Jednání prostějovských zastupitelů potřetí ve Sportcentru

30. 6. 2021

V úterý 15. června již po dvacáté čtvrté zasedalo zastupitelstvo města Prostějova. Zastupitelé měli náročný program, projednávali sedmdesát bodů, přesto jednání skončilo pár minut před půl šestou odpoledne. Oproti minulému zasedání proběhlo jednání zastupitelů z velké části v seriózním a konstruktivním duchu. Jednání se zúčastnilo 33 zastupitelů, po hodině jednání jeden z nich z pracovních důvodů odešel.

Schválení Cen města Prostějova za rok 2020
Zastupitelé na úterním jednání jednomyslně rozhodli 33 hlasy o udělení Ceny města Prostějova za rok 2020 těmto osobnostem:

Karel Novák, in memoriam – významný prostějovský fotograf a zástupce české fotografické školy

Svatopluk Vála – divadelní dramatik, režisér a televizní redaktor, zakladatel, první umělecký vedoucí a režisér Hadivadla

Marie Marsová – lékařka, stála u zrodu nové nemocnice v Prostějově, zasadila se o vznik dialyzačního střediska v Prostějově

Oldřich Machač, in memoriam – hokejový obránce, československý reprezentant, trojnásobný mistr světa, pomáhal vybojovat tři olympijské medaile

Naděžda Hořínková – mistryně ČSSR ve střelbě z malorážky, nositelka titulu Mistr sportu, trenérka reprezentace žen a juniorů

Jiří Šindler – celoživotní učitel společenské výchovy a společenského tance

„Jsme přesvědčeni, že všech šest navrhovaných držitelů Cen města Prostějova za rok 2020 si toto prestižní ocenění za celoživotní dílo a přínos městu plně zaslouží,“ řekl na úvod diskuse primátor František Jura (ANO 2011). Diskuse nad seznamem jmen byla minimální. „Jsou to opravdu úctyhodné osobnosti a každý je zná. A jsem rád, že mezi navrženými je i pan Šindler,“ uvedl Martin Hájek (Na rovinu!). Rovněž ostatní zastupitelé průřezem politického spektra ocenili, že v nominaci na držitele Cen města Prostějova jsou skutečně lidé, kteří v životě Prostějovu mnohé dali a svojí celoživotní prací byli nesporným přínosem pro naši společnost. Klub zastupitelů za KSČM nominoval na ocenění dvě osobnosti a to Jiřího Šindlera a Naděždu Hořínkovou, dlouholetou členku strany. „Slavnostní předání ocenění proběhne v obřadní síni radnice v průběhu měsíce září tohoto roku s ohledem na vývoj epidemické situace. Budu se těšit na osobní předání,“ uzavřel tento bod primátor Jura.

Rozpočet města za rok 2020 skončil výrazným přebytkem
Nejvýznamnějším bodem jednání zastupitelstva bylo schvalování účetní závěrky a závěrečného účtu statutárního města Prostějova za rok 2020. Závěrečný účet hospodaření města za rok 2020 skončil naprosto nečekaným výsledkem a to ve vysoce kladných číslech. „Úspěšná dotační politika, úhrada covidových ztrát od státu a úspory v provozu magistrátu,“ uvedl hlavní důvody pozitivního výsledku Radim Carda, vedoucí finančního odboru. Rozpočtové hospodaření města skončilo kladným saldem příjmů a výdajů ve výši 174 589 320 korun. Oproti plánované rozpočtové ztrátě k 31. prosinci 2020 ve výši 89 989 510 milionu korun jde o výsledek z hlediska rozpočtového hospodaření za rok 2020 velmi příznivý.

„Město Prostějov muselo v roce 2020 čelit dopadům koronavirové epidemie ať už v podobě výpadků na straně příjmů, jak v podobě poklesu daňových příjmů, nevybraných správních poplatků, slev na nájemném v rámci podpory živnostníkům, tak i v podobě mimořádných výdajů. Ty spočívaly zejména v nákupu ochranných pomůcek a poskytnutí finanční pomoci živnostníkům a Národnímu Domu Prostějov. Dále šlo například o úhradu vícenákladů za provoz MHD, která jezdila po určité období zdarma. Pomoc směřovala také prostějovské nemocnici,“ nastínil negativa hospodaření města za uplynulý rok Radim Carda, vedoucí finančního odboru Magistrátu statutárního města Prostějova. „Příznivého hospodářského výsledku se podařilo dosáhnout zejména díky úsporám na výdajové stránce rozpočtu města, kde bylo uspořeno 15,53 procenta upraveného rozpočtu. Pozitivní vliv mělo i vyšší plnění upraveného rozpočtu na straně příjmů, které dosáhly nakonec hodnoty 106,3 procenta. Dále to bylo vysokou úspěšností získání dotací na investiční akce. Městu Prostějov se v roce 2020 podařilo získat dotace v rekordní výši 291,11 milionu korun, což představuje meziroční nárůst o 116,43 milionu korun. Kromě nárokových dotací souvisejících s přeneseným výkonem státní správy byly na účet města připsány rovněž další finanční prostředky. Například na výstavbu šaten a dalšího zázemí na zimním stadionu ve výši 42 milionu korun, na obnovu Národního domu 41,24 milionu korun, na výstavbu dopravního terminálu na Floriánském náměstí 25,8 milionu korun, na přístavbu tělocvičny u Domu dětí a mládeže v ulici Vápenice 7 milionů korun a na mnoho dalších projektů. Dalšímu přísunu peněz do městské pokladny výrazně přispěla i státní kompenzace ztrát během kovidové pandemie ve výši 54,5 milionu korun. A nutné je i zdůraznit, že během loňského roku ušetřil desítky milionů korun také magistrát na svých výdajích,“ vyjmenoval a přesně spočítal veškerá pozitiva loňského rozpočtu Radim Carda. Provozní výsledek hospodaření dosáhl přebytku dokonce 295,34 milionu korun.

Spokojen s výsledky hospodaření města je pochopitelně také primátor Jura. „Ekonomika města je zdravá, hospodaříme velmi dobře. Do finančních rezerv nyní převádíme skoro tři sta milionů korun. V tomto smyslu se rozhodně nemáme za co stydět. Jako významný faktor, který se podílí na pozitivním výsledku hospodaření, je nulový ukazatel dluhové služby, který je dán tím, že město Prostějov ke svým dobrým finančním výsledkům nepotřebuje žádné bankovní úvěry a je schopno tak vysoké investiční výdaje financovat ze svého rozpočtu a finančních rezerv,“ doplnil údaje František Jura. Zastupitelé 26 hlasy z 32 přítomných výsledky loňského rozpočtu schválili, dokonce i hlasy některých opozičních zastupitelů, včetně dvou zastupitelů za KSČM.

Dotace na rekonstrukci fotbalového stadionu Za Místním nádražím
Zastupitelé schválili podání žádosti o dotaci Národní sportovní agentuře. Sportovní stánek uprostřed sídliště zatím nevyhovuje podmínkám druhé nejvyšší soutěže, a proto je nezbytná rekonstrukce. Ta bude probíhat ve dvou etapách a dohromady si vyžádá investice ve výši přesahující 140 milionů korun. Předpokládaný stavební rozpočet akce v první etapě je odhadován v souhrnné výši 105,3 milionu korun, což je předmětem žádosti o dotaci, která by mohla činit až 70 % uznatelných výdajů. „V první etapě proběhne rekonstrukce stávající hlavní tribuny s cílem zvýšit její kapacitu na 1 900 fanoušků, která bude odpovídat požadavků Fortuna: Národní ligu, včetně zázemí. Ve druhé etapě bude řešeno osvětlení hřiště a rekonstrukce trávníku včetně vyhřívání, které je odhadováno zhruba na 36,3 milionu korun. Předpokládané zahájení stavebních prací je podzim 2022 a dokončení je podzim 2024,“ uvedl Jiří Rozehnal (ANO 2011), náměstek primátora pro stavební investice. Kolem žádosti o dotaci proběhla vzrušená diskuse, nakonec byl návrh na usnesení schválen. „Bavíme se tady o velkých penězích s tím, že v areálu bude zrekonstruovaná tribuna, teplý trávník a osvětlení. Ale chybí mi informace o udržitelnosti celého areálu a jeho využitelnosti, tedy kde všechno bude hřiště využívat a za jakým účelem,“ namítl Aleš Matyášek (Na rovinu!). Dále přišli opoziční zastupitelé s kritikou, že se peníze investují do sportoviště, které je nevhodně umístěno uprostřed sídliště, což zřejmě mnohým jeho obyvatelům vadí.

S překvapivým návrhem vystoupil další opoziční zastupitel František Föml (Změna pro Prostějov). „Nejsem přesvědčen o tom, že Prostějov má dobré fotbalové hřiště, navíc uprostřed sídliště. Všechno děláme polovičatě a v křečích. Naše město by si zasloužilo lepší stadion. Už dříve jsem na zastupitelstvu zmínil prostor mezi aquaparkem a Holandskou ulicí. Ty pozemky jsou městské a mrzí mě, že byl vyhlášen záměr jejich prodeje za účelem výstavby komunitních domů. Zrušme jej a postavme právě tady nový velký fotbalový stadion i s atletickou dráhou,“ překvapil zajímavým návrhem Fröml. Na dotazy a náměty opozičních zastupitelů reagoval primátor Jura. „My tady představujeme projekt rekonstrukce stávajícího hřiště, což nás přijde na čtvrtinovou cenu. A bude to stadion odpovídající moderní době, na kterém se budou moci hrát i nejvyšší soutěže nebo například mezinárodní zápasy,“ uzavřel debatu primátor František Jura. Po schválení žádosti bude město čekat, kolik peněz Národní sportovní agentura Prostějovu přidělí. „Od toho se budou odvíjet další plány,“ uvedl ještě primátor Jura.

Fotbalový stadion „Železáren“ ve Sportovní ulici, návrh na návrat zamítnut
Při nástupu do funkce primátora před dvěma a půl lety František Jura uvedl jako jednu z hlavních priorit, návrat vrcholového fotbalu na stadion ve Sportovní ulici, který je dnes ve zdevastovaném stavu. Pamětníci z řad fanoušků prostějovských „želízek“ byli nadšeni. Během jednání zastupitelstva, kdy se schvalovala rekonstrukce stávajícího hřiště Za Místním nádražím, oznámil primátor Jura smutné rozhodnutí. „Myslím, že většina z nás, jež fandíme nebo se zabýváme prostějovskou kopanou a její historií, cítí, že bychom měli fotbalový stadion postavit na „Železárnách“, tedy ve Sportovní ulici. Tam, kde prostějovský klub historicky vždy patřil. Já si to myslím pořád,“ prohlásil při jednání zastupitelstva František Jura (ANO 2011), primátor města.

„Na druhé straně je ale potřeba říct, co všechno nám v tom brání. Pozemky ve Sportovní ulici nejsou města, přestože opakovaně probíhala jednání s majitelem o jejich prodeji, nebo dokonce o směně. Bohužel bez úspěchu. Naší původní myšlenkou bylo postavit zde nový moderní fotbalový stadion i s atletickou dráhou. A také s místem pro výcvik hasičů, abychom mohli co nejvíce sdružit finanční prostředky a dosáhli na co největší dotace. Bohužel několik architektů, kteří se podíleli na různých studiích, konstatovalo, že by se stadion i s dráhou do celého prostoru nevešel, musel by výrazně zasáhnout do biokoridoru Hloučela. A to nelze. Mně osobně je to velice líto, ale projektu návratu fotbalu do Sportovní ulice musíme dát definitivně sbohem,“ pronesl smutně Jura, který je současně předsedou 1. SK Prostějov, těsně před tím, než zastupitelé podpořili hlasováním rekonstrukci hřiště Za Místním nádražím. Pro hlasovalo 24 zastupitelů, 6 bylo proti, 1 se zdržel hlasování a 1 zastupitel nehlasoval. Tak nastal smutný konec jednoho z významných sportovních areálů města Prostějova.

Dotace do sportu a kultury
Zastupitelé na svém jednání hlasovali o poskytnutí dotací do sportu a kultury. Mimo jiné odsouhlasili dotaci na vznik přístavby zázemí pro lukostřelce. „Sportovcům chybí šatna a prostor na ukládání lukostřeleckého vybavení, technická místnost a v neposlední řadě sprchy a další toalety,“ popsal důvod žádosti pro dotaci náměstek primátora Jiří Rozehnal (ANO 2011). Většina zastupitelů včetně opozičních odhlasovala dotaci 800 000 korun. Celkové náklady na vybodování zázemí pro sportovce činí téměř 2,2 milionu korun.

Zastupitelé dále schválili dotaci z rozpočtu města ve výši 25 000 korun Klubu vojenské historie – Dukla z. s., Prostějov na celoroční činnost. Členové zastupitelstva schválili 32 hlasy přijetí dotace z rozpočtu Olomouckého kraje na 64. ročník Wolkrův Prostějov, XXXIX. Prostějovské hanácké slavnosti a Prostějovské léto v celkové výši 500 000 korun.

Změna stanov Servisní společnosti odpady Olomouckého kraje, a. s.
Tento bod měl být pouhou formalitou, ale vyvinula se z toho velmi zapeklitá záležitost. Zastupitelé dle návrhu rady měli schválit zástupce města do orgánů nově vznikající společnosti Odpady Olomouckého kraje. Servisní společnost Odpady Olomouckého kraje má řešit tíživou situaci v  odpadovém hospodářství kvůli tomu, že od roku 2030 má být zákonem zakázáno skladování tuhého komunálního odpadu. Členem společnosti je také Prostějov a může uplatnit na ustavující schůzi dne 30. června své významné návrhy. Radní navrhli do orgánů společnosti náměstky primátora Jiřího Pospíšila (PéVéčko), Jiřího Rozehnal (ANO 2011) a radního Miloše Sklenku (ANO 2011). Po delší diskusi, ve které opoziční zastupitelé kritizovali smysl působnosti společnosti, dospěli Jiří Pospíšil a Miloš Sklenka k nepředvídatelnému rozhodnutí. „Rezignujeme na nominaci v dozorčích orgánech,“ uvedli oba společně. Primátor František Jura (ANO 2011) následně vyzval opozici, aby si tedy vybrali své vlastní nominanty. Petr Kapounek (Na rovinu!) po poradě s opozičními kolegy navrhl Aleše Matyáška (Na rovinu!) a Hanu Naiclerovou (Změna pro Prostějov). Zastupitelé tento návrh schválili a náměstek primátora Jiří Rozehnal si nominaci ponechal a byl rovněž schválen jako zástupce města na valné hromadě. S netrpělivostí a velkým zájmem lze očekávat výsledky valné hromady společnosti Odpady Olomouckého kraje.

Budova místního nádraží, zatím nejsou nové informace
Osud budovy je pravidelným bodem jednání zastupitelstva. Zastupitele informoval náměstek primátora Jiří Rozehnal (ANO 2011): „I nadále pokračuje majitelem řízené vystěhování všech technologií z budovy místního nádraží, teprve poté může dojít k nabídkám převodu nebo prodeji. V této souvislosti jsem byl informován, že Správa železnic už zaznamenala nabídku k prodeji.“ Náměstek primátora se dále vyjádřil: „Z tisku vím, že s ní má nějaké plány podnikatel pan Benýšek. Jeho záměr zřídit zde tržnici a pivovar já nijak nekritizuji a ani nezpochybňuji. Ale každopádně město je i nadále připraveno jednat se Správou železnic o převodu budovy místního nádraží do majetku města. Upozorňuji ale, že je to otázka měsíců až jednoho roku, nikdo tak nemůže předem predikovat, jak to dopadne,“ uvedl Jiří Rozehnal. Zde mě napadá jedno známé české přísloví: „Co se vleče, neuteče.“ Snad se občané města dočkají konečného řešené ještě v tomto volebním období. „Kdo si počká, ten se dočká.“ Tož uvidíme, jak se říká na Hané.

Parkovací dům v centru města postaví někdo jiný?
Pozemek po zbourané sodovkárně v Komenského ulici měl být součástí projektu revitalizace jižní části centra Prostějova, na který vedení města nechalo vyhlásit architektonickou soutěž. Celá situace se blíží k vytvoření projektu. Jeho hlavní součástí je rekonstrukce Společenského domu, výstavba nové tržnice a také parkovacích ploch. Parkoviště bylo plánováno na uvedeném pozemku. Během jednání zastupitelstva od radních vyšlo najevo, že obrovský pozemek mezi ulicemi Wolkerovou a Komenského, který dosud slouží jako provizorní parkoviště, hodlá město v krátké době poskytnout někomu jinému, aby na něm postavil parkovací dům. Město prý na něj nemá peníze a hlavně na jeho provoz v budoucnu. Zastupitelům se po jednání objasnila skutečnost, že možnost výstavby parkovacího domu zřejmě bude, realizovat to však bude soukromý subjekt.

„Čekáme ještě na studii, která bude finalizovat hmotové rozdělení objektů v celé lokalitě okolo Společenského domu. Její součástí bude i parkovací dům na pozemku po bývalé sodovkárně. Ten je ale pro rozpočet města velice zátěžový, návratnost vynaložených nákladů by trvala snad devadesát let… Proto uvažujeme o tom, a zdůrazňuji, že zatím stále jen uvažujeme, že bychom tento parkovací dům nechali vybudovat cizím kapitálem, tedy nejspíše soukromým investorem. A samozřejmě se závazky, aby sloužil občanům tohoto města. Zatím jde o můj soukromý názor, ale budeme o tom vážně uvažovat,“ uvedl Jiří Rozehnal (ANO 2011), náměstek primátora. Občané města mohou doufat, že na příštím jednání zastupitelstva budou sděleny konkrétnější údaje. Parkovacích míst v Prostějově je stále nedostatek, jak pro místní, tak i pro návštěvníky města.

Veřejné prostranství u ZŠ na Husově náměstí
Veřejné prostranství u bývalé základní školy na Husově náměstí se rozhodnutím zastupitelů má změnit. „Půjde nejen o využití takzvané modrozelené infrastruktury, ale vznikne zde i kulturní prostor pro studenty střední školy ART ECON, pravděpodobně také venkovní divadelní představení pro Divadlo POINT,“ uvádí náměstkyně primátora Milada Sokolová (ODS a nezávislé osobnosti města Prostějov). Dle vyjádření náměstka primátor Jiřího Rozehnala (ANO 2011) již byla zpracována projektová dokumentace. Celkový rozpočet je 3 823 958 korun. V rámci projektu so počítá také s osvětlením venkovní galerie a pro konání kulturních akcí jako vystoupení, výstavy, představení a podobně. Prostějov se tedy brzy může přiřadit k těm městům, kde se divadelní představení konají pod širým nebem.

Další zajímavosti z jednání zastupitelů
Díky on-line přenosu z jednání zastupitelstva se veřejnost dozvěděla, že po mnohaletých sporech s občany a následných odkladech se konečně připravuje revitalizace Sídliště Svornosti ve Vrahovicích.

Zeleně není ve městě nikdy dost. Posledním bodem programu každého zasedání zastupitelů jsou: „Dotazy, připomínky a podněty členů Zastupitelstva města Prostějova.“  Tento bod zahájil primátor města František Jura (ANO 2011). Zastupitele seznámil s tím, že si město hodlá významně připomenout prvního polistopadového prezidenta Václava Havla. „Ve vedení jsme projednávali dopis prostějovského občana, který navrhuje v některém z našich parků vysadit strom na památku Václava Havla. Uložili jsme odboru správy a údržby majetku města vytipovat vhodnou lokalitu pro výsadbu stromu Václava Havla. Zároveň bych chtěl v této souvislosti předeslat, že Kulturní klub Duha uspořádá výstavu fotografií Boba Pacholíka z návštěvy prezidenta Havla z května 1990 v Prostějově," informoval primátor František Jura. V další části vystoupilo deset zastupitelů se svými zajímavými dotazy, připomínkami a podněty k různým oblastem činnosti města a městských orgánů. Příští jednání zastupitelů se uskuteční po prázdninách v měsíci září.

 

Autor: 
Josef Augustin; Prostějovský Večerník