Únorové jednání prostějovského zastupitelstva bylo velmi náročné

12. 3. 2021

Jednadvacáté jednání Zastupitelstva města Prostějov proběhlo 23. února již pošesté v hlavním sále Společenského domu kvůli přísným hygienickým opatřením. Přesto primátor František Jura (ANO 2011) před zahájením vyjádřil obavy z možných rizik nákazy covidem-19 a nechtěl jednání zbytečně prodlužovat nad únosnou mez. Někteří zastupitelé na to nebrali zřetel a diskuze k jednotlivým bodům programu poněkud prodlužovali. Na programu bylo 56 bodů, přítomno bylo 31 zastupitelů. Jednání začalo přesně v 10,00 hodin, skončilo v 18,35 hodin, tedy po 8,5 hodinách. Průběh byl opět bouřlivý, v některých bodech emotivní a občas sklouzl do osobní roviny.

Zpráva o činnosti Městské policie Prostějov
V úvodu jednání předstoupil před zastupitele Jan Nagy, odcházející ředitel Městské policie Prostějov. Velitel MP, který v této funkci plnil úkoly téměř jednadvacet let, naposled přednesl zprávu o činnosti městské policie a také souhrn událostí při kontrole veřejného pořádku za uplynulý rok. Zmínil se nejen o situaci uvnitř městské policie, ale rovněž seznámil zastupitele o úbytku počtu přestupků. Hovořil také o potížích během pandemie covid-19 a seznámil přítomné s 9 stížnostmi, které podali obyvatelé Prostějova na chování strážníků. Pouze jedna z nich byla vyhodnocena jako oprávněná.

Po vystoupení Jana Nagyho si vzal slovo primátor Prostějova, František Jura. „Všichni už asi víte, že Jan Nagy se rozhodl odejít do důchodu. Přiznám se, že jsem byl jeho vlastním rozhodnutím překvapen. Jeho důvodům ale samozřejmě rozumím a vnímám je. Pod jeho vedením se podařilo u městské policie udělat spoustu výborné práce. Naši spolupráci musím hodnotit jako vynikající. Ano, měli jsme nějaké rozpory, ale tak to prostě v životě chodí, ale dokázali jsme je společně řešit. Honzo, upřímně ti děkuji za tvoji jednadvacet let trvající práci u městské policie a pro celý Prostějov. Jsi vynikající četník a já si tě velice vážím.“ Vzápětí předal Janu Nagymu medaili primátora, přičemž odcházejícímu veliteli Městské policie Prostějov tleskali všichni zastupitelé vestoje. „Nikdy nezapomenu na ta dlouhá léta strávená zde v Prostějově. A děkuji panu primátorovi i Vám všem členům zastupitelstva za vynikající spolupráci,“ uzavřel slavnostní část úterního jednání vrcholového orgánu města Jan Nagy. Poté byl na základě návrhu primátora města Františka Jury pověřen dočasným řízením městské policie Libor Šebestík, dosavadní zástupce velitele strážníků.

Provádění nástřiků ve školách
Při schvalování programu jednání byl dodatečně zařazen bod, který se týkal již prováděného ochranného nástřiku interiérů základních škol i mateřinek v Prostějově. S ochranným nástřikem se započalo 15. února, na který radní města vyčlenili 1,7 milionu korun, vložila senátorka Jitka Chalánková. Vznesla podezření, že látka, kterou odborná firma nástřiky provádí, je zdraví škodlivá. Primátor František Jura akci zastavil s tím, že se o této věci bude jednat na zastupitelstvu. Po téměř hodinové diskusi zastupitelé k žádným závěrům nedošli a tak nástřiky ve školách a školkách jsou nadále pozastaveny. V úvodu projednávání tohoto bodu vystoupil před zastupiteli Petr Smékal, jednatel firmy, která nástřiky pod značkou Nanology v prostějovských školských zařízeních provádí. „Od roku 2012 provádíme nástřiky stejnou látkou v desítkách nemocnic, školských zařízeních a aktuálně máme velkou zakázku od Ministerstva vnitra ČR. Vedení prostějovského magistrátu jsem v průběhu minulého týdne dodal další dokumenty a materiály, podle kterých Zdravotní ústav v Ostravě testoval nástřikovou látku, kterou používáme. Podle těchto certifikátů látka splňuje všechny parametry Evropské komise,“ dodal. Zastupitelé ale namítli, že uvedené certifikáty mají datum roku 2012 a navíc jiný zdravotní ústav v Praze nedávno zveřejnil, že látka obsahuje karcinogeny. Další téměř půlhodinová diskuse se zvrhla na odborná vyjádření některých zastupitelů. Přes určité nejistoty jsou si ale radní jistí, že nástřik není zdraví škodlivý, ba naopak je proti nákaze covid-19 velice účinný. Prostějovské zastupitelstvo se však většinou hlasů shodlo na tom, že nástřiky ve školských zařízeních budou i nadále zastaveny do doby, než město bude mít k dispozici všechny aktualizované certifikáty a odborné posudky. „Jakmile budou, svolám schůzku se všemi předsedy klubů v zastupitelstvu a rozhodneme se, zda v nástřicích pokračovat,“ ukončil diskuzi primátor František Jura.

Neuvolněná náměstkyně primátora a uvolněná krajská zastupitelka Olomouckého kraje pro cestovní ruch Milada Sokolová
V dalším průběhu zasedání seznámila zastupitele náměstkyně primátora Milada Sokolová (ODS a nezávislé osobnosti města Prostějov) se svým rozhodnutím pracovat dále na radnici jako neuvolněná náměstkyně a radní. Reagovala tak na námitky kritiků, že v souvislosti s působením ve funkci uvolněné krajské zastupitelky by nestíhala práci na radnici. Při projednávání tohoto bodu programu bylo mezi zastupiteli rušno, v diskuzi vystoupilo 9 opozičních zastupitelů se svými názory a kritikou. „Neočekávaně jsem dostala funkci v širším vedení Olomouckého kraje, kde jsem jedinou zástupkyní Prostějova. V posledních čtyřech měsících vykonávám obě funkce dohromady a myslím si, že to na mojí práci není vidět,“ hájila na městském zastupitelstvu zdvojení svých rolí Sokolová s tím, že je pracovitý člověk a měsíčně posílá desítky tisíc na dobročinné účely. „Budu dál odpovědná za oblast kultury a životního prostředí. Pokud jde o finanční stránku, budu brát odměny ve stejné výši jako ostatní, vzdám se však veškerých benefitů, jako jsou stravenky nebo ošatné,“ doplnila Sokolová. „Chápu, že pro paní náměstkyni je kumulace obou funkcí velice časově náročná, ale mohu zde zodpovědně prohlásit, že funkci náměstkyně pro kulturu a životní prostředí vykonává od svého působení v rámci Olomouckého kraje svědomitě a bez jakýchkoliv problémů. Ani jednou nenastala situace, že by rada města měla pocit, že práci na radnici nestíhám“ sdělil svůj pohled primátor František Jura (ANO 2011).

Následně se o slovo přihlásil opoziční zastupitel Petr Kousal (KDU-ČSL). Jeho vystoupení vzbudilo u většiny zastupitelů značný zájem. „Fyzicky se dvě funkce nedají zvládnout. Pokud paní náměstkyně tvrdí, že ano, pak to znamená, že není na radnici plně využita, protože dokáže zvládat i jinou funkci. Ostatně se nabízí otázka, když mají v Přerově pouhé dva náměstky primátora, proč my jich tady máme pět. Dávám protinávrh zrušit funkce uvolněného náměstka pro kulturu a životní prostředí a nezavádět novou funkci uvolněného náměstka. Tím se v této koronavirové době ušetří nemalé finanční prostředky.“ Další zastupitelé zase požadovali, aby se sama Milada Sokolová vyjádřila k tomu, jak si práci pro magistrát a Olomoucký kraj představuje. „Pokud můj přechod na neuvolněnou náměstkyni dnes schválíte, budu i nadále odpovědná za oblasti kultury a životního prostředí, ale už jako neuvolněná. V Olomouckém kraji nejsem hlasující členkou rady a jejích jednání se zúčastňuji z pozice uvolněné zastupitelky pro cestovní ruch. Pokud bych se této pozice vzdala, ztratila bych tento status a Prostějov by už neměl žádný přímý kontakt s vedením kraje,“ uvedla Sokolová. „Pokud se mám vyjádřit k finančnímu ohodnocení práce v pozici neuvolněné náměstkyně primátora, tak budu brát stejné odměny, jako berete vy a plat náměstkyně na horní hranici umožněné zákonem. Co se týká peněz, mohu o sobě tvrdit, že jsem velice sociální a charitativní člověk. Každý měsíc věnuji desítky tisíc korun potřebným lidem a podporuji nejrůznější charitativní organizace. A hodlám v tom pokračovat,“ uvedla na svoji obhajobu Milada Sokolová.

Svým obsáhlým vyjádřením vyvolala spíše další dohady opozičních zastupitelů. „Je otázkou, jestli jsme tedy v minulosti nepřepláceli některé jiné náměstky, kteří měli pod sebou starost o zeleň a kulturu na plný úvazek. Vždyť teď se dozvídáme, že tato funkce se dá dělat distančně?! Jak k tomu přijde například bývalá náměstkyně Ivana Hemerková, která tady pracovala v minulém volebním období na plný úvazek, když dneska jsme slyšeli, že se to dá zvládnout možná jen s mobilem v ruce,“ utrousil Petr Ošťádal (Na rovinu!). Po další diskusi dal primátor František Jura nejdříve hlasovat o protinávrhu opozičního zastupitele Petra Kousala, který požadoval zcela zrušit pozici náměstka pro kulturu a životní prostředí. Pro jeho návrh hlasovalo deset zastupitelů, šest bylo proti a čtrnáct se zdrželo. Pro návrh rady města, aby se Milada Sokolová stala neuvolněnou náměstkyní, bylo dvacet tři zastupitelů, dva byli proti a šest se zdrželo hlasování. Po tomto hlasování bude Milada Sokolová funkci náměstkyně primátora vykonávat jako neuvolněná, a to za odměnu ve výši 50 224 Kč hrubého. To je zhruba o dvacet tisíc méně, než kolik dosud podle tabulek pobírala jako uvolněná. Dalších 90 tisíc korun hrubého jí náleží za práci uvolněné krajské zastupitelky.

Již na začátku února vyřešil svou kumulaci funkcí i náměstek hejtmana Michal Zácha (ODS). Ten se vzdal role prvního náměstka přerovského primátora, majetkoprávní záležitosti města však spravuje dál, a to jako neuvolněný radní. Oproti Sokolové se ovšem výrazně snížila jeho odměna. Místo zhruba 70 tisícové částky nyní pobírá 7 440 korun. S tím, jak politici za ODS ve vedení kraje řeší problematiku zdvojení rolí, není úplně spokojený ani hejtman Josef Suchánek (STAN). „Nejde mi o to, kolik berou peněz, to musí řešit někdo jiný, ale o jejich kapacitu, kterou v případě kraje potřebuji na 120 procent,“ poznamenal Suchánek, který se již krátce po zvolení vzdal i funkce řadového olomouckého zastupitele. „Chtěl jsem si nejen plně uvolnit ruce, ale také motivovat svým příkladem,“ dodal hejtman.

Volba nových přísedících okresního soudu
Na prosincovém zasedání schválili zastupitelé jen devětadvacet ze čtyřiceti navržených přísedících u Okresního soudu v Prostějově. Na jednání zastupitelstva komunální politici schválili do těchto funkcí zbylých jedenáct kandidátů. Jejich jména ale zůstala veřejnosti utajena. „Vzhledem k citlivosti osobních údajů a GDPR byl navržený seznam kandidátů předložen pouze předsedům zastupitelských klubů v zalepených obálkách,“ vysvětlil primátor města František Jura (ANO 2011). Návrh rady přísedících u soudu schválilo 27 zastupitelů, dva se zdrželi a dva nehlasovali. Okresní soud v Prostějově nyní tedy má plný počet 40 přísedících pro období let 2021 – 2025.

Záměr přijetí úvěru na rekonstrukci KaSC byl schválen
Město Prostějov plánuje rekonstrukci Společenského domu, kterou však nebude schopno financovat z vlastních zdrojů. Tento bod jednání byl velmi důležitý a náročný, v diskuzi vystoupilo 20 zastupitelů, z toho někteří vícekrát. „Podle předběžných propočtů má rekonstrukce stát 153 milionů korun. Skutečnou cenu však ukáže až projektová dokumentace pro provádění stavby a výběrové řízení. Jedná se o rekonstrukci, což v praxi znamená, že se mohou objevit skryté vady objektu, které se těžko předpokládají,“ prozradil zastupitelům Jiří Rozehnal (ANO 2011), náměstek primátora. Vedoucí finančního odboru magistrátu Radim Carda objasnil, že město si na rekonstrukci úvěr vzít musí. Důvodem je skutečnost, aby v příštích letech mohly být zabezpečeny i jiné stavební investice. „Magistrát by měl dbát na to, aby v jeho každoročním rozpočtu bylo sto padesát až dvě stě milionů korun na další stavební investice. Pokud by rekonstrukci „Kaska“ financoval z těchto peněz, muselo by minimálně v následujících dvou letech dojít k významným škrtům v rozpočtech,“ uvedl Radim Carda s tím, že finanční odbor doporučuje jít až do výšky úvěru 180 milionů korun.

Diskuze zastupitelů na toto téma byla velmi bohatá. Někteří navrhovali jinou částku úvěru, například Jan Navrátil (Změna pro Prostějov) by raději zůstal při zdi. „Nemám nic proti tomu oslovit banky ke zpracování cenové nabídky. Ale nesouhlasím s výší úvěru. Budu rád za poloviční půjčku, když bude dvoutřetinová, tak i to sneseme,“ namítl. „Krok k přijetí úvěrového rámce je podle mého názoru správný. Zároveň ale požadujeme po radě města, aby neprodleně zajistila k přípravě rekonstrukce Kulturního a společenského centra vypsání architektonické soutěže podle regulí České komory architektů,“ řekl Aleš Matyášek, který jako lídr hnutí Na rovinu! v tomto smyslu přednesl i doplňující návrh usnesení zastupitelstva. Zastupitel za KSČM Václav Šmíd uvedl, že klub KSČM podpoří úvěr ve výši 180 milionů korun na rekonstrukci Společenského domu. Dále hovořil o tom, že město by si mělo vzít další úvěry na investiční projekty, neboť dnes je dobré finanční prostředí pro úvěry. Nastínil, že v budoucnu budeme splácet inflační peníze. Vyjádřil se k návrhu na architektonickou soutěž s tím, že soutěž nepodpoří. Vyjádřil rovněž obavu, aby rekonstrukce Kaska nedopadla jako výstavba Aquaparku. Jako znalec místních poměrů uvedl, že kulturák je nedostavěný, jeho součástí měla být restaurace, WC a ubytovací zařízení s kapacitou pro 50 lidí. Vzhledem ke změnám po roce 1989 však k plánované dostavbě kulturního domu v dalších letech nedošlo. Schválení úvěrového rámce ve výši 180 milionů korun podpořil také Petr Kousal (KDU-ČSL) a vyjádřil přání, aby oprava kulturáku vydržela co nejdéle. Budova Společenského domu slouží občanům města a široké veřejnosti již třicet jedna let. „Mám obavy, že se promarní příležitost zmodernizovat objekt z morálně zastaralé koncepce na řešení odpovídající současným požadavkům. V tomto případě bych byl s rekonstrukcí velkorysejší. Nejedná se o investici na jedno volební období, ale minimálně na dvacet, třicet let. Smutné je, že s opozicí nikdo nic neprojednával, nikdo se neptal na názor, neznáme názory architektů a budeme zase postaveni před hotovou věc,“ obává se opoziční zastupitel Petr Lysek (PIRÁTI). Vedení města ovšem namítá, že s opozičními kluby v zastupitelstvu celou věc konzultuje už od začátku letošního roku a další jednání budou pokračovat, včetně diskuze na zastupitelstvu. Termín zahájení rekonstrukce je plánován na jaro roku 2022 a akce by měla být ukončena v říjnu 2023. Pro usnesení, aby si město mohlo vzít úvěr, až 180 milionů korun hlasovalo 25 zastupitelů napříč politickým spektrem, jeden byl proti a pět zastupitelů se hlasování zdrželo.

Dotace do oblasti sportu schváleny
Rada města Prostějova předložila zastupitelům své doporučení pro schválení poskytnutí dotací příjemcům v Programu na podporu sportovní činnosti v roce 2021, z rozpočtu statutárního města Prostějova, v dotačním titulu 3 „Podpora celoroční sportovní činnosti s doložením finanční spoluúčasti žadatele“. „V rámci návrhu rozpočtu na letošní rok byly schváleny finančních prostředky pro Program na podporu sportovní činnosti v celkové výši 19.5 milionu korun,“ uvedl částku, která půjde do sportovní oblasti primátor František Jura. Pro zmiňovaný dotační titul 3 byla alokována celková částka ve výši 4.25 milionu korun. Zastupitelé schválili 28 hlasy dotace pro 25 žadatelů ve výši 4 250 000 korun. Na celoroční činnost obdrželo částky nad 130 tisíc korun těchto deset žadatelů: Tělovýchovná jednota Prostějov – 790 000 korun, Tělovýchovná jednota Sokol Čechovice – 450 000 korun, KRASO-bruslení Prostějov – 430 000 korun, Sportovní klub K2 Prostějov – 400 000 korun, Tělovýchovná jednota Sokol I Prostějov – 290 000 korun, Skydive Czech Republic – 285 000 korun, Tělovýchovná jednota Sokol II Prostějov – 270 000 korun, Tělovýchovná jednota Sokol Centrum Haná – 165 000 korun, TJ OP Prostějov – 140 000 korun, HC REBELS 2017 Prostějov – 130 000 korun.

Do sociální a zdravotní oblasti putují dotační statisíce
Rada předložila zastupitelům ke schválení návrh na poskytnutí dotací z rozpočtu města na rok 2021. Dotační finance pomohou subjektům, zabývajícím se sociální tematikou. „Každým rokem pomáháme organizacím, které se zabývají péčí o potřebné, péčí o osamělé děti, či tělesně postižené spoluobčany. Nezapomínáme ani na různá sdružení a domovy pro seniory a podobně. Všem těmto organizacím pomáháme v jejich záslužné práci,“ uvedl primátor František Jura. Každoročně tak město poskytuje statisíce korun na pomoc těm, kteří ji potřebují nejvíce. Zastupitelé schválili 30 hlasy dotace pro 12 žadatelů v celkové výši 1 065 000 korun. Na celoroční činnost obdrželo částky nad 100 000 Kč těchto pět žadatelů: Společnost Podané ruce – 250 000 korun, Mateřské centrum Prostějov – 200 000 korun, Pomocná ruka na pomoc starým a handicapovaným občanům – 124 000 korun, SOS dětské vesničky - 100 000 korun, Společnost podané ruce – 100 000 korun.

Zastupitelé dále 31 hlasy schválili dotaci do sociální oblasti pro spolek Lipka Prostějov v celkové výši - 450 000 korun. Peníze budou použity na poskytování sociálně aktivizační služby pro seniory, na poskytování služby sociálně-terapeutické dílně-cukrárna, na poskytování sociální služby Denní stacionář pro děti, mládež a dospělé osoby se zdravotním postižením a na poskytování sociální služby chráněné bydlení.

Do oblasti zdravotní schválilo třicet jedna zastupitelů celkem částku 80 000 korun. Pro Charitu Prostějov – 40 000 korun a pro Nejste sami-mobilní hospic rovněž 40 000 korun na celoroční činnost.

Azylové centrum získalo dotační podporu města
Zastupitelé třiceti jedním hlasem rozhodli o schválení dotační podpory pro Azylové centrum Prostějov ve výši 600 000 korun. „Pomoc potřebným by měla být prioritou pro nás všechny. Lidé, kteří se dostanou do potíží, by měli dostat šanci na další spokojený život. Proto město uvolnilo dotační peníze pro dofinancování provozu centra pro letošní rok,“ uvedl primátor František Jura (ANO 2011). Jaké služby a činnosti centrum vykonává, uvádí náměstkyně primátora Alena Rašková (ČSSD): „Máme Azylový dům pro muže a ženy (Určická 101, Prostějov), s kapacitou 34 míst, z toho 28 pro muže a 6 pro ženy. Loni zde bylo celkem 85 uživatelů a obsazenost centra byla 97,14 %. Dále je zde lidem k dispozici Azylový dům pro osamělé rodiče s dětmi – ADDAR (Pražská 1, Prostějov) jehož kapacita je 10 rodičů a maximálně 30 dětí. V loňském roce se zde vystřídalo celkem 23 rodičů a 49 dětí. Obsazenost byla 95,77 %. Azylové centrum se stará také o noclehárnu pro muže a ženy (Určická 101, Prostějov). Zde je kapacita 19 míst, z toho 15 pro muže a 4 pro ženy. Celková obsazenost tvořila 81 uživatelů a byla loni na 84,01 procentech. V neposlední řadě máme také nízkoprahové centrum pro muže a ženy (Určická 101, Prostějov). Kapacita je 21 míst, z toho 15 pro muže a 6 pro ženy; v roce 2020 zde bylo celkem 113 uživatelů a průměrná denní návštěvnost byla 13 osob. Zmíním také terénní programy: v roce 2020 využilo jejich službu 112 osob, realizováno bylo 459 kontaktů a 584 intervencí. Z těchto všech čísel je patrné, že služby centra a centrum samotné má své opodstatnění a je třeba jej podporovat.“

Dotace na podporu výstavby
Dotaci ve výši 500 000 korun schválili zastupitelé dvaceti devíti hlasy. Částka je určena na částečnou úhradu nákladů spojených s výstavbou mostní konstrukce, která je součástí cyklostezky okolo Plumlovské přehrady. Most je „poslední etapou“ stavby cyklostezky, jejíž realizace byla zahájena v roce 2020. „Cyklostezka, jejíž součástí je i nově budovaný most, bude sloužit nejen občanům města Plumlova, ale bude významně napomáhat tranzitu cyklistů z Prostějova na Plumlovskou přehradu, která je významným prvkem volnočasových aktivit občanů našeho města,“ okomentoval dotaci náměstek Rozehnal.

Druhá dotace ve výši 250 000 korun se týká Tělovýchovné jednoty Sokol Vrahovice. Letos zde plánují pořídit sekačku pro údržbu sportovního areálu ve Vrahovicích. „Vzhledem k vysokým pořizovacím nákladům stroje byl zakoupen stroj repasovaný. Plocha tak vyžaduje častější a náročnější údržbu,“ uzavřel výčet s poslední dotací náměstek Jiří Rozehnal. Podle jeho slov město do těchto tří oblastí pošle téměř 750 tisíc korun. 

Výstavba cyklostezky pod Kosířem
Zastupitelé třiceti jedním hlasem schválili finanční prostředky ve výši 2 900 000 korun na třetí a čtvrtou etapu stavby. „Jde o další rozšíření generelu městských cyklostezek. Dojde k doplnění další trasy k těm stávajícím, které se postupně spojí v jeden celek. Předmětem dokumentace je projekt pro stavební povolení na stavební úpravy východní části profilu ulice Pod Kosířem od ulice Wolfovy po Sportovní ulici (3. etapa). Dále pokračuje o délce asi 32 metrů a končí u sjezdu na soukromý pozemek (4. etapa). Jedná se o smíšenou stezku s odděleným provozem chodců a cyklistů. Součástí 3. etapy jsou i vynucené přeložky sítí společností E.ON a CETIN,“ okomentoval technické záležitosti náměstek primátora Jiří Rozehnal (ANO 2011). Celková rozpočtová cena ve výši 2 779 060,--Kč.

Pojmenování parku v Okružní ulici
Na základě výsledků ankety mezi občany Prostějova získal nově budovaný park na Okružní ulici název Mládkovy sady po zahradníkovi a významném živnostenském, sokolském a komunálním činiteli. Zastupitelé na jednání schválili dvaceti sedmy hlasy název parku podle výsledků ankety. V průběhu krátké diskuze vyšlo najevo, že občané navrhovali i další názvy, které byly hodně kuriózní. Například Faltýnkovy sady nebo Jura sic park! „Tak toto určitě ne,“ ozval se při diskuzi jeden z opozičních zastupitelů.

Pojmenování nových ulic ve Vrahovicích
V Prostějově postupně vznikají nové oblasti s výstavbou rodinných domků. Nyní se jedná o lokalitu ve Vrahovicích, za ulicemi Oskara Nedbala a Vítězslava Nováka. Nově vzniklé ulice vyžadují, pro potřeby evidence obyvatel, svá pojmenování. „V této lokalitě jsou ulice pojmenovány podle hudebních skladatelů, jako je například Vítězslav Novák, Bohuslav Martinů či třeba dirigent Václav Talich,“ uvedl primátor František Jura. Zastupitelé dvaceti čtyřmi hlasy schválil návrh radních a ulice budou pojmenovány po osobnostech z hudební oblasti. Jedna ulice ponese jméno Jiřího Štaidla, což byl český písňový textař, scénárista, hudebník a divadelní manažer. Další ulice ponese jméno českého skladatele filmové, televizní, populární a muzikálové hudby Karla Svobody. „Věříme, že na nových adresách budou lidé spokojeni,“ uvedl primátor František Jura.

Petice občanů k postřiku Roundupem
Iniciátoři petice proti zákazu používání chemických prostředků a zejména Roundupu při ničení plevele v Prostějově již vloni dvakrát předstoupili před zastupitele, potřetí to bylo na jednání zastupitelstva 23. února. Autoři petice, kterou podepsalo už 1 612 občanů, požadují okamžitý zákaz používání glyfosátů a při ošetřování zeleně chtějí chemii nahradit párou či jinými ekologickými prostředky.

„Slíbili jste, že budete hledat jiné a alternativní metody a používání Roundupu zastavíte. Nic z toho jste nesplnili a už vloni v létě jste trávníky i další místa znovu. Navíc bez potřebného označení ošetřované lokality a dokonce v blízkosti školek a dětských hřišť,“ peskovala především členy rady města Jana Jílková, jedna z iniciátorek petice. Po téměř hodinové diskuzi zastupitelé odhlasovali usnesení pouze o tom, že petici berou na vědomí. „Chemické ošetřování se bude i nadále používat. Výjimkou budou plochy v okolí mateřských a základních škol, sportovních zařízení a dětských hřišť, kde se již používá a používat se bude alternativní způsob – likvidace horkou párou. Chtěli bychom do budoucna likvidaci horkou párou rozšířit i na další lokality, zatím to ale kapacitně nejde,“ uvedl Jiří Pospíšil (PéVéčko), první náměstek primátora. Iniciátoři petice a občané budou jistě pečlivě sledovat ničení plevele na zelených plochách města.

V dalším průběhu jednání se déle hovořilo o osudu místního nádraží. Ostrá diskuze se strhla ve chvíli, kdy radní představili svůj plán na znovuobnovení činnosti stacionárních radarů na měření rychlosti. Těsně před závěrem zasedání primátor František Jura navrhl zastupitelům, že v rámci posledního bodu programu „dotazy, připomínky a podněty členů zastupitelstva města“ vše vyřídí prostřednictvím odpovědí e-mailovou poštou. S tímto postupem zastupitelé nesouhlasili a tak jednání pokračovalo další desítky minut. Závěr jednání zastupitelů ukončil primátor František Jura v 18,35 hodin v souladu se zákonem o obcích. Můžeme se těšit na příští zasedání zastupitelů a doufat, že bude konstruktivnější a nebude trvat tak dlouho. Přání je jedna věc, realita druhá.

Autor: 
Josef Augustin; Prostějovský Večerník, Mladá fronta Dnes