští rok sportovním oddílům. Výši dotací z městské pokladny poznamenala do značné míry úsporná opatření. S nižší podporou souhlasili na jednání i opoziční zastupitelé, takže diskuse nebyla časově rozsáhlá. „V rámci návrhu rozpočtu na rok 2021 byly schváleny finanční prostředky pro Program na podporu sportovní činnosti v roce 2021 ve výši 19,5 milionu korun. Pro první dotační titul spojený s výchovou mládeže byla alokována celková částka ve výši 8,07 milionu korun,“ uvedl primátor František Jura (ANO 2011). „Dalším titulem, kterým jsme podpořili sportovce, byl dotační titul na podporu činnosti sportovních klubů na profesionální úrovni. Tady byla alokována celková částka ve výši 6,3 milionu korun,“ doplnil údaje primátor František Jura. Jednotlivé sportovní kluby požadovaly po městu konkrétní částky, museli se však smířit s částkami mnohem nižšími. Pro některé kluby je tento rozdíl velmi značný. Požadované dotace sportovním klubům – dospělí, profesionálové – na rok 2021 celkem 13 560 000 korun, schválené dotace celkem 6 375 000 korun. Požadované dotace sportovním klubům – mládež – na rok 2021 celkem 12 470 000 korun, schválené dotace 8 075 000 korun. Opoziční zastupitel Aleš Matyášek (Na rovinu!) podal pozměňující návrh, ve kterém požadoval navýšit některé dotace, obzvláště pro kluby zabývající se mládeží. S výjimkou Tenisového klubu! S tímto návrhem neuspěl, podpořilo jej pouze deset zastupitelů, osm bylo proti a čtrnáct se zdrželo hlasování. Třicet komunálních politiků schválilo návrh předložený radou, dva se zdrželi. Sportovní kluby tedy budou v příštím roce chudší, ale budou se s tím muset vypořádat a přežít. Zřejmě sáhnou na investice a platy trenérů, jak se již v regionálním tisku někteří manažeři sportovních klubů vyjádřili.

Revitalizace jižní části centra města

Pravidelným bodem programu jednání zastupitelstva je již více než rok vývoj připravované revitalizace jižní části centra Prostějova. Zastupitelé očekávali informace o tom, jakým způsobem pokročil projekt rekonstrukce Společenského domu. Diskuse byla velmi zajímavá a konkrétní. „Nacházíme se v době, kdy soud bude pravděpodobně projednávat žalobu společnosti Manthellan  ohledně jejího požadavku na zaplacení 320 milionů korun za údajně zmařenou investici. Navrhuji, abychom zřídili pracovní skupinu stejně jako v minulosti, která by se touto problematikou zabývala. Spor s Manthellanem bude určitě velice náročný a je třeba mu čelit s fakty, která se během uplynulých deseti let vyskytla,“ vstoupil do diskuse Aleš Matyášek (Na rovinu!). Tento návrh podpořil také lídr Změny pro Prostějov. „Souhlasím s tímto návrhem. Mě by ale teď zajímalo, jaké jsou novinky v projektu rekonstrukce Společenského domu,“ dotázal se Jan Navrátil.

„Materiál s několika variantami, jak postupovat v případě rekonstrukce ‚Kaska‘ byl projednán radou města a následně bude přeposlán všem zastupitelům. Vzhledem k tomu, že tato investice bude podle hrubého odhadu kompletně stát až 200 milionů korun, musí celý proces schválení projektu projít složitým kolečkem. Čeká nás i žádost o dotaci, protože rozpočtové možnosti města na tuto investici nestačí. K výslednému projektu samozřejmě hodláme uspořádat semináře se všemi zastupiteli, na kterých chceme projednat všechny postupy při nákladné rekonstrukci,“ uvedl Jiří Rozehnal (ANO 2011), náměstek primátora pro stavební investice. „Počítáme s tím, že kompletní materiál ohledně dalšího postupu bude připraven začátkem příštího roku tak, abychom byli schopni naplánovat nejen rekonstrukci Společenského domu, ale připravit rovněž výstavbu parkovacích ploch, přemístění a vybudování tržnice včetně dalších úprav v jižní části centra města,“ doplnil Jiří Rozehnal. S nadějí lze očekávat, že práce na rekonstrukci Společenského centra budou započaty v roce 2022. Vše samozřejmě záleží na finančním krytí celého projektu.

Zachování a rekonstrukce budovy místního nádraží

Jedním z posledních bodů jednání zastupitelstva byla diskuse nad dalším osudem staré budovy místního nádraží v Prostějově. Diskuse probíhala v nebývale výbušné atmosféře. Emoce se předem daly čekat, neboť podnikatel Richard Benýšek na svých facebookových stránkách uvedl třaskavou informaci o „jistém“ bourání budovy nádraží. Podnikatel podal Správě železnic nabídku k odkoupení budovy místního nádraží a zároveň živil fámu, že jako budoucí majitel je připraven nemovitost zbourat. „Od vyjádření se distancujeme. Není pravda, že majitel chce nádraží zbourat. Se Správou železnic intenzivně jednáme v zájmu záchrany celé budovy,“ uvedl před jednáním zastupitelstva náměstek primátora Jiří Rozehnal (ANO 2011). Opoziční hnutí ,Na rovinu!‘ jménem svého lídra Aleše Matyáška na zasedání zastupitelstva prosadilo  bod, ve kterém opozice vytýká městu nedostatečnou informovanost o zmíněném jednání města se Správou železnic. „Občanům není osud budovy místního nádraží lhostejný a staví se kriticky k možnosti, že by objekt byl zlikvidován. Pro město Prostějov a jeho občany se jedná o budovu významnou. Doposud jsme neobdrželi žádné písemné potvrzení o tom, že by vedení města vyvinulo nějakou aktivitu ohledně zachování nádraží. Cílem našeho návrhu je, aby Zastupitelstvo statutárního města Prostějova jasně a jednoznačně deklarovalo směrem k majiteli i občanům jednoznačný zájem budovu zachovat, rekonstruovat a dále využít,“ přednesl návrh opozice Aleš Matyášek (Na rovinu!).

Zástupci radniční koalice ale nařčení, že radní nedostatečně informují o vývoji jednání s majitelem výpravní budovy místního nádraží, důrazně odmítli. „V roce 2019 jsme s vedením Správy železnic jednali celkem čtyřikrát. Letos jsme pak od majitele místního nádraží obdrželi návrh varianty opravy celé budovy. Na Generálním ředitelství SŽ jsme se setkali i s vedením ještě v září tohoto roku. Dozvěděli jsme se také, že realizace oprav bude možná nejdříve v letech 2022 nebo 2023. K poslední schůzce zástupců města s vedením SŽ došlo nedávno a byli jsme znovu ujištěni v tom, že majitel budovy místního nádraží má zájem nemovitost opravit. A chci zdůraznit, že korespondence, která proběhla mezi námi a Správou železnic byla vždy zaslána prostřednictvím datové schránky, tudíž je nesmazatelná a můžeme ji kdykoliv poskytnout všem zastupitelům,“ popsal veškerá jednání náměstek primátora Jiří Rozehnal (ANO 2011), pro stavební investice. „Je velmi důležité, aby všechny tyto zprávy plynuly pravidelně všem zastupitelům,“ pronesl Petr Lysek (Na rovinu!). V diskusi k tomuto bodu vystoupilo 13 zastupitelů, z toho někteří vícekrát. Petr Kousal (KDU-ČSL), bývalý generální ředitel Českých drah, jako zastupitel města uvedl: „Místní nádraží je moje srdeční záležitost. Mám zájem na tom, aby budova stála. Dělám neformální kroky, aby tady místní nádraží v Prostějově zůstalo.“ Po dalších diskusních vystoupeních si vzal slovo primátor Prostějova. „A my dnes máme hlasovat o něčem, co vlastně už minimálně rok probíhá? To nechápu, a o tom si musíte udělat obrázek každý sám,“ poslal výtku předkladatelům návrhu primátor František Jura. A náměstkyně primátora Alena Rašková (ČSSD) byla ještě mnohem důraznější. „Přiznám se, že nyní jsem tady jako v Jiříkově vidění… Na několika našich jednáních vám primátor doslova citoval veškerou korespondenci se Správou železnic a popisoval i všechna osobní jednání. A vy děláte, jako byste nic nevěděli! Tak buď tady sledujete jen svoji myšlenku, jak do vedení města kopnout a nejste schopni slyšet, co se říká, nebo tomu opravdu nerozumím,“ opřela se do opozice Alena Rašková. V diskusi vystoupil také další náměstek primátora. „Mám u Správy železnic ověřeno, že tato nabídka skutečně byla panem Benýškem podána. Já osobně ji beru jako snahu zmařit naši práci a vyvolat další hysterii v Prostějově. Promiňte, ale z tohoto je mi na zvracení,“ nebál so tohoto příměru náměstek primátora Jiří Rozehnal.  Kéž by měl zastupitel Petr Kousal kouzelnou hůlku, vleklá jednání se posunula raketovou rychlostí dopředu a v roce 2022 by byla rekonstrukce budovy místního nádraží nejen zahájena, ale také ukončena. Asi jsem nenapravitelný snílek, když v naší společnosti převážně platí pravidlo: „Co se vleče, neuteče.“ Občanům města však utíká drahocenný čas, zvláště v době koronavirové. Zastupitelé nakonec schválili návrh, ve kterém je jasně formulováno, že vedení města bude zastupitele pravidelně informovat o všech jednáních a písemné korespondenci se Správou železnic.

Před závěrem jednání vystoupilo v bodě Dotazy, připomínky a podněty členů zastupitelstva celkem osmnáct zastupitelů k různým tématům, z toho někteří vícekrát. Vedoucí všech zastupitelských klubů popřáli kolegům i úředníkům magistrátu šťastné a veselé Vánoce a do Nového roku především hodně zdraví. Jednání zastupitelstva ukončil primátor František Jura přáním k Vánocům zastupitelům, jejich rodinám a poděkoval všem za účast na posledním letošním jednání.

 

Autor: 
Josef Augustin
Zdroj: 
Prostějovský Večerník