Jednání prostějovských zastupitelů podruhé v hale Sportcentra

2. 5. 2021

V úterý 20. dubna proběhlo dvacáté třetí zastupitelstvo města Prostějova. Na programu bylo 40 bodů a tak se dalo očekávat, že jednání se protáhne. Až na některé výjimky jednala opozice celkem konstruktivně, koalice byla na důležité body jednání dobře připravena a tak schůze vrcholného městského orgánu trvala necelých šest hodin. Zasedání se zúčastnilo 34 zastupitelů z celkových 35. Úterní zasedání bylo po roce opět vysíláno v přímém přenosu.

Jednání začalo minutou ticha k uctění památky nedávno zesnulé zakladatelky a dlouholeté ředitelky stacionáře LIPKA a spoluzakladatelky jednoho z prvních sociálních družstev v republice s názvem SENZA družstvo, chráněná dílna Renaty Čekalové, laureátky Ceny města Prostějova.

Nové osobnosti na postech ředitele Městské policie Prostějov a vedoucího odboru dopravy
Primátor města František Jura (ANO 2011) seznámil zastupitele s tím, že jako první v pořadí kandidátů na funkci ředitele Městské policie Prostějov se umístil Libor Šebestík. Současně ho vyzval, aby se členům zastupitelstva představil. „Letos v srpnu to bude už 30 let, co pracuji u prostějovské městské policie. Zástupcem ředitele jsem byl od roku 1998. Myslím si, že předpoklady pro výkon funkce ředitele mám, se spoustou z Vás se znám osobně a v mnohých věcech jsme úspěšně spolupracovali. A věřím, že to tak bude i v budoucnu,“ uvedl Libor Šebestík. V krátké diskusi zastupitelé a zastupitelky inaugurovanému ředitele prostějovských strážníků blahopřáli k úspěchu ve výběrovém řízení a následně Libora Šebestíka jednohlasně schválili do funkce ředitele. Vedoucí odboru dopravy prostějovského magistrátu Miroslav Nakládal přednesl na rozloučenou před členy zastupitelstva emotivní slova a poděkoval jim za dlouholetou spolupráci. Ve funkci vedoucího odboru dopravy byl dlouhých dvacet osm let. „Chtěla bych panu Nakládalovi poděkovat za veškerou práci, kterou pro město za ta dlouhá léta udělal. Jsem mu nesmírně vděčná za to, že když jsem za ním přišla s jakýmkoliv nápadem, který jsem osobně považovala z hlediska zlepšení dopravní situace v Prostějově za dobrý, tak mě vždycky správně umravnil. Například tím, že by některé věci neměly vybočovat z mantinelů dopravních zákonů. V těchto případech mi vždy řekl, že takto to nejde, ale že zkusíme v mezích zákona vymyslet jinou alternativu. A to řešení vždycky nakonec našel,“ vysekla poklonu odcházejícímu šéfovi prostějovské „dopravky“ Alena Rašková (ČSSD), náměstkyně primátora pro oblast dopravy v Prostějově. Současně zastupitelům představila nástupce Miroslava Nakládala. „Od prvního května bude novým vedoucím odboru dopravy Jan Vejmělek, vítěz výběrového řízení,“ uvedla Alena Rašková. Miroslavu Nakládalovi za jeho dlouholetou práci poděkoval i primátor Prostějova František Jura a zastupitelé i zastupitelky jej odměnili potleskem.

Dotace do oblasti vzdělávání, kultury a sociální oblasti
Zastupitelé schválili z rozpočtu města dotaci ve výši 120 000 Kč Junáku – českému skautu, středisku Děti přírody Prostějov na podporu celoroční činnosti. V oblasti kultury schválilo zastupitelstvo čtyřem žadatelům celkovou částku na celoroční činnost ve výši 270 000 Kč. Žadatel Divadlo Plyšový Medvídek, z.s. obdrží 40 000 Kč na podporu činnosti, Gymnázium Jiřího Wolkera, Prostějov dostane na činnost Studentského divadla POINT 120 000 Kč, Národopisný soubor Mánes , z.s. 80 000 Kč na činnost a Hanácký folklorní spolek si přilepší částkou 30 000Kč na celoroční činnost. Třem žadatelům na jednorázové akce v oblasti kultury schválilo zastupitelstvo dotaci ve výši 242 500 Kč. Mgr. Theodor Mojžíš obdrží na přípravu 2. části videodokumentu Prostějov XXI. století – Doba koronavirová 180 000 Kč, Klub vojenské historie – Dukla z.s. dostane částku 12 500 Kč na zajištění projektu Kolona Vítězství – po stopách hrdinů a Tomáš Vincenec získá částku 50 000 Kč na tisk publikace „Prostějovské hostince v historických fotografiích“. Částku 220 000 Kč schválili zastupitelé třem žadatelům na celoroční činnost v oblasti sociální. Společnost pro ranou péči, pobočka pro rodinu Olomouc obdrží 20 000 Kč na ranou péči pro děti ve věku 0 – 7 let se zdravotním postižením, Charita Prostějov na Domov Daliborka – chráněné bydlení získá částku 50 000 Kč a částku 150 000 Kč dostane Charita Prostějov na pečovatelskou službu.

Rozpočtové opatření ve výši 3,4 milionu korun na měřiče rychlosti v ulicích města
Nejrušnější jednání proběhlo mezi zastupiteli koalice a opozice při schvalování rozpočtového opatření na pořízení stacionárních měřičů rychlosti. Stacionární radary budou po deseti letech kontrolovat řidiče v Prostějově při dodržování předepsané „padesátky.“ Na toto téma se mezi zastupiteli rozvinula dost ostrá diskuse o potřebnosti radarů. Jako první dostal slovo šéf prostějovské policie. „Při pravidelných jednáních s primátorem města řešíme oblast bezpečnosti v Prostějově. Po dohodě s primátorem jsem tedy uznal za vhodné, abych Vás přímo na půdě zastupitelstva seznámil s postojem Policie České republiky k problematice měření rychlosti,“ zahájil své vystoupení Tomáš Adam, ředitel Územního odboru Policie ČR v Prostějově. Radary budou prozatím rozmístěny na třech místech v Prostějově, a to velmi blízko centra města. „Zde se pohybuje velký počet chodců a také cyklistů, což jsou nejohroženější skupiny z hlediska provozu na komunikacích. I kdyby radary zachránily jeden jediný lidský život, pak se tato investice města vyplatí. Jako policisté jsme jednoznačně pro obnovení měření rychlosti a vůbec nepodezírám vedení magistrátu, že měření rychlosti zavede jen proto, že se vybrané pokuty mají stát zdrojem městské pokladny,“ uvedl policejní plukovník. Opozice celý projekt zpochybňuje. „V letošním roce budou stacionární radary měřit rychlost v Brněnské, Olomoucké a Dolní ulici. Po dokončení rekonstrukce Vrahovické ulice bude další radar umístěn i tam a uvažujeme také o dalších lokalitách města,“ upřesnil Jiří Rozehnal, náměstek primátora. Někteří opoziční zastupitelé se dotazovali, zda by místo stacionárních radarů nebylo vhodnější rozmístit po Prostějově pouze radary, které řidiče informují o rychlosti jejich vozidla. „Nebylo, většina řidičů překračuje povolenou rychlost vědomě a pro ně pouhé informační radary nic neznamenají,“ odpověděl Tomáš Adam. „Já tento návrh podporuji a chápu ho jako preventivní opatření. Ale zajímalo by mě, proč byly pro začátek vybrány lokality pro měření právě v uvedených třech ulicích. Mně osobně přijde třeba Kostelecká ulice mnohem nebezpečnější,“ dotazoval se Martin Hájek (Na rovinu). „Nevěřím tomu, že instalaci rychlostních radarů ve městě iniciovala Policie ČR, jak nám tvrdí vedení města. Už dříve jsem vyzval radu města, aby v rámci prevence raději zvážila nákup nových rychlostních ukazatelů,“ komentoval návrh Petr Ošťádal z hnutí STAN. „Návrh nákupu radarů tak, jak je nám předkládán, nepodpořím,“ uvedl Petr Ošťádal. Finanční prostředky na nákup radarů schválilo po delší diskusi 28 zastupitelů, jeden byl proti a další tři se zdrželi hlasování.

Směna pozemků u ptenského zámku a pojmenování dvou nových ulic v Prostějově
Prostějov se již několik let marně snaží prodat ptenský zámek. Starosta Ptení asi před rokem požádal radní o prodej nebo směnu pozemků v těsném okolí zámku tak, aby v případě jeho prodeje zůstaly veškeré přístupové cesty v okolí nemovitosti veřejně přístupné. Zastupitelé města se současně ptali radních v jakém stadiu je prodej ptenského zámku. „S prodejem čekáme právě na schválení směny pozemků s obcí. Pokud ji schválíme, rada města se určitě bude brzy zabývat vyhlášením záměru prodeje zámku. V tuto chvíli mohu prozradit, že evidujeme už čtyři zájemce o koupi a mezi nimi je i manželská dvojice z Francie, která by se ráda vrátila do České republiky a bydlela zde. Jinak jde o společnosti, které již nemovitosti podobného druhu vlastní, zrekonstruovaly je a našly pro ně také smysluplné využití,“ uvedl první náměstek primátora Jiří Pospíšil (PéVéčko). Směna pozemků s obcí Ptení byla schválena třiceti hlasy, jeden zastupitel se hlasování zdržel.

Rada předložila zastupitelům návrh na pojmenování 3 nových ulic. Jedná se o dvě lokality v Domamyslicích a o jednu v Krasicích. V prvním případě jde o navrhovaný název Krkonošská a dále o nový název Modřínová, obě ulice jsou v Domamyslicích. V Krasicích se jedná o novou ulici s názvem Otaslavická. První dva názvy byly zastupiteli schváleny bez námitek, ve třetím případě opoziční zastupitel Pavel Dopita (SPD) upozornil na problém a bude záležet na obyvatelích rodinných domků, jak se rozhodnou.

Stále se jedná o výpravní budově místního nádraží v Prostějově
Již řadu měsíců je stálým bodem programu zastupitelstva vývoj jednání vedení města se Správou železnic o osudu budovy místního nádraží. Opoziční zastupitelé se opakovaně a oprávněně dožadovali informací, co bude s budovou, neboť se dozvěděli o možném prodeji podnikateli Richardu Benýškovi. „Na minulém jednání zastupitelstva jsem informoval o tom, že Správa železnic vypracovala posudek o zbytnosti budovy místního nádraží a zároveň připravuje rekonstrukci nádraží. Kromě stálého zájmu města projevil tento zájem o odkup výpravní budovy také podnikatel Benýšek. Tyto záležitosti se stále vyvíjejí a já jsem předminulý týden navštívil náměstka generálního ředitele Správy železnic v Praze,“ uvedl Jiří Rozehnal (ANO 2011), náměstek primátora města. „Informoval mě o tom, že první, co proběhne, bude rekonstrukce nádraží jako takového. A to z důvodu, aby majitel mohl veškeré technologie, které jsou v budově, vymístit pryč a celou výpravní budovu tak vlastně vystěhovat. Jakmile bude budova volná, Správa železnic ji nejprve k odkupu nabídne všem státním institucím, poté magistrátu a vzápětí dalším zájemcům. Nyní jsme tedy ve fázi, kdy majitel připravuje další kroky a nám nezbývá než čekat na jeho nabídku městu, pokud budovu nebude chtít odkoupit některá státní instituce,“ přiblížil informace náměstek Rozehnal. Rovněž přislíbil zastupitelům, že pokud bude mít nějaké nové aktuální informace o místním nádraží, tak je bude neprodleně informovat. Místní občané doufají, že se podaří budovu místního nádraží získat do majetku města.

Petice proti nástřikům v ZŠ a MŠ a příjemné zjištění na závěr jednání
Při jednání se zastupitelé také dotkli ožehavého problému nanonástřiků proti covid-19, které byly na pokyn města provedeny specializovanou firmou v některých základních školách a mateřských školách v Prostějově. Nástřiky však byly po několika dnech primátorem města zastaveny, neboť někteří politici svými výroky o možnosti obsahu karcinogenů v nanonástřicích vyvolali mezi rodiči nečekanou hysterii. Rodiče žáků sepsali petici za to, aby radní nechali dosud provedené nástřiky ve všech školských zařízeních odstranit. Petice s 500 podpisy byla zaslána vedení města. Byly v ní některé nepřesnosti, jak uvedl náměstek primátora Jan Krchňavý (PéVéčko). Například, že na nástřiky utratilo město 1,7 milionu korun, ve skutečnosti to bylo 1,1 milionu korun. „Minulý týden jsem poslal dopis řediteli Státního zdravotního ústavu do Prahy v případě možných kontrol již provedených nanonástřiků, na jeho stanovisko stále čekáme,“ zareagoval na dotazy opozičních zastupitelů prostějovský primátor František Jura (ANO 2011). Další osud nanonástřiků ve školách zůstává tedy stále otevřený. Primátor nyní čeká na vyjádření ředitele SZÚ v Praze. V případě, že podá opoziční zastupitel Martin Hájek oznámení na Ministerstvo spravedlnosti ČR ve věci posudku soudního znalce o nezávadnosti nanonástřiků, bude nutné vyčkat též na ministerské rozhodnutí. Kladu si otázku, jak dlouho bude čekat vedení města, zastupitelé a rodiče na konečný závěr v této velmi citlivé kauze. Ve hře je zdraví žáků základních škol a mateřských školek.

Na mimořádném jednání zastupitelstva dne 7. dubna bylo schváleno 150 000 korun na oplocení psí loučky na Plumlovské ulici. Někteří opoziční zastupitelé a veřejnost tuto vysokou částku kritizovali. V závěru jednání řádného zastupitelstva za mnou přišla náměstkyně primátora Milada Sokolová (ODS) s velmi příznivou zprávou. Sdělila mi, že město získalo v poptávkovém řízení nabídku za 64 tisíc korun. Metr vysoký plot o celkové délce 80 metrů ze čtyřhranného pletiva, doplní jedna dvoukřídlá a jedna jednokřídlá branka. Velmi rád tuto informaci sděluji čtenářům Haló novin a občanům města Prostějova. Dobrých zpráv není v tomto složitém období nikdy dost. Příští jednání prostějovského zastupitelstva se uskuteční 15. června. Doufám, že do té doby obdrží vedení města, zastupitelé, zastupitelky i jeho občané řadu dalších dobrých zpráv.

 

Autor: 
Josef Augustin; Prostějovský Večerník