Mimořádné dubnové jednání prostějovského zastupitelstva

16. 4. 2021

Ve středu 7. dubna se uskutečnilo dvacáté druhé zastupitelstvo města Prostějova. Primátor města František Jura (ANO 2011) svolal mimořádné jednání, na programu mělo devět bodů a mimořádně se konalo ve sportovní hale Sportcentra v Olympijské ulici. Důvodem tohoto jednání byly aktuální termíny žádostí o dotace na investiční akce města. Kromě toho se projednávaly majetkoprávní záležitosti a velmi zdlouhavě se projednávala problematika prodeje pozemků a ochranných nástřiků ve školách. Zasedání se zúčastnilo 33 zastupitelů z celkových 35 a mimořádně trvalo čtyři a půl hodiny.

Dotace z rozpočtu Olomouckého kraje a města Prostějova v roce 2021
Dotace z kraje se se týkala realizace projektu Rekonstrukce velké tělocvičny na ZŠ E. Valenty ve výši jednoho milionu korun. Pro žádost o dotaci hlasovalo třicet dva zastupitelů, jeden člen opozice se hlasování zdržel. V dalším bodu jednali zastupitelé o Dotačním programu Péče o historické dědictví města Prostějova v roce 2021 v celkové výši dva miliony korun. Bylo podáno čtrnáct žádostí a všichni vlastníci nemovitostí byli uspokojeni. Mezi žadateli byla Římskokatolická farnost Prostějov – Vrahovice, Římskokatolická farnost svatého Petra a Pavla Prostějov, Římskokatolická farnost Povýšení sv. Kříže Prostějov, Federace židovských obcí v České republice, Kovaříkova vila, družstvo, Arcidiecézní Charita Olomouc a tři soukromí vlastníci nemovitostí. Nejvyšší částku 222 tisíc korun obdržela Římskokatolická farnost Povýšení sv. Kříže Prostějov na restaurátorský průzkum hlavního oltáře a kazatelny a návrh na jejich restaurování. Částku 2 miliony korun schválilo všech 33 přítomných zastupitelů.

Prodej městských pozemků na území Prostějova
Součástí programu byly tři žádosti o prodeji městských pozemků před bydlištěm tří žadatelů. Jednalo se o pozemky o výměře od 10 do 40 metrů čtverečných, které však byly pro žadatele důležité. Vybudovat na nich chtěli parkovací místa pro jejich vozidla. Hodinová diskuse se rozvinula o prodeji prvního pozemku, o který žádala jedna prostějovská lékařka. Proti prodeji se však byli samotní radní a také jednotlivé odbory magistrátu. „Problémy s parkováním jsou zjevné po celém městě. Zajímalo by mě, jaké existuje komplexní řešení ze strany města a co máme říct lidem, kteří se s těmito problémy potýkají. A není to pouze jejich problém. Jedná se o průjezdnost a bezpečnost v daných ulicích. Lidé parkují svá auta na krajnicích silnic, protože parkovací místa si nemohou vybudovat sami na pozemcích, které jsou v majetku města,“ uvedl Aleš Matyášek, lídr opozičního uskupení (Na rovinu!). „Náš odbor řeší nelegálně umístěné odstavné plochy na veřejných prostranstvích v Prostějově už od roku 2014. Od této doby měl náš odbor uloženo tyto pozemky občanům pronajímat za nájemné ve výši 200 korun za metr čtverečný ročně. Ve všech třech lokalitách, které jsou nyní v souvislosti se žádostmi o prodej parcel projednávány, už máme podepsaných několik nájemních smluv,“ vysvětlila stávající systém Alexandra Klímková, vedoucí odboru správy a údržby majetku města prostějovského magistrátu. „V těchto záležitostech postupujeme koncepčně. Existují dvě možnosti, jak legalizovat parkování na pozemcích města, za které dříve občané neplatili. Buď jde o pronájem, nebo výpůjčku pro občany s průkazem ZTP,“ uvedl Jiří Pospíšil (PéVéčko), první náměstek primátora Statutárního města Prostějov.

Ve prospěch žádosti lékařky vystoupil Petr Kousal (KDU-ČSL), podrobně popsal celou situaci a uvedl, že se tento případ vymyká dvěma následujícím žádostem. Požádal, aby se celý případ znovu otevřel a žadatelce byl nabídnut pronájem. Se zajímavým návrhem vystoupil Petr Kapounek (Piráti) a uvedl, že občané se vytlačí z odstavných ploch a budou parkovat na komunikaci. V dalším vystoupení uvedl zastupitel Aleš Matyášek k žádosti lékařky, že by se mělo při řešení přihlédnout k profesím, které jsou velmi exponované, a za tyto významné profese se přimlouval. V návaznosti na vystoupení Petra Kousala se přikláněl k tomu, aby body 4, 5, 6 byly staženy z programu jednání. S tímto postupem nesouhlasil první náměstek primátora Jiří Pospíšil. V diskusi k tomuto bodu vystoupilo 16 zastupitelů, byla 1 technická připomínka a 15 reakcí představitelů města k vystoupením zastupitelů. Petr Kousal opakovaně uvedl, že občané chtějí pouze parkovací místo, a když jim pozemek město pronajme, bude na ulici Lidická pořádek. Návrh usnesení Aleše Matyáška neprošel, pro bylo pouze 14 zastupitelů. Návrh rady na nevyhovění žádosti byl schválen 25 zastupiteli, sedm se zdrželo a 1 zastupitel nehlasoval. Takto probíhala jedna hodina jednání.

Rozpočtové opatření na oplacení psí loučky na ulici Plumlovská
Velmi rušnou debatu vyprovokoval záměr radních oplotit pozemek na nároží Plumlovské s Anglickou ulicí a vytvořit tak bezpečnou psí loučku. Tento pozemek je v lukrativní oblasti, magistrát jej nabízí k prodeji, což se dosud nepodařilo realizovat. „Prozatím je zde zřízena psí loučka a občané nás žádali, zda bychom tento prostor nemohlo oplotit. Hlavně kvůli bezpečnosti, aby pejsci při venčení nemohli vběhnout do ulice. Jedná se o pevné oplocení v celkové délce zhruba osmdesát metrů provedené z čtyřhranného pletiva výšky sto centimetrů s osazením jedné dvoukřídlé brány a jedné jednokřídlé branky,“ uvedla záměr radních náměstkyně primátora Milada Sokolová (ODS a nezávislé osobnosti města Prostějov). Radní požádali zastupitele o schválení 150 tisíc korun, aby mohlo dojít k oplocení psí loučky.

„Sto padesát tisíc není tolik, ale osobně to považuji za provizorní řešení,“ pronesl svůj názor František Fröml (Změna pro Prostějov). „Přijde mi absurdní, aby tento poměrně velký prostor byl řešen jakýmsi oplocením psí loučky za sto padesát tisíc korun. Měli bychom na tomto pozemku naplánovat něco daleko přínosnějšího než ho obehnat plotem,“ sdělil svůj názor Petr Lysek (Na rovinu!). V diskusi vystoupilo šest zastupitelů. Oplocení psí loučky v Plumlovské ulici bylo schváleno 30 zastupiteli, jeden byl proti a dva se zdrželi hlasování.

Dotazy, připomínky a podněty členů zastupitelstva
Při devátém programu jednání se dalo očekávat, že proběhly rychle a bez komplikací. Opak však byl pravdou. Diskuse se zakousla při jednání o ochranných nástřicích ve školách. Trvala téměř dvě hodiny. V diskusi vystoupilo 16 zastupitelů, byla jedna technická poznámka a v reakci na projevy zastupitelů hovořili členové vedení města celkem 19 krát, z toho někteří vícekrát. Podrobnou informaci o celé kauze nástřiků ve školách uvedl náměstek primátora Jan Krchňavý (PéVéčko). Mimo jiné řekl, že město má znalecký posudek soudního znalce, že použitý nástřik je nezávadný. Jeden z opozičních zastupitelů se dotázal radních, zda by do škol, kde byl proveden nástřik, poslali svoje děti či vnoučata. V tu chvíli se rozvinula velmi ostrá a „plodná“ diskuse z řad opozice i koalice. V ní vystoupil též Václav Šmíd (KSČM) s tím, že rada města v této složité době chtěla pro naše děti něco prospěšného udělat. Na popud senátorky za okres Prostějov MUDr. Jitky Chalánkové byl ochranný nástřik ve školách  zastaven. Václav Šmíd dále uvedl, že někdo si vzal naše děti jako rukojmí. Zastupitel Petr Kousal ve svém vystoupení podpořil postup, který zvolilo vedení města.

Dále v diskusi vystoupili někteří zastupitelé k problematice územního plánu města, ke kácení stromů na ulici Česká, k dalšímu využití areálu Jezdeckých kasáren, k výstavbě bytového domu v Domamyslicích, k lokalitě na Záhoří, k novému dopravnímu terminálu na ulici Újezd, k obsahu Prostějovských radničních listů, k vývoji v kauze místní nádraží Prostějov, k zahájení provozu Cyklobusu a ke společnosti Odpady Olomouckého kraje.

Závěr jednání učinil primátor František Jura
Velmi krátký závěr učinil primátor Jura a poděkoval zastupitelům za účast na jednání. „Kýžené žádosti o dotační tituly byly odhlasovány během několika málo minut, diskuse se ovšem podle mého očekávání „zasekly“ na problematice prodeje pozemků občanům v souvislosti s možnostmi jejich parkování před domy a hlavně na problematice ochranných nástřiků ve školách. V mnoha momentech jsme se při diskusích na tato dvě témata pohybovali neustále v bludném kruhu,“ konstatoval po jednání zastupitelstva primátor František Jura.

Řádné jednání se uskuteční v úterý 20. dubna a znovu to bude ve sportovní hale Sportcentra DDM v Olympijské ulici. Na pozvánce na zasedání zastupitelstva je uvedeno čtyřicet bodů. Nemám křišťálovou kouli, takže si nedovolím odhadnout, jak dlouho bude jednání trvat.

Autor:
Josef Augustin; Prostějovský Večerník